Köyceğiz Kefali, Dubai’nin de gözdesi

Köyceğiz Kefali, Dubai’nin de gözdesi
***Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde bulunan yaklaşık 54 kilometrelik alanda yetiştirilen yıllık 800 ton kefalin yarısı Arap ülkelerine gidiyor. Son zamanlarda...

***Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde bulunan yaklaşık 54 kilometrelik alanda yetiştirilen yıllık 800 ton kefalin yarısı Arap ülkelerine gidiyor. Son zamanlarda Dalyan kefaline Dubai’den de talep geldi. Dubai’den istenilen numune beğenilirken, Arap ülkelerine gönderilen “Dalyan Kefalinin” Dubai’ye de gönderilmesi bekleniyor.

***Dalyan Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Arif Yalılı, ““Bizim birinci hedefimiz; önce ülke ve yöre halkına ucuz balık yedirmek” dedi.

Süleyman Akbulut

Türkiye’nin en büyük doğal yöntemle yetiştirilen tesisinin olduğu bölgede yetiştirilen “Dalyan Kefali” Arap ülkelerinin ardından Dubai’den de teklif geldi. Yıllık 800 ton üretilen Dalyan Kefali Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde sazlıkların, bataklıkların denizle buluştuğu yerde tatlı suyun tuzlu suya karıştığı Dalyan Kanalında üretilen kefal, bölge ve yurt içine satışının yanı sıra dış pazarlara da ihraç ediliyor.

Her yıl binlerce insanın ziyaret ettiği 2 bin 500 yıllık kaya mezarları, caretta carettaları ve İztuzu Plajı'nı görmek için ziyaret ettiği Dalyan Kanalında üretilen kefal, Dalyan Su Ürünleri Kooperatifinde çalışan balıkçıların "süzek" adı verilen ağlarla toplanarak tesislere getirilirken, kefal, 500 üyesi bulunan kooperatifte 80 işçi ile üretiliyor. Her sabah 05.00 ile 07.00 arasında kooperatifte paketlenen balıklar iç piyasa ve bölgeye gönderilirken bir kısmı da aynı gün paketlenerek ihracat için ayrılıyor.

KEFAL BÖLGEDE RAĞBET GÖRÜYOR

Dalyan Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Arif Yalılı yaptığı açıklamada, Türkiye'nin en büyük su ürünleri kooperatifi olduklarını söyledi. Dalyan Kanalındaki tesislerde yılda 800 ton kefal ürettiklerini belirten Yalılı, bu balığın bölgede büyük rağbet gördüğünü vurguladı.  Muğla’da 1971 yılından kurulan bu kooperatif yaklaşık 500 ortağı ve 80 işçi ile bölgede ekonomiye oldukça katkı sağlıyor. Arif Yalılı, “Bizim buradaki amacımız ülkemize küçük bir ilçeden böyle bir beldede 80 personel çalıştırarak, kooperatifimizin uzun vadeli çalışmasını sağlamak. Bu yıl 50’nci yılımızdayız. Bugüne kadar dalgalı yıllar geçirmişsek te yine de toparlanmayı başardık. Bölgemizde kefal yetiştiriliyor, bazen kefal ismini duyunca irkilirler, ‘Kefal Balık mı’ diye. Yıllar öncesi hatta milattan önce bile bu bölgeden yurtdışına gönderilen kefalimiz mevcuttur. Ürettiğimiz Kefal burada ‘Köyceğiz Kefali’ diye geçer” dedi.

HEDEF; HALKA UCUZ BALIK YEDİRMEK

Kefalin 1971 yılından itibaren Yunanistan üzerinden Avrupa ülkelerine gönderilmeye başlandığına vurgu yapan Yalılı, “Bizim buradaki birinci hedefimiz; önce ülke halkına ve yöre halkına ucuz balık yedirmek. Ülkemizin ihtiyacın fazlasını da döviz girdisine ihtiyacımız var ihracatçı firmalar aracılığıyla Mersin, Hatay, Bodrum ve İzmir üzerinden en çok Arap ülkelerine yolluyoruz. En son geçtiğimiz aylarda Dubai’den talep geldi, gelen bu talep üzerine numuneler gönderildi ve çok beğenildi. Bunun beğenilmemesi mümkün değil. Her yıl Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi su ürünleri bölümündeki profesörler tarafından ağır metal olup olmadığı incelenir ve hep sıfır katkı çıkar. Her yıl adım adım atıyoruz, havanın durumu bile çok önemli, 2018-2019 yılında yıllık ortalama 350 bin ile 400 bin ton üretimi yurtdışına gönderdik” diye konuştu.

Bu haber toplam 1179 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.