Kılıçdaroğlu, “Yangınlara karşı uluslararası bir iş birliği yapmamız lazım”

Kılıçdaroğlu, “Yangınlara karşı uluslararası bir iş birliği yapmamız lazım”
CHP lideri Kılıçdaroğlu, Muğla Büyükşehir Belediyesinin 2. Orman Yangınları Çalıştayı’nda konuştu. Orman yangınlarıyla mücadelede öneriler sunan Kılıçdaroğlu, “İklim değişikliği yıllardır bütün dünyada tartışıldı....

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Muğla Büyükşehir Belediyesinin 2. Orman Yangınları Çalıştayı’nda konuştu. Orman yangınlarıyla mücadelede öneriler sunan Kılıçdaroğlu, “İklim değişikliği yıllardır bütün dünyada tartışıldı. Akdeniz Havzasında büyük orman yangınları olacak. Bunlar bütün dünyada yazıldı. İklim değişikliği dünyanın ortak sorunu. En çok etkilenen bölge Akdeniz Havzası. İspanya’dan Türkiye’ye kadar. O yüzden uluslararası iş birliği yapmamız lazım. Bunun için bir çağrı yapmamız gerekli. Bu çağrı en çok Türkiye’ye yakışır. Orman yangınlarına karşı, Türkiye’nin bir iş birliği konferansı düzenlemesi lazım. Bütün ülkeler gelmeli. Çünkü Yunanistan, İtalya ve İspanya’da yanan ormanlar Akdeniz Havzasını etkileyecektir.” dedi.

Yakın tarihin en büyük orman yangını felaketinin yaşandığı Muğla’da, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın ‘Küllerimizden doğuyoruz’ temalı 2. Orman Yangınları Çalıştayı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezinde başladı. CHP lideri Kılıçdaroğlu, çalıştayın başında bir konuşma yaptı.

PARTİ AYIRMADAN TEŞEKKÜR MEKTUBU YAZDIM

Orman yangınlarının söndürülmesinde emeği geçen herkese teşekkür eden Kemal Kılıçdaroğlu, “ Orman yangınlarıyla koordinasyon içinde mücadele edilmesi gerekiyor. Ama koordinasyon olmadı. Neden olmadı. Ben genel başkan olarak Muğla ve Antalya’da yangınlarda katkı veren bütün belediye başkanlarına parti ayırmadan teşekkür mektubu yazdım. Orman bizim, canlılar bizim, denizdeki balığın partisi olur mu? Bunlar yapılırken bir koordinasyon olması gerekiyor. Yasalar diyor ki ilin valisi diyor. Ben demiyorum. Ben orman çalışanlarına, köylülere, polise askere, gönüllülere kim yangınla mücadele etmişse hepsine teşekkür ediyorum.” dedi.

Kılıçdaroğlu, “Yangınlara karşı uluslararası bir iş birliği yapmamız lazım”

Doğal afetler karşısında yeterli önlemler alınması gerektiğine dikkat çeken CHP lideri, “Bir felaket karşısında nasıl önlem alınacağını insanoğlu önceden düşünür. İklim değişikliği yıllardır bütün dünyada tartışıldı. Akdeniz havzasında büyük orman yangınları olacak, bunlar bütün dünyada yazıldı, çizildi. Bunlar yazılır, çizilirken önlem alması gereken kim. Devleti yönetenlerdir. Sadece Türkiye’de değil, bütün Akdeniz’de, İspanya’da Yunanistan’da oldu. Nerede olursa olsun bunlara önlem alınması lazım. Biz gelecek kuşaklara güzel bir Türkiye bırakmak zorundayız. Önceki basın toplantısında şunları söylemişim “Bilim insanlarından destek almak zorundayız. Bunun için bir çalıştay yapılması lazım” Bu çalıştayı daha önce yapmıştık, şimdi ikincisini yapıyoruz. Normalde bunu yapması gereken devleti yönetenlerdir. İklim değişikliği varken bu yapılması lazımdı. Ama yapılmadı. Biz üzerimize düşeni yapmayı düşünüyoruz.” diye konuştu.

YANGIN SÖNDÜRME FİLO MERKEZLERİ KURULMAZI LAZIM

Yangınlarla mücadelede bazı sorular yönelten Kılıçdaroğlu şöyle konuştu: “Aklıma takılan bazı sorular var, 1- Çıkış nedenini bilmediğimiz orman yangınlarını önleyebilir miyiz? Bu soruyu Muğla Büyükşehir Belediyemizin 1. çalıştayında yazmışım.

2- Sağlıklı bir yangın söndürme filosu oluşturmazsanız yangını söndürebilir misiniz? Yangını söndürmek için hazır mısınız, yeterli filonuz, yangın söndürme uçağınız var mı helikopteriniz var mı? Yoksa söndüremezsiniz? Son yangınlar bunu gösterdi. Eskiden vardı, orman yangınları başlar başlamaz müdahale ederdi. Yangın çıktığından haberimiz olmazdı. Hemen söndürülürdü. Bu olmadığı takdirde bunun ülkemize maliyeti çok olur. Çanakkale, İzmir, Adana, Kahramanmaraş gibi yerlerde filo merkezleri olması lazım.

