Konservatuarı Birincilikle Kazanmış Dislektik Bir Birey; Ilgın Durmuş

Konservatuarı Birincilikle Kazanmış Dislektik Bir Birey; Ilgın Durmuş
SİNEM KARAKAYA- Muğla’nın Menteşe İlçesi’nde yaşayan Dislektik bir birey olan Yönelt Koleji 5. sınıf öğrencisi Ilgın Durmuş, Muğla Büyükşehir...

Konservatuarı Birincilikle Kazanmış Dislektik Bir Birey; Ilgın DurmuşSİNEM KARAKAYA- Muğla’nın Menteşe İlçesi’nde yaşayan Dislektik bir birey olan Yönelt Koleji 5. sınıf öğrencisi Ilgın Durmuş, Muğla Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı Tiyatro Bölümünü birincilikle kazandı. Disleksi ile yaşamını devam ettiren Ilgın Durmuş 10 yaşında. Eğitiminin yanı sıra 4 yıldır Muğla Sahne Tiyatrosu Derneği’nde oyunculuk eğitimi alan Durmuş, ayrıca yan flüt ve jimnastik eğitimi de alıyor. Konservatuarı birincilikle kazanmış Dislektik bir birey olan Ilgın Durmuş, 1-7 Kasım tarihlerinde ‘Disleksi Farkındalık Haftası’ kapsamında Muğla Gazetesi’ne röportaj vererek konservatuarı birincilikle kazanmanın mutluluğunu anlattı.

Konservatuarı Birincilikle Kazanmış Dislektik Bir Birey; Ilgın Durmuş

Kızının disleksi olduğunu 2. sınıfta yapılan testler sonucu öğrendiğini söyleyen Neslihan Durmuş; “Ilgın’ın farklılığını, arkadaşları okumaya geçtiği halde onun kelimeleri birleştirememesiyle fark ettim. Disleksi olduğunu bilmiyordum. Anlamadım çünkü ben Ilgın’dan önce disleksinin ne olduğunu bilmiyordum. Bu süreçte özel eğitim alması gerekiyordu. Sınıf öğretmenimiz Aylin Bal çok destek oldu sağ olsun. Yaklaşık 2 yıl disleksi üzerine eğitim aldı. Jimnastiği çok seviyor. Piyona eğitimi de aldı ama piyano onu mutlu etmedi. Çünkü çok haraketli bir şey değildi. Ilgın daha çok ayakta ve hareketli aktiviteleri seven bir çocuk. Onun için yan flüt ve tiyatro eğitimi almaya başladı.  Konservatuara sınavına  hazırlanırken okuyarak ezberleyemeyeceği için biz ses kaydı aldık ve onları dinleyerek ezberledi. Okul, aile ve öğretmen birlikteliğiyle derslerimizi ve eğitimimizi sürdürüyoruz. Derslerinde ben yardımcı oluyorum. Ses kaydı yapıyorum ılgın dinleyerek öğreniyor. Yan flüt ve tiyatro, cimnastik kendi isteğiyle yaptığı aktiviteler. Dislektik bireylerin bu tarz konularda yetenekleri olduğunu düşünüyorum ben. Pozitif ve azimli olması Ilgın’da başarıyı getiriyor. Kızımla gurur duyuyorum.” dedi.

Konservatuarı Birincilikle Kazanmış Dislektik Bir Birey; Ilgın Durmuş

Annesinin yaptığı ses kaydını dinleyerek sınava hazırlanan, disleksinin farklılık olduğunu belirterek çeşitli eğitimler aldığını söyleyen Ilgın Durmuş; “Ben konservatuar sınavına hazırlanırken Keşanlı Ali Destanı’nın Zilha karakterini ve Pinokyo oyunundan Pinokyo karakterini canlandırdım. Ayrıca solfej eğitimi aldım. Konservatuar sınavında solfejden sorular sordular. Daha sonra dans gösterisi yaptım ve sınavı birincilikle kazandım. Çok mutluyum. Sınavı birincilikle kazandığımı öğretmenimden öğrendim. Daha sonra aileme söyledim. Bana çok destek oldular. Sınava girdiğim karakterleri annemle birlikte seçmiştik. Annem ses kaydı yaptı bana. Daha sonra onları ses kaydından ezberleyerek evde çok çalıştım. Kendimle gurur duyuyorum. 4 yıldır Muğla Sahne Tiyatrosu Derneği’nde tiyatro ve dramı eğitimi alıyordum. Çok çalıştım hak ettiğimi düşünüyorum. Çok mutluyum.” şeklinde konuştu.

Disleksi Nedir?

Disleksi beyin fonksiyonlarının farklı çalışmasıyla ilgili özel bir öğrenme güçlüğü, bir farklılık. Kişinin normal veya üstün zekâ düzeyinde olmasına rağmen okuma, yazma ve dil becerilerinde problem yaşamasına sebep olan özel öğrenme bozukluğudur. Genellikle okuma bozukluğu şeklinde gözlemlenen disleksi, dikkat ve hafızayı da etkiler. Her beş kişinden birinde görülür.

Bu haber toplam 3439 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum