Kent Meydanı projesinde ciddi iddialar

Kent Meydanı projesinde ciddi iddialar
***Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Menteşe Belediyesi işbirliğiyle başlatılan Menteşe Kent Meydanı ve Yeraltı Otopark Projesi çalışmalarının, yüklenici...

***Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Menteşe Belediyesi işbirliğiyle başlatılan Menteşe Kent Meydanı ve Yeraltı Otopark Projesi çalışmalarının, yüklenici firmanın iş programının gerisinde kaldığı gerekçesiyle durdurularak, bir kez daha ihale sürecinin başlatılması sürecine ilişkin ciddi iddialar ortaya atıldı.

***2018 yılında ihaleyi alan inşaat firmasının, fazladan hak ediş almasına rağmen, işi bitiremeyerek, iflas etmesinin ardından, işin aynı firma üzerinden alt taşerona verildiği, taşeronun da Belediye tarafından kendisine temlik edilen miktarı alamadığı için borçlarını ödeyemez hale geldiği ve hakkında birçok yasal işlem başlatılmasından kaynaklı mağduriyet yaşadığı iddia edildi.

***Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından mağdur edildiğini öne süren taşeron K.G, Muğla Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunurken, “Büyükşehir Belediyesi, ilk ihalede uğradığı zararı taşeron firmaya ödetti. Şimdi ise, borçsuz olarak ihaleye çıkacaklar” dedi.

Yılan hikayesine dönen Menteşe Kent Meydanı ve Yeraltı Otopark Projesi’nde yeni bir ihale sürecine girilirken, projenin alt taşeronu K.G tarafından sürece ilişkin usulsüzlük ve yolsuzluk iddiaları ortaya atıldı.

2018 yılında bir inşaat firmasına ihale edilerek çalışmalarına başlanan projede, sözleşmenin 13. maddesinde yer alan “Bu iş için hiçbir şekilde avans verilmeyecektir” şartına rağmen, dönemin Fen İşleri Daire Başkanı imzasıyla iş bitirilmeden firmaya fazladan yaklaşık 8,5 milyon liralık hak ediş ödendiği, buna rağmen firmanın iflas ederek, işi yarıda bıraktığı iddia edildi.

İddialara göre, söz konusu inşaat firmasının işi durdurmasının ardından, Büyükşehir yetkilileri tarafından K.G’nin sahibi olduğu inşaat firmasına işin kaba inşaatının yapılmasıyla ilgili teklif götürüldü ve iş, ilk ihaleyi alan firma üzerinden alt taşeron olan K.G’nin firmasına verildi.

K.G işi aldıktan sonra, sürece ilişkin araştırma yaptığını, ilk ihaleyi alan firmanın bugüne kadar aldığı 5 hak ediş raporunu istemesine rağmen, kendisine verilmediğini, sadece 6 no’lu hak ediş raporunun kendisine verildiğini öne sürdü.

Kendisine verilen 6 no’lu hak ediş raporunu inceleyip, raporda kendi döneminde yapılan hak ediş imalat tutarının 6 milyon 940 bin 942 TL. olduğunu, ayrıca fiyat farkından kaynaklanan 1 milyon 813 bin TL’nin olduğunu, 6 no’lu hak edişte tahakkuk ettirilen hak ediş tutarı olan 624 bin 849 TL’nin dışındaki toplam hak edişlerin daha önceden yapılan haksız ve yolsuz ödemelere mahsup edildiğini gördüğünü ve dolandırıldığını anladığını ileri sürdü.

BELEDİYE YETKİLİLERİ TAŞERONU İKNA ETTİ

Bu gelişme üzerine işi bırakarak, yasal yollara başvuracağını dile getiren K.G’ye Büyükşehir Belediyesi yetkililerince, iş bitimine doğru yapılacak imalat miktarının ve kar oranının yüksek olduğunu belirttikleri, bunun yanı sıra, inşaatın hafriyatıyla ilgili nakliyeden kaynaklanan 2 milyon TL’lik fiyat farkı çıkarılacağını, bunun için de keşfin hemen yapılıp, ödeme yaparak, taşeron firmanın mağduriyetinin giderileceğinin kendisine taahhüt edildiğini taahhüt edildiği öğrenildi.

Borçları olduğu için ikna olarak tekrar işe koyulan ve aylardır oyalandığını ileri süren K.G, kendisine verilen hiçbir taahhüdün yerine getirilmediğini ve işe başlamasından kaynaklı borçlarını ödeyemez haline geldiğini belirterek, bu süreçte mağdur edildiğini ve konuyu adli makamlara taşıdığını dile getirdi.

İddialarına, ihaleyi alan ilk yüklenici firma dönemindeki 5 hak ediş raporlarının gerçek raporlar olmayıp, sahte olarak düzenlendiğiyle devam eden K.G, olayın Muğla Cumhuriyet Başsavcılığında soruşturmada olduğunu iddia etti.

Söz konusu 5 hak ediş de 8,5 milyon liralık usulsüzlük yapıldığını ve bu usulsüz hak ediş raporunu imzalayan 7 kontrolörün görevden alındığını ve bu kişilerin soruşturma geçirdiğini iddia eden mağdur Taşeron K.G, “Büyükşehir Belediyesi, ilk ihalede uğradığı zararı taşeron firmaya ödetti. Şimdi ise, borçsuz olarak ihaleye çıkacaklar. Bu sadece beni zarara uğratmak değil, Muğla halkını da zarara uğratmaktır. Ödeyemediğim bütün çekleri Muğla esnafına yazdım. Kamuya zarar verildi. Görevine son verilen 7 kişiden 1’i yürütülen soruşturma kapsamında ceza alırsa, Büyükşehir Belediyesine tazminat davası da açacağız” dedi.

Bu haber toplam 2000 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.