Kızılay’dan Çadır Kurma Eğitimi

Kızılay’dan Çadır Kurma Eğitimi
Türk Kızılayı Muğla Şubesi’nce gönüllülere yönelik olası bir afet durumunda “Çadır Kurma ve Toplama Eğitimi”etkinliği düzenlendi.Ula ilçesi...

Türk Kızılayı Muğla Şubesi’nce gönüllülere yönelik olası bir afet durumunda “Çadır Kurma ve Toplama Eğitimi”etkinliği düzenlendi.

Ula ilçesi Akyaka Mahallesinde gerçekleştirilen ve 60 gencin katıldığı etkinlikte,Ege Bölge Afet Müdürlüğünden gelen eğitmenler katılımcılara çadır kurma ve toplama eğitimi verdi.

Yangın ve sel gibi afetlerin yıl içerisinde yaşandığına şahit olduklarını belirten Türk Kızılay Muğla Şube Başkanı Yusuf Kayacık, “Afetsiz bir ömür geçirmeyi herkes diler. Ama maalesef bu da hayatın gerçeği. Bununla yaşamak zorundayız. Kızılay olarak beslenme ve barınma konusunda AFAD ile birlikte çalışıyoruz.” dedi.

Kayacık, Kızılay Muğla Gençlik Kolları ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Topluluğu işbirliğinde çadır kurma eğitimi verdiklerini söyledi.

Kayacık, olası afet durumlarında çadır kurmanın çok önemli olduğuna işaret ederek, “Deprem durumunda yerel yönetimlerin belirlediği toplanma yerleri var. Ben halkımızı kendi mahallelerindeki, deprem anında sıfırıncı dakikada kaçılması gereken bu toplanma yerlerini öğrenmeye davet ediyorum.  Ardından yıkıcı bir depremde, 0-72 saat içinde yapılması gerekenlerin başında çadır kurmak geliyor. Çadır kurmak içinde gençlerimizi eğitmemiz gerekiyor.” diye konuştu.

Eğitimin sadece gençlere yönelik olmadığını anlatan Kayacık, Muğla’nın bir üniversite kenti olduğunun da unutulmaması gerektiğini vurguladı.

Kayacık, şunları kaydetti:

“Bu eğitimi MSKÜ Kavaklıdere Şehit Mustafa Alper Meslek YüksekokuluAcil Durum ve Afet Yönetimi Programı öğrencileri ile vermek için kaymakam ve belediye başkanımız ile görüşeceğiz. Aynı zamanda garnizon komutanımızla askerlerimize yönelik bir eğitim planlıyoruz. 50 bin öğrencinin bulunduğu üniversitemizde de böyle bir çalışma yapmak istiyoruz. Üniversite topluluğumuz da üniversite içindeki en hareketli en etkili topluluk.”

Ege Bölge Afet Müdürlüğünden gelen eğitmenlerin yaklaşık 60 gence çadır kurma ve toplama eğitimi verdiklerini dile getiren Kayacık, “Bu bir başlangıçtı. Nasip olursa ileriki günlerde Valimiz Sayın Esengül Civelek’in de takdiri ile bir afet tatbikatı yapacağız. Deprem olmuş gibi hem yemek çıkaracağız hem de insanları çadırlara yerleştireceğiz.” dedi.

Kayacık, Türk Kızılay Muğla Şubesi olarak 16,5 metrekarelik her birisi 5’er kişilik 700 çadırın kullanıma hazır olduğunu ifade etti.

Afete en hazır kurumun Kızılay olduğunu anlatan Kayacık, “Yani 3 bin 500 kişiye 72 saat içinde çadırlarımızı kurup yemek verebilecek potansiyele sahibiz. 0-2,5 saat içinde İzmir Ege Afet Müdürlüğünden sıcak çorba, çay, kahve, meşrubat ve ekmekle olay yerine müdahale edebiliyoruz.72 saat içinde de 27 bin kişiye üç çeşit sıcak yemek verebilecek potansiyelimiz var. 72 saatten sonra daha yıkıcı bir deprem olduğu zaman Türkiye genelinde Türk Kızılay’ının gücünü buraya aktardığımız zaman 327 bin kişiye üç çeşit sıcak yemeği çıkarabilecek gücümüz ve potansiyelimiz var. Afete en hazır kurum Kızılay’dır.”diye konuştu.

MSKÜ Genç Kızılay Topluluğu Başkanı Ayşegül Koyun da yeni kurulan bir topluluk olduklarını, Türk Kızılay Muğla Şubesi ile işbirliği içinde üniversite kolunu oluşturduklarını dile getirdi.

Eğitimi aldığı için çok mutlu olduğunu belirten Koyun, şunları söyledi:

“İnsanlara faydalı olabileceğim için kendimi mutlu ve şanslı hissediyorum.Çok güzel bir etkinlik oluşturduk. İlk defa çadır kurdum. Bunun bir ekip işi olduğunu öğrendim. Tek başınıza yapamayacağınız, toplulukla ve eğitimle yapabileceğiniz bir iş. Burada olmaktan çok mutluyum.”

Muğla Genç Kızılay Başkanı Berke Altınsoy ise Türk Kızılay Muğla Şubesine bağlı olarak çalıştıklarını aktardı.

İnsanlar olarak doğanın verdiklerine karşı hazırlıklı olmak zorunda olduklarını anlatan Altınsoy, “Bunların tabi ki önüne geçemeyiz. Takdir Allah’ındır.Olası felaketlerde çadır kurmak çok önemli bir olgu. Çadır kurmak, yemek hazırlayıp ulaştırmak Kızılay’ın asli görevidir. Muğla Şubesi olası afetlere hazır durumdadır.” dedi.

Altınsoy,MSKÜ’de yaklaşık 50 bin öğrenci olduğuna değinen Atalay, Muğla merkezde bu rakamın 30 bin bandında olduğunu tahmin ettiklerini ifade etti.

Her hangi bir afet durumunda öğrencilerin bu bilgilere sahip olmalarının çok önemli olduğunu vurgulayan Altınsoy, “Bu yüzden Muğla Genç Kızılay olarak öncelikle kendimiz böyle bir şey yapmaya karar verdik. Üniversitedeki topluluğumuzla işbirliği yaptık. 18-30 yaş arasındaki tüm gençlerimizi Kızılay’ın yaptığı insani yardımlara davet ediyoruz. Bu ülke hepimizin. Gençler olarak geleceğin teminatı olduğumuzu düşünüyoruz. Birlik olmak durumundayız. Organizasyon çok verimli oldu ve devam edecek. Yeni gönüllülerimizi ailemize davet ediyoruz.” diye konuştu.

Etkinliğe Menteşe Kaymakamı Caner Yıldız, İl Afet ve Acil Durum Müdürlü Mustafa Temel Kışlal, MSKÜ Genç Kızılay Topluluğu Koordinatörü Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Demirbaş, Kızılay Genel Merkez Gönüllü İlişkileri Direktörlüğü görevlisi Gökhan şimşek, İzmir Bölge Afet Yönetim Merkezi görevlisi Ahmet Mazlum ve Levent Çınarilegönüllü gençler katıldı.

Bu haber toplam 551 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.