Kent Konseyi Karabağlar İçin Toplandı

Kent Konseyi Karabağlar İçin Toplandı
Menteşe Kent Konseyi tarafından Konakaltı Kültür Merkezi’nde ‘Karabağlar’ın Yeşiline Kömür Karası Değdirtmeyelim’ forumu düzenlendi. Karabağlar...

Menteşe Kent Konseyi tarafından Konakaltı Kültür Merkezi’nde ‘Karabağlar’ın Yeşiline Kömür Karası Değdirtmeyelim’ forumu düzenlendi. Karabağlar Yaylası’ndaki sürecin izlenmesiyle ilgili hukuksal ve teknik olarak izleme ve koordinasyonu ile ilgili birimin oluşturulması amaçlanan foruma CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Büyükşehir Belediyesi Çevre Kontrol ve İzleme Daire Başkanı Aylin Giray, Karabağlar Koruma Derneği, Kent Konseyi Bileşeni olarak resmi ve yerel dernekler, STK’lar ve vatandaşlar katıldı.

Menteşe Kent Konseyi tarafından‘Karabağlar’ın Yeşiline Kömür Karası Değdirtmeyelim’ forumu düzenlendi.Açılış konuşmasını yapan Menteşe Kent Konseyi Başkanı Dr. Vehip Keskin; “Karabağlar Yaylası’na gittik. Sondaj çalışmalarını yerinde izledik. Yasaların bize verdiği görevler çerçevesinde konuya müdahale olduk. Sondaj alanına gittik. Çalışmaların başladığını gördük ve çok hızlı bir şekilde toplantı yaptık. Konuyu Muğla gündemine taşımak için basın açıklaması yapmaya karar verdik. Benzer olaylarda gördüğümüz gibi kamuoyu tepkisi yükselince geçici bir durdurma olup daha sonra çalışmaların devam ettiğini çeşitli örneklerden biliyoruz. Bu nedenle hızlı bir şekilde çalışmaların bir daha başlatılmamak üzere sonlandırılması gerektiğini kamuoyuna duyurduk. Etkinlik takvimimizin devam edeceğini duyurduk.Muğla kamuoyu, çeşitli sivil toplum kuruluşları ve basında da yaygın bir şekilde destek verip paylaşıldı. Salı günü çeşitli oda başkanlarıyla, kurum temsilcileri ile görüşülen tek siyasetçi olan Ak Parti Muğla Millet Vekili Yelda Erol Gökcan ile görüştük. Durumun önemini anlattım kendisine kazı yapılan yerin neresi olduğunu tarif ettim. Kendisinin baba evine 500 metre yakın mesafede yer. Aranan maden ne olursa olsun, sondaj sonuçları ne olursa olsun durumun kabul edilemez olduğunu anlattık.” Dedi.

“Bu Formun Amacı, Bağından Üzüm Yemektir”

Kent Konseyi Başkanı Vehip Keskin sözlerine şu şekilde devam etti; “Bu formu neden menteşe kent konseyi düzenliyor? Menteşe konseyi, 5393 sayılı belediye kanununa göre kurulmuş resmi bir kurumdur. Kent konseyi bu formu görevi olduğu için yerine getirmektedir. Bu formun amacı, bağından üzüm yemektir. Muğla’nın canını acıtan bu soruna geçici değil kalıcı çözüm bulmak için bundan sonra nasıl bir yol haritası sürdürüleceğinin kararlaştırılmasıdır. Başta Karabağlar Yaylası olmak üzere bölgemizde kömür veya herhangi bir maden arama faaliyetleri sonlandırılmalı ve bu konu tekrar açılmamak üzere sonsuza dek kapatılmalıdır.”

Menteşe Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesi ve aynı zamanda Kadın Meclisi Başkanı Dilek Bulut’un yönetimiyle Kent Konseyi Başkan Yardımcısı Özlem Çömez eşliğinde forum devam etti.

Başkan Gümüş; “Karabağlar’ın Göbeğinde Kaçak Sondaj Çalışması, Kaçak İnşaat Yapıyor”

