Kuluçkadan bu defa zam çıktı

Kuluçkadan bu defa zam çıktı
Bütün gıda ürünlerine sırasıyla gelen zamların ardından yumurtaya da yüzde 30 oranında zam geldi. Gıda tüketiminde neredeyse başı çekmekte olan yumurtanın...

Bütün gıda ürünlerine sırasıyla gelen zamların ardından yumurtaya da yüzde 30 oranında zam geldi. Gıda tüketiminde neredeyse başı çekmekte olan yumurtanın zamlı fiyatı, üreticilerin yüzünü güldürürken, tüketicileri düşündürdü. Üretici, “Kuluçkadan her zaman tavuk çıkmıyor” dedi.

Teslime YILDIRIM

Zamlar peş peşe gelmeye devam ediyor. Bütün gıda ürünlerine sırasıyla gelen zamların ardından yumurtaya da yüzde 30 zam geldi. Gıda tüketiminde adeta başı çeken yumurtanın zamlı fiyatı üreticilerin yüzünü güldürürken, tüketiciyi ise, düşündürmeye başladı. Yapılan yumurta zammının yem fiyatlarıyla doğru orantılı olduğunu savunan üreticiler, bu durumun gayet normal olduğunu savundu.

Büyük işletmelerin yumurta ve tavuk fiyatlarının artmasında rolünün bulunduğunu söyleyen vatandaşlar ise, çözüm istedi.

Tüketiciler, beslenmede büyük rol oynayan ve gıda sektörünün neredeyse her alanında kullanılan yumurtanın zam görmesinden pek de memnun değil. Tüketiciler durumu, “Hangi gıda ürününe zam gelmedi ki? Zam görmeyen bir yumurta kalmıştı. Üretim ve tüketimde dengesizlikler var” diyerek üretim noksanlığına dikkat çekti.

TAVUK FİYATLARI DA OYNADI

Yumurta fiyatının yükselmesi ile tavuk fiyatları da yerinden oynadı. Yumurtaya gelen zam oranında, beyaz ete gelen zammın da etkisi olduğu ileri sürüldü. Kanatlı yetiştiriciliği yapan Mehmet Nuri Dural, kanatlı yetiştiriciliğinin sıkıntıları olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Bizler tavuk ve yumurtaya emek veriyoruz. Tavuğun beslenme şekillerine dikkat etmeye çalışıyoruz. Yem fiyatlarına gelen zamlardan dolayı çoğu zaman kendimizden ödün veriyoruz bazen de kazandıklarımızı diğer girdilere gelen zamlar ve hastalıkla mücadele ile kaybedebiliyoruz. Üretimde 21 günlük kuluçka süresi ve civcivler büyüyene kadar geçen sürede düşüşler mümkün oluyor. Üretici kazanıyor değil, sadece hizmet veriyor. Mera alanlarımız kısıtlı. Hastalıkla mücadele etmek de bir diğer masraftır. Zamlardan önce 30’lu yumurta kolisinin fiyatı 14 liraydı, uygulanan zamlarından ardından fiyat 20 liraya kadar çıktı. İnsanlar fiyatların bu kadar kısa sürede zamlanmasına tepki gösteriyorlar. Kuluçkadan her zaman tavuk çıkmıyor.”

Diğer taraftan tüketiciler zamlara alışmaya çalışıyor. Tüketiciler zamlarla ilgili olarak şunları söyledi:

“Üretici ve tüketici dengeleri sürekli değişiyor. Üretim artmalı ya da maaşlarımıza yılda iki kez zam yapılmalı. Yumurta temel gıdalardan olduğu için zengininden en fakirine kadar etki etmekte. Temel gıda zamlarına bir çözüm bulunmalı. Temel gıda dan vazgeçemediğimiz mecbur olduğumuz için mi bu kadar zam yapıldı anlamıyoruz.”

Bu haber toplam 549 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.