Kömürcüler Sektör Değiştiriyor

Kömürcüler Sektör Değiştiriyor
Neval ÇOLAK- Muğla’ya doğalgazın gelmesi kömür satışlarını düşürdü. Yaklaşık 4 yıl önce başlayan doğalgaz çalışmaları Muğla’da kömür...

Neval ÇOLAK- Muğla’ya doğalgazın gelmesi kömür satışlarını düşürdü. Yaklaşık 4 yıl önce başlayan doğalgaz çalışmaları Muğla’da kömür satışlarını olumsuz yönde etkiledi. Kömür sektörünün bittiğini, 2019 yılında satışların %70 düştüğünü dile getiren esnaf her ne kadar doğalgaz konforlu bir sistem olsa da, dışa bağımlılık olduğunu vurguladı.

Muğla’ya doğalgazın gelmesi ve kömür satışlarının düşmesi hakkında görüşlerini aldığımız Çalıkoğlu Ticaret Sahibi Özkan Sarı, kömür satışı ve kaliteli kömür kullanımı hakkında değerlendirmelerde bulundu.

 “Satışlar %70 Düştü”

Doğalgaz kömürü etkiledi, satışlar %70 düştü diyen Çalıkoğlu Ticaret Sahibi Özkan Sarı; Muğla’da doğalgazın geçtiği hatlarda kömür yakılması yasak. Mesela bu mecburilik Aydın’da yok. Aydın ikinci bölge kirlilik oranı sahibi olduğu için. Muğla birinci bölge kirlilik oranına sahip olduğu için doğalgaz hattının geçtiği yerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın aldığı bir karar var. Mecburiyetlik var. Doğalgaz geçen yerde kömür yakılması yasak o yüzden doğalgazın gelmesi bizim açımızdan bir nevi zaruri zarar oldu. İster istemez insanlar doğalgaz kullanımına geçti. Soba yakacak yerler için kömür satışı devam etmektedir. Yoksa belli bir kaloriferli merkezi olan yerler doğalgaza geçtiği için insanlar mecburi geçtiler. Şu bir gerçek doğalgaz dışa bağımlılık olan bir sistem. Sonuçta yabancı bir ülkedeki bir malın satışı üzerine yaptığımız bir iş. Rahatlık var mı, var. Konfor var mı, var. Mecburi olduğu için, vatandaş geçmek zorunda. Geçmezse zaten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yazılı tebligat gelir, cezası var. Bizim gibi bu sektörle uğraşanların belli bir noktadan sonra sektör bitiyor. Kenar mahalleler yine kömür alımına devam edecek mi, edecek. Kömür sektörü belli bir noktada bitti. Sadece kenar mahallelerde,  doğalgazın gelmediği yerlere sadece kömür satılacak. Bu sefer ne oldu,  diğer beldelere, köylere doğru kömür satışı hızlı hareket etmeye başladı. Böyle giderse bizde sektör değiştirmek zorunda kalacağız. Kömürleri satamıyoruz. Hatta birçok bu işle uğraşan arkadaşlarım bırakıp farklı sektörlere yöneldiler bile.” dedi.

Geçen seneye göre bu sene yerli kömür fiyatında artış olmadığını belirten Sarı; “Şuan somon kömürü tonu 850 TL, geçen senede hemen hemen aynıydı. İthal kömürü de aynı şekilde. Geçen sene 850 TL olan bu sene düştü. Geçen sene dolar yüksekti, bu sene fiyat sabit kaldı. Hatta kimi yerlerde düştü.” şeklinde ifade etti.

“Kalitesiz Kömür Kullanımından Dolayı Her Yıl 350 Kişi Zehirlenmektedir”

Kömür satın alırken dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda bilgi veren Çalıkoğlu Ticaret Sahibi Özkan Sarı; “Çevre Bakanlığı’ndan onaylı olan kömürlerden alınmalıdır. Torbaların üzerinde yazar zaten, Muğla valiliğinin mi, İzmir valiliğinin mi artık hangi valilik izin verdiyse, nereden onaylı ise torbanın üzerinde bir yazısı olur. Zaten ithal kömürde de izin belgesi olması lazım. İzinsiz, kaçak kömürlerin ceza bedeli yüksek. Vatandaşlar torbaların üzerine dikkat ettikleri takdirde sıkıntı yaşamazlar. Yerli kömürde olsa, ithal kömürde olsa dediğim gibi torbasının üzerinde kalori değeri, kül oranı, kükürt oranı, şişme endeksi değeri, nem oranı, ağırlığı, üretim ve nihai tüketim tarihi, üreticisi, adresi, telefon ve e-posta adresi gibi bilgiler yazılı olmalıdır. Dikkat etsinler. Kullanılan kaçak kömürler, hava kirliliği, akciğer, solunum yollarına zarar verir ve astım, bronşit ve kalp damar hastalıklarına neden olur. Kalitesiz soba ve katı yakıt, kömür gibi kaynaklı hava kirliliğinden dolayı dünyada yılda 4.3 Milyon insan evlerde erken ölmektedir. Ülkemizde ısınmada kalitesiz ve kükürttü yüksek kömür kullanımından dolayı her yıl 350 kişi zehirlenerek erken ölümüne sebebiyet vermektedir. Nem, kükürt, kül içeriği yüksek ve kalori değeri düşük kömür ve odun hava kirliliğine neden olmaktadır.” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 1253 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.