Kent Ormanı, Kaderine Terk Edildi

Kent Ormanı, Kaderine Terk Edildi
Soğuk giden havaların ardından güneşin yüzünü gösterdiği ve sıcaklığın neredeyse bahar havalarını andırdığı bir hafta sonu geçirdik. Pazar sabahı...

Soğuk giden havaların ardından güneşin yüzünü gösterdiği ve sıcaklığın neredeyse bahar havalarını andırdığı bir hafta sonu geçirdik. Pazar sabahı güzel havayı gören herkes kendini dışarıya attı. Alışveriş merkezleri dolup taşarken güzel havayı yürüyerek değerlendirmek için rotamı Muğla Kent Ormanına çevirdim.

***

13 Haziran 2006 tarihinde Muğla Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Yaraş Köyü ormanlık alanında 10 bin 250 dekar alanda tesis edilen “Muğla Kent Ormanı”, törenle açılmıştı. Törende bir konuşma yapan dönemin Muğla Valisi M. Temel Koçaklar, ormanın önemini anlatarak, “Ağaç, çiçek ve yeşillik medeniyettir' diyen Atatürk'ün doğumunun 125. yıldönümünde bu Kent Ormanı'nı açmak çok anlamlı. Kentlerin stresinden uzaklaşmak için bu tür tesislere büyük ihtiyaç var. Ormanlar bakımından ülkemiz ve Muğla çok şanslı. Muğla'nın yüzde 68'i ormanla kaplı. Bu zenginliğimizi koruyup geliştirmeliyiz. Bu yılın ilk 6 ayında 60 orman yangını yaşadık. Yangınlara karşı hepimiz uyanık olmalıyız” demişti.

Törene katılan dönemin Orman Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kurtulmuşlu da, törende yaptığı konuşmada, her ilde bir "Kent Ormanı" kurmaya hedeflediklerini, Muğla'nın öncü olduğunu vurgulayarak, “Bugün 36. Kent Ormanı'nın açılışını yapıyoruz. Muğla, ormancılık yönünden ve yangın riski açısından farklı bir yöremiz. Yangınların büyük kısmı burada çıkıyor. Polisiye güçle bu ormanları korumanız mümkün değil. Bozmadan, istifade ederek koruyabilirsiniz. Bu anlayışla Kent Ormanı'nı Muğlalılar'a armağan ediyoruz.  Bu yeri kendi malınız, bahçeniz gibi koruyun. Gürültüsüz ve ateşsiz kullanımda hiçbir sınırlama yok” ifadelerini kullanmıştı.

****

Dönemin Muğla Orman Bölge Müdürü İbrahim Çiftçi de, kent ormanının kuruluşunda emeği geçenlere teşekkür ederek, “Bu tesisi 10 bin 250 dekar alanda, şehirlerin stresinden kurtulmak isteyen insanlarımız için kurduk. İnsanlarımızın beden ve ruh sağlığını olumlu etkileyecek bu tesisi Muğlalılara armağan ediyoruz. Kent Ormanı'nın içinde koşu, yürüyüş parkurları, çocuk oyun alanları, seyir terası, gözetleme kulesi ve soyunma kabinleri bulunuyor. Burada ateş yakmadan her türlü etkinlik yapılabilecek” şeklinde konuşmuştu.

***

Hep dönemin diye hatırlattım. Devlette devamlılık esastır ama gelin görün ki “Muğla Kent Ormanı”nda böyle olmadı.  Yaraş Köyü ormanlık alanında 10 bin 250 dekar alanda tesis edilen “Muğla Kent Ormanı” adeta kaderine terk edilmiş durumda. Gördüklerime inanamadım. En son  2014 yılında yapılan Türkiye Oryantiring şampiyonasında kent ormanına gitmiştim. O dönemde ülkenin her yerinden gelen sporcular doğal güzelliğin içinde yön bulmak için koşuşturmuştu. Dönemin Dış İşleri Bakanı şimdi de Başbakan olan Ahmet Davutoğlu’nun kızı da yarışmalara katılınca güvenlik hat saffa da idi.

***

İlk olarak dönemin Muğla Valisi M. Temel Koçaklar, tarafından Atatürk’ün doğumunun 125. yıldönümünde açılan Kent Ormanı’nı ziyaret eden sadece ben değildim. Güzel havada doğada yürümek isteyen onlarca Muğla’lı oradaydı. Ne tesisiler nede yapılan düzenlemelerde eser yoktu.

Binlerce lira harcanarak yapılan işaret levhaları, banklar ve kulübelerin kaderine terk edilmiş haline vatandaşlar isyan etti. Burası birkaç yıl öncesine kadar Muğla’da yaşayan insanların özellikle hafta sonlarında tercih ettiği bir piknik alanı. Bir dinlenme noktasıydı. Kent ormanının bu haline üzülüyoruz. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, Muğla Valiliği buranın halini görmeli. Buradan kim sorumluysa bu güzel doğal cenneti kaderine terk edilmişlikten kurtarmalı.

***

İl genelinde faaliyet gösteren İzcilik kulüplerinin günlük etkinlikleri için kullandığı ormanlık alan düzenlemesi ile hafta sonları için ideal bir mesire alanıydı.

Yaraş Köyü ormanlık alanında 10 bin 250 dekar alana tahsis edilen kent ormanında Muğla Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğünce çok sayıda spor etkinliği düzenlenmişti.

hafta sonları, nefes almak için Yaraş’taki Kent Ormanı veya Yaraş Parkı’na giderdik. Oralara yapılan yatırımlar, pek yeterli olmasa da, insanî ihtiyaçların giderilebilmesine göre yapılmıştı. Yiyecek-içecek servisi veren bir kaç bina, tuvaletler, çeşmeler, pek yeterli olmasa da ihtiyacı az çok karşılardı.

Bu iki dinlenme mekânının şehre yakın olması büyük bir avantajdı. Kısıtlı bütçesiyle oralara gidenler, hafta sonlarında çoluk-çocuğuyla, eşiyle-dostuyla güzel bir gün geçirirdi. Yaz sıcaklarında Muğlalılar için oralar ferahlatıcı yerlerdi. Binlerce lira verilerek yapılan o binalar, o oyuncak alanı, Kent Ormanı’nın o muhteşem giriş kapısı, içerdeki ahşap levhalar, kırılmış, dökülmüş…

***

Her ne kadar Muğla Kent Ormanının mülkiyeti Muğla Orman Bölge Müdürlüğünde de olsa dört bir tarafı ormanlarla çevrili şehrimizde, değil sadece Muğlalılara, bütün Türkiye’ye ve hatta bütün dünyaya hitap edecek orman parkları yapmak, terk edilmiş parkları yeniden düzenleyerek hizmete sunmak, hem Menteşe Belediyesi’nin, hem de Büyükşehir Belediyesi’nin öncelikli görevleri arasında olmalıdır. Sayın Bahattin Gümüş ve Sayın Osman Gürün’ün, bu işe duyarsız kalmayacağını düşünüyorum.

Bu haber toplam 1053 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.