Türk Hava Kurumuyla Orman Genel Müdürlüğü bir protokol yapıp orman yangınları söndürme konusunda çalışma yapacaklar. Türk Hava Kurumunun kamu ihale yasasının dışına çıkarılması lazım.

3- Gerek sayısal gerek eğitim açısından personel ve yetenek açısından yeterli olmayan bir kurum orman yangınlarını söndürebilir mi? Yangın eğitim ve uygulama merkezlerinin oluşması lazım. Filo merkezlerinde kurulması lazım. Orman yangınları konusunda Türk Hava Kurumunu yok sayarsanız, bugünkü tablo ortaya çıkar. Daha acı olanı ise geçen yıl İzmir’de orman yangınları işçi eğitim merkezi kapatıldı. Sanki hiç orman yangını olmayacak. Bunun garantisi alınmış. Oysa yeni merkezler açmamız lazım. Bu konuda orman köylüleriyle işbirliği yapılması lazım.”

YANAN ORMANLARI YAPILAŞMAYA AÇARSANIZ YANGINLAR ARTAR

4-Yanan orman alanlarının yapılaşmaya açılması orman yangınlarını nasıl etkiler? Hepimiz biliyoruz ki yapılaşmaya açarsanız orman yangınları artar. Yanan yerlerin yapılaşmaya açılmayacağı net  bir şekilde anayasada yer alıyor. Peki hayatın gerçeği, ormanlar yakılır kıyıda yerine 5 yıldızlı otel yapılır. Kim izin verir, iktidarda oturanlar. Orman yangınlarının hemen öncesinde bir düzenleme yapıldı, Resmi Gazetede yayımlandı. Orman vasıflı hazine taşınmazlarının turizme açılmasında turizm bakanına yetki verildi. Bu ne demektir. ‘ben anayasayı da takmıyorum. Madem burası orman vasfı niteliğini kaybetti. O zaman ben burayı turizme açacağım. Biz buna tepki gösterdik. Hepimizin tepki göstermesi lazım bunu ayrıca biz Anayasa Mahkemesine götüreceğiz. Buradan yargıçlara da sesleniyorum. Ormanı korumak sadece benim yetkim benim arzumda değil, hepimizin ortak arzusu. Orman Genel Müdürlüğünü, Orman Bakanlığını devre dışı bırakıp, yetkiyi Turizm Bakanına verirseniz,  farklı bir tablo çıkar ortaya. Bu düzenlemenin iptal edilmesi lazım. Biz götüreceğiz.”

Kılıçadaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Ve bir Türkiye gerçeği; size 2019 tarihli Sayıştay raporundan bir bölüm: ‘mevcut sistemle yani bugün içinde bulunduğumuz sistemle,  orman örtüsünde meydana gelen değişikliklerin sayısal olarak tespit edilmesi oldukça zordur.’ Yok böyle bir sistem. Teknoloji bu kadar gelişmişken biz hala ormandaki değişiklikleri izleyemiyorsak, orman yangınlarını önleyemezsiniz. Fırsatçıları, otel yapmak isteyenleri önleyemezsiniz.”

YANGINLARA KARŞI ULUSLARASI İŞ BİRLİĞİ

İklim değişikliğinin dünya çapında bir sorun olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, “İklim değişikliğinin yarattığı sorunlar karşısında uluslararası bir işbirliğine gerek var mı?  İklim değişikliği dünyanın ortak sorunu. En çok etkilenen bölge Akdeniz Havzası. İspanya’dan Türkiye’ye kadar. O yüzden uluslararası işbirliği yapmamız lazım. Havzanın işbirliği yapması lazım. Bunun için bir çağrı yapmamız lazım. Bu çağrı en çok Türkiye’ye yakışır. Peki Türkiye’yi yönetenlerin böyle bir hedefi var mı? Yok. Böyle bir amacı yok. Böyle bir şey akıllarına gelir mi, emin olun gelmez. Ama biz sorumlu bir siyasi parti olarak, bu çağrıyı yapmasını istiyoruz. Orman Genel Müdürlüğü bu çağrıyı yapmalı. Orman yangınlarına karşı Türkiye’nin bir iş birliği konferansı düzenlemesi lazım. Bütün ülkeler gelmeli. Çünkü Yunanistan, İtalya ve İspanya’da yanan ormanlar Akdeniz Havzasını etkileyecektir. Çevre kirliliği açısından da etkileyecektir. Dolayısıyla bizlerin bir araya gelip ortak bir çalışma yapması gerekir. Sevgili halkım emin olun hızla saracağız yaralarımızı. Ve hiç kimseyi ardımızda bırakmayacağız. Aç açıkta bırakmayacağız. ‘Sesimizi duyan yok mu’ dedirtmeyeceğiz milletimize. El ele verip ormanı daha yeşil, gökyüzünü daha mavi, denizlerimizi daha berrak yapacağız. Kendimizi e güzel ülkemizi de iyileştireceğiz. Ana hedefimiz bu. “ ifadelerini kullandı.

Bu haber toplam 532 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.