Kavaklıdere Belediyesi’nden tohum atağı

Kavaklıdere Belediyesi’nden tohum atağı
Kavaklıdere Belediyesi, ilçede ilk defa ekimi yapılan siyez tarlalarında buğday hasadı başladı. Ceviz, zeytin ve ayva üretiminin yanı sıra kuru fasulye...

Kavaklıdere Belediyesi, ilçede ilk defa ekimi yapılan siyez tarlalarında buğday hasadı başladı. Ceviz, zeytin ve ayva üretiminin yanı sıra kuru fasulye üretimi yapılan Kavaklıdere’de, şimdi de Ata tohumu siyez buğdayı üretimine geçildi.

Haber Merkezi

Kavaklıdere Belediyesi, yöre halkının tarımsal çeşitliliğini artırmak ve üreticilerin daha fazla gelir getirecek ürünlere yönelmesini sağlamak amacıyla ilk kez ekilen siyez buğdayının hasadını yaptı. Kavaklıdere Belediye Başkanı Mehmet Demir'in girişimleriyle Çayboyu Mahallesinde belediyeye ait arazilerde zeytin, ceviz, ayva ve kuru fasulye yetiştiriciliği başlanmasının ardından aynı proje kapsamında son olarak siyez buğdayı yetiştirildi.

Çiftçilerinin organik üretim yapmalarının yanında genetiği ile oynamamış buğday üretimi yapmalarına örnek olabilmek amacıyla siyez buğdayı ilk defa üretmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren Kavaklıdere Belediye Başkanı Mehmet Demir, bölgede ilk defa ekimi yapılan siyez buğdayının ekiminden hasat dönemine kadar hiç bir ilaç ve gübre kullanılmadan tamamen organik olarak üretilerek verimli ürün elde edildiğini söyledi.

Siyez buğdayının ülkede sınırlı alanlarda sınırlı miktarda üretildiğini ifade eden Kavaklıdere Belediye Başkanı Mehmet Demir, “Anadolu topraklarının ata tohumu olan siyez buğdayının ilçemize gelmesindeki yolculuğunda ilk olarak Kavaklıdere ilçemizin iklimi, toprak yapısı ile ilgili gerekli değerlendirmeler yapıldı. Akabindebölgemizin gelişmesi ve kalkınması için fikir üreten bölgemiz insanı Mehmet Yılmaz Küçük 'ün, Kastamonu İhsangazi ilçesinden siyez dostu Ali Yüce'den temin ettiği tohumlarının ilçemiz Çayboyu mahallemizdeki 20.000 m2 büyüklüğündeki araziye ekimi yapıldı. Bölgede ilk defa ekimi yapılan siyez buğdayının ekiminden hasat dönemine kadar hiç bir ilaç ve gübre kullanılmadan tamamen organik olarak üretilmesine rağmen 1/16 oranında verimli ürün elde edildi. Siyez buğdayı Anadolu topraklarında 12.000 yıldan fazla bir süredir üretiliyor. En çok yüksek besin ve vitamin değeri ülkemizde sınırlı alanlarda, sınırlı miktarda üretiliyor. Ülkemizde bilinçli tüketiciler tarafından tercih ediliyor” dedi.

“SİYEZ BUĞDAYI DİĞER TÜRLERE GÖRE DAHA YÜKSEK FİYATLARA SATILIYOR”

Siyez buğdayının diğer buğday türlerine göre 3-4 kat daha yüksek fiyatlarda pazar payının olduğunu belirten Başkan Demir, “Bu projemiz ile elde edilen ürünlerin bir kısmı üreticilerimize tohum olarak dağıtılmasıyla siyez buğdayının Kavaklıdere ilçemizde üretiminin  yaygınlaşması ile birlikte bu toprakların ata tohumlarından birisini daha gelecek nesillere aktarmaya katkı sağlayacak olmanın yanında, Kavaklıdere çiftçilerimizin ürün çeşitliliği ile birlikte gelir düzeylerini arttırmak en büyük hedeflerimizden birisi” dedi.

Bu haber toplam 565 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.