Kış Ortası Su Kuşları Sayımı Tamamlandı

Kış Ortası Su Kuşları Sayımı Tamamlandı
Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürlüğünde bu yıl devam eden kış ortası su kuşu sayımları(KOSKS) tamamlandı. KOSKS kuzey yarımkürede her yıl 15 Ocak-15 Şubat tarihleri arasında yapılıyor. Su kuşu popülasyonlarının...

Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürlüğünde bu yıl devam eden kış ortası su kuşu sayımları(KOSKS) tamamlandı. KOSKS kuzey yarımkürede her yıl 15 Ocak-15 Şubat tarihleri arasında yapılıyor. Su kuşu popülasyonlarının ve sulak alan ekosistemlerindeki değişimlerin uzun dönemde izlenebilmesi için yapılan sayımların sonuncusu bu yıl Manisa Marmara Gölü Kıyısı’nda gerçekleştirildi.

  1. Bölge Müdürlüğü’nü sınırlayan Manisa, İzmir, Aydın ve Muğla İllerinde toplam 25 sulak alandayaklaşık 170 noktada gerçekleştirilen sayımlar 23 Ocak 2018 tarihinde başladı.
  2. Bölge Müdürlüğü Personeli, sivil toplum kuruluşları kuş uzmanları ve gönüllü kuş gözlemcilerinin katılımıyla Marmara Gölü Kıyısı’ndagerçekleştiren bu yılın son gün sayımına Manisa Hacıveliler Mahallesi Muhtarı Yaşar Ahmet Yılmaz da eşlik etti.

Marmara Gölü’nün son dönemlerde yaşadığı olumsuzlukları kuş uzmanlarıyla paylaşan muhtar yaşananlar hakkında bilgilenmeye ihtiyaçları olduklarını dile getirdi.

Kuş sayımına katılanlar gördükleri manzara karşısında olumsuz etkilendiklerini dile getirdiler. Bundan önceki yıllara göre Marmara Gölü Suyu’nu çok çekilmiş bulduklarını, kuşsayılarındaki farklılıkların bu çekilme ile bağlantılı olduğunu düşünen Dr. Ömer Döndüren, balıkçıl kuşlarda ki sayı artışının suyun çekilmesine ve sığlaşan göl su seviyesinin kuşlara beslenme fırsatını doğurduğunu anlattı.

Muhtar Yılmaz,göl de köylerinde balıkçılık yapanların göl tabanındaki otlanmanın artmasından olumsuz etkilendiğini söyledi. Civarda avcılık yapanların önceki yıllara oranla av kuşlarında ciddi azalmalar gözlemlediklerini anlattı.

Son gün sayımları Marmara Gölü’nün öteki noktalarında ve Demirköprü Barajı kıyısında ki diğer noktalarında ki sayımlarla tamamlandı.

Bu haber toplam 601 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.