Kavalıyla Vatandaşların Gönlünü Kazanıyor

Kavalıyla Vatandaşların Gönlünü Kazanıyor
SİNEM KARAKAYA- Muğla’nın Menteşe İlçesi’nde meşhur Perşembe Pazarı’nda kaval çalmasıyla tanınan Mehmet Pınar, pazarcıların ve vatandaşların...

SİNEM KARAKAYA- Muğla’nın Menteşe İlçesi’nde meşhur Perşembe Pazarı’nda kaval çalmasıyla tanınan Mehmet Pınar, pazarcıların ve vatandaşların neşe kaynağı olarak her hafta pazara renk katıyor. Eskiden bal üreticiliyle uğraşan emekli sağlıkçı Mehmet Pınar, çocukken çalmayı ve yapmayı öğrendiği kavalı Yörük kültürünü yaşatmak için Pazar günleri dinleyicisiyle buluşturuyor.

Küçük yaşlarda çobanlık yaparken kaval yapmayı öğrenen Mehmet Pınar, yıllar içinde kaval ve saz çalmayı da kendi kendine öğrenmiş. Her Çarşamba ve Perşembe günleri kapalı pazar yerine gelerek banklarda ya da bir tezgâh arkasında kaval çalan Mehmet Pınar, emekliliğin tadını çıkartarak hobisi olan kavalını çalıyor.

Perşembe pazarını kaval nağmeleriyle çınlatan Pınar; “ Yörüklerin olmazsa olmazı kavaldır. Atalarımızdan bize kalma. Babamda kaval çalıyordu. Yöresel ve Anadolu kültürlerinden dinletilerde bulunuyorum. Özel bazı etkinliklerde de çıkıyorum. Yörük kültürünün yaşaması için kavalla destek veriyorum. Özellikle Perşembe günleri çalıyorum çünkü hem daha kalabalık oluyor hem de kavalı dinlemek isteyen o gün daha çok kişi oluyor. Kaval almak isteyenler için de özel sipariş alıp yapıp satıyorum. Çocukken dağda keçi güderken öğrendim ben kaval çalmayı ve yapmayı. Tarihimize, kültürümüze ve milli değerlerimize sahip çıkmalıyız. Halk eğitim merkezlerinde saz ve ney gibi müzik aletlerinin yanı sıra kaval eğitimi de verilmelidir. Kaval üflemeli çalgıların atasıdır. Kavalın neyden tek farkı biraz daha büyük olması. Yörüklerin baş tacıdır kaval.” Dedi.

Neredeyse tüm türküleri çalabildiğini söyleyen Mehmet Pınar, en çok Ormancı, Cavur Hasan’ın Yolları, Deniz Üstü Köpürür, Yörük Kızı ve Sürmelim türkülerinin sevildiğini belirtti.

Her hafta kaval dinleyen pazarcılar ise dinletiden memnun olduklarını belirterek; “Mehmet Abi’nin kavalını çok beğeniyoruz. Hem müşteriler hem de bizim için moral kaynağı oluyor, pazarımıza renk katıyor. ” Dedi.

Bu haber toplam 536 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.