“Küçük esnafla dalga mı geçiyorlar?”

“Küçük esnafla dalga mı geçiyorlar?”
Coronavirüs tedbirleri kapsamında uygulanan sokağa çıkma kısıtlmasında alkol ruhsatı bulunduğu gerekçesiyle kapatılan esnaf duruma tepki gösterdi. Haftasonu belirli saatlerde satış yaptıklarını belirten bazı büfe işletmecileri...

Coronavirüs tedbirleri kapsamında uygulanan sokağa çıkma kısıtlmasında alkol ruhsatı bulunduğu gerekçesiyle kapatılan esnaf duruma tepki gösterdi. Haftasonu belirli saatlerde satış yaptıklarını belirten bazı büfe işletmecileri duruma “Dün açıkken, bugün kapalıyız. Küçük esnafla dalga mı geçiyorlar?” diyerek isyan etti.

Sinem Korkmaz

Muğla’nın Menteşe ilçesinde haftasonu uygulanan sokağa çıkma yasağı kapsamında belirli saatlerde dükkanlarını açan küçük esnaflar, alkol ruhsatı bulunduğu gerekçesiyle 24 Ocak Pazar günü kapatıldı. Yasakların uygulanmaya başladığı günden bu yana işletmelerinde alkol hariç satış yaptıklarını belirten bazı işletme sahipleri, “Bir açabilirsiniz diyorlar, bir kapatıyorlar. Daha dün açık olan dükkanı bugün kapattırdılar. Küçük esnafla resmen dalga geçiyorlar” dedi.  Konuyla ilgili Muğla Yiyecek Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Güven Akarken ise, “Büyük marketleri açık bırakarak, küçük esnafın kapatılması vicdanları karartıyor” ifadelerini kullandı.

Esnafın zor günler yaşadığını söyleyen Muğla Yiyecek Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Güven Akarken, “Daha önceki genelgede büfeler açık kalabilir, marketler kapanacak gibi bir ifade vardı. Bu sefer gelen Cumhurbaşkanlığı genelgesinde alkol ruhsatlı olan büfeler kapatılacak ibaresi olduğu için kapatıyorlar. Aslında bu genelgede anlatılan büfe tanımı, bizim büfelerle aynı değil. Büyük yerlerde sadece alkol satan büfeler var. Aslında bahsedilen onlar fakat bir tanım karmaşası var. Küçük esnafımız mağdur oluyor. Marketler açık, büfeler kapalı. Buda küçük esnaf üzerinde algıya yol açıyor. Sanki büyük zincir marketlerinin korunup, küçük esnafın tamamen bitmesi gibi bir durum anlaşılıyor. Konuyla ilgili yetkililerle zaman zaman görüşmeler yaptım fakat bir ilerleme kaydedemedik. Bana göre büyük marketleri açık bırakarak, küçük esnafın kapatılması vicdanları karartıyor. Büyük marketlerde alkol satıyorlar. Onlara ‘alkol satmayacaksın’ deniyor fakat küçük esnafı tamamen kapatılıyor. Bizim esnafımız bugüne kadar alkol satmama şartıyla açık kaldı, kalması içinde çaba sarfettik ama bir ilerleme kaydedemedik. Bu işletmeler büfe ruhsatlı olmalarına rağmen aslında mahalle bakkalı görevi görüyorlar. Gözden kaçırılan bu. Uzak yerlerde fırın mı var? Vatandaş ekmeğini nereden alacak? Arabayla gitmek yasak diyorlar bu insanlar markete nasıl ulaşım sağlayacaklar? Her yerde alkol satmayan büfe yok ki. Bu sefer hizmeti alan da mağdur oluyor. Bu konunun yetkililerce tekrar görüşülmesi lazım” dedi.

Muğla’nın Menteşe ilçesinde büfesi bulunan bir işletmeci ise, “Sokağa çıkma yasakları başladığından beri bir açılıyoruz, bir kapanıyoruz. Bizde ne yapacağımızı şaşırdık. Uzun zamandır alkol satışı yapmadan belirli saatlerde normal satışımızı yapıyorduk. Cumartesi satış yaptığım dükkanımı Pazar kapat diyorlar. Büyük marketlerde alkol yok mu? Onlara satılmayacak uyarısı yapılırken neden bizim marketlerimiz kapatılıyor? Büyük zincirlerin mi paraya ihtiyacı var bizim mi? Şu dönemde bize yapılan reva mı? Küçük esnafla dalga mı geçiyorlar? Lütfen artık yetkililer bu işe bir sorun bulsun. Zaten yapabildiğimiz satış belli, gelirimiz düştü. Corona öldürmedi fakat işsizlik öldürecek gibi gözüküyor” dedi.

Bu haber toplam 494 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.