Karabağlar konusunda Menteşe’nin gücünü gösterdik diyerek sözlerine başlayan Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş; “Karabağlar konusunda Menteşe’nin gücünü gösterdik. O gün orada o çalışma durdu ise Menteşe’nin gücü, sivil toplumun gücü, halkın gücüdür. İnsanın inanası gelmiyor. Karabağlar’a Muğla’nın 3 kilometre yakınında 30 metre küsur aşağıda çukurcada dünyanın en güzel yerine biz bir çivi dahi çakamıyoruz. O bölgede yaz kış oturan vatandaşlarımız var. Kışın çocuklar okula rahat gidebilsinler diye yola dolgu yapmaya kalkıyoruz hakkımızda soruşturma açıyorlar. Ama devlet geliyor Karabağlar’ın göbeğine kaçak sondaj çalışması, kaçak inşaat yapıyor. Kesinlikle koruma kurulu, anıtlar kurulu kararı olmadan o işlemi yapması mümkün değil. Ama gördük ki bunu yapabiliyorlar. Kanunsuz bu işlemi kanunla durdurması gerekenler durduramadı ama Menteşe’nin gücü o inşaatı orada durdurdu. Yeter mi yetmez. Kesinlikle ruhsatın iptal edilmesi gerekir. Bizim Muğla’mız 81 ilde ilçelerin bir tanesi, cennet diyoruz. Allah bütün güzellikleri vermiş ama insanları çok güzel ki o güzellikleri korumuşlar. Muğla korunuyor, Muğla’nın göbeğinde ovamız var. Bizim koruduğumuz bölgeye birileri geliyor, kömür arıyor. Uydudan bakıyorlar tarımsal arazi gözüküyor. Tek tük ev var, kamulaştırma yaparsak çok ucuza mal ederiz diye düşünülerek mi nasılsa gelip orada sondaj çalışması yapıyorlar. Hepimize çok büyük görev düşüyor. Bundan sonrasına sahip çıkmamız gerekiyor. İnanın ruhsat iptal edilmediği sürece bu kentimizi korumak için, geleceğimiz çocuklarımıza bırakmak için bize büyük bir görev düşüyor. Bunu hep birlikte yapacağız.” Dedi.

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, MTA Genel Müdürü ile görüştüklerini belirterek, sondaj çalışmalarının ne amaçla yapıldığını kendisine sorduklarını söyledi. Milletvekili Girgin konuşmasına şöyle devam etti; “Bize denilen bu bölgenin jeolojik olarak kömür olarak öngörüldüğünü envantere işlenmesi gerektiğini bundan dolayıda sondajın yapılacağını öğrendik. Sonra belediye başkanları ile görüştüğümüzde Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından bu bölgenin daha önceki yapılan sondaj haritasına göre izin alınıp alınmadığını öğrenelim dedik ve izin alınmadığını öğrenmiş olduk. Ne Büyükşehir Belediyemizin ne de Menteşe Belediyemizin haberi olmadığını öğrendik. İnsanın ister istemez aklına gelen soru devlet yalan söyler mi?

Muğla’nın 6 bin 626 hektarlık alanımaden sahası ilan edilmiş. Kimse bilmiyor bunu. Akçova’dan başlıyor Menteşe’yi dışarda bırakıyor, Karşıyaka Mahallesi’nin bir kısmını alıyor, Düğerek’in tamamını Marmaris yol ayrımından itibaren 6 bin 626 hektarlık alan arama alanı olarak ilan ediliyor. Tabiat varlıklarını koruma kurulu bu bölgenin sit alanı olduğu noktasında maden, petrol ve işletme genel müdürlüğüne bilgi vermiş mi? Vermediği ortaya çıkıyor. Verilmiş olsaydı eğer sondaj çalışmaları orada başlamış olmazdı. O zaman gözlerden ne kaçırılıyor? İnsanın her türlü soru aklına geliyor. Muğla’ya bir kastınız mı var? Her türlü soruyu biz kafamızda soruyoruz. Bunlarında cevabını istiyoruz.

Bizler bu bölgede kömür arama faaliyetlerinin tamamen durdurulmasını talep ediyoruz. Sondajlar durduruldu diye AKP Muğla milletvekillerinin açıklamasını biz kamuoyunda bu tepkilerden sonra öğrendik. Eğer gerçekten bu konuda bir samimiyet varsa ben bu gelişmenin olumlu bir gelişme olduğunu ancak yetersiz ve eksik olduğunu söylüyorum. MTA bu sahayı maden ve petrol işleri genel müdürlüğüne teslim etmesi lazım ihale kapsamından da çıkarması lazım. Kent konseyi başkanımızın dediği gibi sonsuza kadar bu bölgede maden arama faaliyetlerinin durdurulması lazım. Her şeyinde bir sınırı vardır. Enerji bakanımızı buraya davet edelim hep beraber bir Muğla’yı gezelim, karabağlar yaylasına gidelim, sece yaylasını gidelim, yaraşa gidelim, ulanın gölcük mahallesine gidelim, muratları bir gezelim. Ellerini vicdanlarına koysunlar bu bölgede maden arama faaliyetini Muğla’nın göbeğine bırakılmış bir bomba olduğunu kendileri bizzat gelsinler görsünler. Bu çalışmaların arkasını kesmememiz lazım arkadaşlar. MTA buraya terk kararı vermezse bugünü kurtarabiliriz ama 20 sene sonra bakmışız bizim çocuklarımız Muğla’nın göbeğinde başka bir santral görmüşler veya kömür madeni görmüşler. MTA bu sahayı terk etmedende Muğlalıların korkulu rüya görmeye devam ettiği bilincindeyiz. Bu korkulu rüyanın görülmemesi için MTA’nın bu alanı terk edip ihale kapsamından çıkarılması ve bu durumunda enerji bakanı tarafından açıklanmasının hep beraber takipçisi olalım.”

Bu haber toplam 412 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.