Köyceğiz portakalı, ‘Coğrafi İşaret’ yolunda

Köyceğiz portakalı, ‘Coğrafi İşaret’ yolunda
Narenciye üretimi açısından önemli bir konumda bulunan Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde yetişen, Türkiye'de ve yurtdışında bile adından söz ettiren Köyceğiz Portakalı için coğrafi işaret çalışması başlatıldı.SİNEM...

Narenciye üretimi açısından önemli bir konumda bulunan Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde yetişen, Türkiye'de ve yurtdışında bile adından söz ettiren Köyceğiz Portakalı için coğrafi işaret çalışması başlatıldı.

SİNEM KORKMAZ

Portakal üretiminde Türkiye’de önemli yer tutan Muğla’da Köyceğiz Portakalı için coğrafi işaret çalışması başlatıldı. Portakal üretiminde yüzde 76,88’lik payı ile ilk sırada yer alan Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde 48 bin 265 dekarlık alanın 41 bin 500 dekarlık bölümü Köyceğiz Portakalı üretim alanı olarak kullanılıyor. Köyceğiz’de yapılan Portakal üretiminin ana çeşidi ise, Washington Navel.

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, Köyceğiz Portakalının Washington Navel cinsi portakallar arasında iklimsel ve toprak yapısına bağlı olarak diğer bölgelerde yetişen aynı cins portakallara göre üstün özellikler gösterdiğini belirtti.

Köyceğiz’in iklim koşulları, toprak yapısı ve üretim yöntemleri ile hasadı yapılan portakallar, tadı, kokusu ve kabuk kalınlığı ile Washington Navel portakalının en iyi üretilmiş hali olarak tanımlanıyor.

2013 yılında BATEM tarafından Köyceğiz yöresinde yetiştirilen portakalların farklılığını gösteren bilimsel bir inceleme raporu hazırlandı. Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü İnceleme raporu ile birlikte Köyceğiz Portakalının geçmiş yıllarda bilinirliğini gösteren 6 Şubat 1979 yılına ait yerel gazete haberi ve diğer dokümanlarla Köyceğiz Ziraat Odası Başkanlığı’nca Türk Patent Enstitüsü Müdürlüğü’ne 11 Nisan 2013 tarihinde Köyceğiz Portakalı için coğrafi işareti başvurusu yapılmıştı.

Başvuru 25 Eylül 2014 tarihinde Türk Patent Enstitüsü Markalar Dairesi Başkanlığı’nca Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan analiz sonuçlarının istatistiki açıdan önemli olmadığı, söz konusu farklılıkların bölgenin iklim koşullarından kaynaklandığı, başvuruda ürünün yöre adı ile özdeşleştiğini kanıtlar nitelikte yeterli doküman olmadığı gerekçeleri ile reddedilmişti.

BAŞVURUSU SÜRECİ YENİDEN BAŞLATILDI

26 Ekim 2020 tarihinde Köyceğiz Kaymakamlığı Başkanlığı’nda İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Köyceğiz İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ziraat Odası Başkanlığı, üretici kooperatiflerin de katılımı ile yapılan toplantıda, Köyceğiz Portakalının coğrafi işareti başvurusu sürecinin yeniden başlatılması kararlaştırıldı.

1 Şubat 2021 tarihinde Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nce yeni bir inceleme yapılmak üzere tekrar portakal numuneleri alınarak başvuru süreci başlatılırken, analizlerin halen devam ettiği öğrenildi.

“KÖYCEĞİZ PORTAKALININ TADIMI GERÇEKLEŞTİRİLDİ”

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, Köyceğiz İlçe Tarım Müdürü İsa Özden ve İlçe Müdürlüğü personeli Bekir Maral, Köyceğiz Portakalının Tanıtımı için Muğla Valiliği’ne ziyarette bulundu. Muğla Valisi Orhan Tavlı ve vali yardımcılarının da katıldığı toplantıda Vali Orhan Tavlı konunun önemine dikkat çekerek, Köyceğiz Portakalının coğrafi işaret alma yolundaki girişimlerine destek vereceklerini belirtti.

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, Valilik makamında yaptığı konuşmada, Köyceğiz Portakalının Washington Navel cinsi portakallar arasında iklimsel ve toprak yapısına bağlı olarak diğer bölgelerde yetişen aynı cins portakallara göre üstün özellikler gösterdiği konusuna dikkat çekti. Saylak, gerek tadı gerek kokusu ve diğer özellikleriyle Washington Navel portakalının en iyi üretilmiş hali olarak tanımlanabileceğini sözlerine ekledi.

Bu haber toplam 1610 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.