Kent Konseyi maske kullanımına dikkat çekti

Kent Konseyi maske kullanımına dikkat çekti
Menteşe Kent Konseyi, 3 Nisan’dan itibaren pazar yerleri, marketler, toplu ulaşım ve insanların toplu olarak yaşadığı yerlerde maske takmak zorunluluğu...

Menteşe Kent Konseyi, 3 Nisan’dan itibaren pazar yerleri, marketler, toplu ulaşım ve insanların toplu olarak yaşadığı yerlerde maske takmak zorunluluğu getirilmesinin ardından, sokağa atılan maske ve eldivenlerin yeni bir sorun yaratacağını belirtti.

Haber Merkezi

Menteşe Kent konseyi, 3 Nisan’dan itibaren pazar yerleri, marketler, toplu ulaşım ve insanların toplu olarak yaşadığı yerlerde maske takmak zorunluluğu getirilmesinin yanında, oluşabilecek çevre sorunlarına dikkat çekti.

Menteşe Kent Konseyi, sokaklarda ve çöp kutularında atıl durumda olan maske ve eldivenlerin yeni bir halk sağlığı ve çevre sorunu yaratması riski doğurabileceği uyarısında bulundu.

Menteşe Kent Konseyi tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Maske takmada daha önce paylaşılan uyarılara dikkat edilmelidir. İdeali tek kullanımlık cerrahi veya tıbbi maskelerin ücretsiz olarak devlet tarafından halka dağıtılmasıdır. Ancak şu anda sokağa çıkması serbest olan nüfusun 46 milyon kişi olduğu düşünüldüğünde pratik olarak bunun karşılanması çok zordur. Resmi kurumlar tarafından dağıtılan maskeler, tek kullanımlık olup, birkaç saatte bir değiştirilme gerekliliği vardır. Bunun yanında nemlenme, yırtılma gibi durumlarda derhal atılmalıdır. Halka dağıtılan tıbbi maskelerin, mutlaka tıbbi atık bertaraf ilkelerine uygun olarak imha edilmesi gerekir. Şu anda mevcut uygulamada bu konuda halka yönelik bir eğitim verilmemiş olması yanında ülke çapında, sağlık kurumları dışında, tıbbi maskelerin atılacağı özel çöp kutuları da yaygın olarak bulunmaması, milyonlarca tıbbi maskenin önemli bir halk sağlığı ve çevre sorunu yaratması riskini doğurmaktadır.”

“YIKANABİLİR MASKE KULLANMALIYIZ”

Menteşe Kent Konseyince yıkanabilir maskelere yönelmenin faydasına da değinilerek, şu görüşlere yer verildi: “Tüm bu nedenlerle, halk olarak birçok ülkede olduğu gibi tekrar yıkanabilir kumaşlardan kendi maskemizi yapmaya ağırlık vermeliyiz. Bunun için kesinliği kanıtlanmış kumaş önerisi olmamakla beraber, mutfak havlusu, dalgıç kumaşı, akrilik kumaş, gömlek kumaşı ya da sık dokunmuş herhangi bir kumaştan veya yüzde 100 pamuklu kumaştan, ideal olarak çift kat olarak maske yapabiliriz. Bu maskeleri dışarı çıkarken takıp, eve girmeden çıkarmalı, bir torbaya koyup doğrudan çamaşır makinesinde en az 60 derecede yıkamalı ya da deterjanla kaynatmalıyız. Yıkanan maske kurumaya bırakılmalı, tam kurumadan tekrar kullanılmamalıdır. Mümkünse kişi başı birkaç maske yapılıp, maskelerin dönüşümlü kullanılması uygun olacaktır” dedi.

Bu haber toplam 461 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.