KAYAKORUĞU TURŞUSU

KAYAKORUĞU TURŞUSU
Bilimsel adı : crithmum maritimumFamilya : apiaceaeKaya koruğu otu; etli yapraklara ve salkım şeklinde sarıçiçeklere sahip bir bitki türüdür. Sert otsu gövdesi ile deniz kenarlarında, kaya çıkıntılarında ve taşlık arazilerde...

Bilimsel adı : crithmum maritimum

Familya : apiaceae

Kaya koruğu otu; etli yapraklara ve salkım şeklinde sarıçiçeklere sahip bir bitki türüdür. Sert otsu gövdesi ile deniz kenarlarında, kaya çıkıntılarında ve taşlık arazilerde yetişir. Muğla ilinin denize kıyısı olan tüm ilçelerinde kayalıklarda yetişir. Başta Akyaka olmak üzere deniz kıyı şeridinde bilinir.

Farklı yörelerde kulak otu, saksıgüzeli, naserotu, genevir, deniz kerevizi gibi isimler ile anılan bitkinin yetiştiği bölgeye göre gövdesi, çiçekleri ve yaprakları gri, yeşil ve mavi gibi renkler alır. Yıldız şeklindeki küçük çiçeklere ve 10 cm'ye kadar büyüyebilen yapraklara sahip olan kaya koruğunun tamamı kullanılır. Fakat vitamin açısından en tesirli kısmı yapraklarıdır.

Kaya koruğu otu ne zaman yetişir ve nerede bulunur?

Kaya koruğu, Akdeniz ve Ege çevresindeki kayalıkların denize bakan yamaçlarında dört mevsim yetişen bir bitkidir. Deniz kenarlarından ve kumluk arazilerden toplanan bitkinin ekonomik değeri yüksektir. Dört mevsim yetişmesine rağmen kış aylarında az bulunduğu için haziran ile eylül aylarında toplanır ve turşu yapılır.

Bunun yanı sıra halk arasında ilaç olarak hazırlanan bitkinin taze toplanan yaprakları, çay yapılır ve lapası da merhem olarak kullanılır. Kaya koruğu çayından günde üç bardaktan fazla tüketmek tehlikelidir.

Kaya koruğunun faydaları nelerdir?

Kaya koruğu karaciğer dostudur. Safra kesesi hastalıklarının tedavisinde kullanılabilir.

Vücuda kuvvet verir.

Ağrıları hafifletir

Deri hastalıklarına karşı kullanılır.

KAYAKORUĞU TURŞUSU

Turşuda Limon mu Sirke mi?

Ben turşuyu yaparken ikisini de kullandım.

Sirkeyi çok seviyorsanız 1 su bardağı kullanabilirsiniz.

Bir tarif uygularken her şeyden önce gelen şeyin damak zevkiniz olduğunu unutmayın. Şekerini, tuzunu, ekşisini, acısını, baharatını mutlaka kendinize göre ayarlayın.

Malzemeler

1/2 çay bardağı elma sirkesi

500 gr kaya koruğu,

5 su bardağı içme suyu,

1 kaşık toz şeker

4 kaşık salamura tuz,

2 limonun suyu,

8 diş sarımsak,

Üzeri için zeytinyağı,

Hazırlanışı

güzelce yıkayıp süzdüğünüz kaya koruklarını tencereye alın. Üzerine sıcak su ekleyerek kaynamaya bırakın.

10 dakika haşladıktan sonra, pişmenin durması ve kaya koruklarının daha yeşil kalması için soğuk suyla durulama işlemi yapın.

Derin bir kâsede; sarımsaklar, su, tuz, şeker, limon suyu ve sirkeyi tuz eriyene kadar karıştırın..Kavanozlara doldurun.

Üzerine suyunu ve en son zeytinyağını dökün,

Kapağını kapatıp güneş görmeyen serin bir yere kaldırın ve kullanmadan 10 gün bekletin.

Bu haber toplam 709 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.