Kişi sayısına göre kira parası

Kişi sayısına göre kira parası
Covid-19 ile hayatımızda birçok değişikliğe gidildi. İlkokul, ortaokul ve liselerde yeni bir sisteme geçildi, hibrit eğitim. Üniversitelerin de kendi kararları...

Covid-19 ile hayatımızda birçok değişikliğe gidildi. İlkokul, ortaokul ve liselerde yeni bir sisteme geçildi, hibrit eğitim. Üniversitelerin de kendi kararları neticesinde bazı üniversiteler online, bazı üniversiteler de hibrit eğitim sistemi uygulama kararı verdi. Peki, ya hibrit eğitim sistemini ev kiralarında nasıl bir değişikliğe yol açacak?

Kaç kişiniz biliyor bilmiyorum ama, bir söz var. “Şimdinin gençleri geleceğin kökleridir. Kökleri sağlam olan gelecek her türlü engelleri aşacaktır.” Biz bu sözün üzerine sanki geleceğimizi kötüye götürmek istiyormuş gibi elimizden geldiğince okuyan genç kesime zorluk yaşatıyoruz. Sonrasında da gelip o gelecek nesile umut bağlıyoruz.

2019-2020 eğitim yılının başında öğrenciler eve çıkmış ve bir yıllık kira kontratı imzaladı. Fakat Mart ayının 15’inden itibaren Covid-19’dan dolayı ailelerinin yanına döndüler ve okullarına uzaktan eğitim ile devam ettiler. Ev sahiplerine durumu izah ettiklerinde ise kirayı ödemeye devam etmeleri istendi, böylelikle eve çıkmış olan birçok öğrenci mağdur olmuştu. Öğrenciler okumakta iken kirasını ödemekte zorluk yaşayıp geciktirdiğinde birçok ev sahibi evden çıkarmakla tehdit ederken, virüs zamanı evlerinde kalmadıkları kirayı da ödemeleri için kontratı kullandılar. Öğrenciler şimdi tekrar aynı mağduriyeti yaşama korkusu içindeler.

Yeni eğitim sistemini uygulayacak üniversiteleri yeni kazanan öğrenciler de, okumakta olan öğrencilerde virüs nedeniyle yurtlarda kalmak yerine ev tutmayı tercih ediyor. Tabi birinci sınıfa başlayacak üniversite öğrencileri tanımadıkları bir çevreye girecekleri için daha bir tedirgin içindeler. Mevcut okumakta olan öğrenciler ise ev kiralarının fiyatından dolayı eve çıkma konusunda kararsız ama başka çaresi de yokmuş gibi hissediyorlar.

Her zaman “geleceğimiz gençlerin elinde” demiyor muyuz? Peki, bu sözümüzün arkasında durarak öğrencilere sahip çıkıyor muyuz? Birçoğunuzun cevabı evet, okutuyor ve destek veriyoruz olduğunun farkındayım. Fakat bunu sadece kendi çocuklarımız için yapıyoruz. Durum başka çocukları okutmaya veya destek vermeye geldiğinde hiç birimiz üzerine düşeni yapmıyoruz. Hatta tam tersi bu durumu kendi çıkarlarına çeviren insanlar oluyoruz.

Ev kiralarının bedelini belirleyen en önemli özellik öğrenci mi, aile mi olduğumuz. Eğer öğrenci isen kiranın, aileye verilen kiradan fazla olduğunu görüyoruz. Tabi sadece bununla da bitmiyor. Bir de kaç kişinin kalacağına göre de kiraların fiyatlarında ayarlama yapan ev sahipleri var, sanki kalan kişi sayısı arttıkça evin metrekaresi de artıyormuş gibi.

Eğer gelecek biz gençlerin elinde ise neden bu kadar çok zorluk çıkararak bizleri yıpratıyorsunuz? Neden okumaktan, hayallerimizden ve bir işleri başarmamızdan vazgeçmemizi sağlamaya çalışıyorsunuz? Sırf ev kirasından ve okul masraflarından dolayı miktarı karşılayamayacağından okulunu bırakan gençler var etrafımızda. Ev sahiplerinden ricam, lütfen kendi çocuklarınıza verdiğiniz desteğin bir kısmını da kiracınız olan gençlere verin ve bizi destekleyerek okumamıza yardımcı olun.

Bu haber toplam 794 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.