Kurşunlu’nun tarihi motifleri gün yüzüne çıkartılıyor

Kurşunlu’nun tarihi motifleri gün yüzüne çıkartılıyor
Muğla’nın Menteşe ilçesindeki tarihi Kurşunlu Camii’nin yenileme çalışmaları, yaklaşık 20 kişinin görev aldığı restorasyon ekibiyle devam ederken,...

Muğla’nın Menteşe ilçesindeki tarihi Kurşunlu Camii’nin yenileme çalışmaları, yaklaşık 20 kişinin görev aldığı restorasyon ekibiyle devam ederken, caminin ilk yıllarına ait olduğu düşünülen duvar motifleri gün yüzüne çıkartıldı. Motifler, devam eden restorasyon kapsamında yenilenerek, ilk günkü haline getiriliyor. Nakkaş Osman Tali tarafından orijinalliği korunarak yenilenen motiflerin tamamlanma çalışmalarının yaklaşık 3 ay devam etmesi bekleniyor.

Sinem Korkmaz

Muğla Menteşe ilçesinin tarihi camilerinden olan Kurşunlu Camii’nin yenileme çalışmaları yaklaşık 20 kişinin görev aldığı ekiple devam ediyor. Anıtlar Kurulu tarafından 1993 yılında tescillenen ve Menteşe Beylerinden Esseyyid Şücaedin tarafından 1493-94 yıllarında yaptırıldığı bilinen ve kentin simgelerinden olan Kurşunlu Camii’nin 2019 yılının Ekim ayında başlayan restorasyon çalışmaları halen devam ediyor. Çalışmalar sırasında 1800’lü yıllara ait olduğu düşünülen duvar motifleri ortaya çıkartıldı. Duvar motiflerinin zarar görmüş yerleri restorasyon kapsamında,  Nakkaş Osman Tali yenilerek eski haline getiriliyor.

“TARİHİ ESERİN KOKUSU BİZE YAPIŞTI ”

Birçok tarihi restorasyonda bulunduğunu söyleyen Nakkaş-Ressam Osman Tali, “Bu mesleğe 1980 yılında başladım. Devlet Güzel Sanatlar Akademisi yani şuan ki Mimar Sinan mezunuyum. Endüstriyel tasarımcı olarak mezun oldum fakat işimi yapmadım. Bu iş daha önce sevdiğim bir işti. Tarihi eserlere bir girdik, tarihi eserin kokusu adeta bize yapıştı kaldı. Yıllardır bu işi devam ettiriyorum. Bir ara Türkiye’de meydana gelen bazı konulara üzüldüm, işi bıraktım. Tekstil ile uğraştım. Sonrasında işten kopamadık ve tekrar geri döndük.  İlk işim Marmara Üniversitesi rektörlük binasıydı. Top kapı sarayında, Dolmabahçe Sarayı’nda çalışmalarım oldu. Eski camilerin restorasyonlarını yaptım. Bu işten önce en son yaptığım, Şeriye sicilleri işiydi. Yani Osmanlı arşivlerinin olduğu binadır. Kurşunlu Camii için buraya geldim. Hazırlıklarımızı yaptık, numunelerimizi hazırladık” dedi.

Motiflerin zarar görmüş alanlarını tamir edeceğini ifade eden Tali, “Gelmeden önce Kurşunlu Camii’ni araştırdım. Ne zaman, kim yapmış, mimarı kimdir diye. 1480’lere dayanan çok eski bir tarihi var fakat tüm kaynaklarda caminin bu şekli var, daha öncesi yok. Kalem işi olarak. Rodos’tan gelen boyalarla, Yunanlı bir sanatçının yaptığı işler var. Ondan öncesi ile ilgili hiçbir bilgi yok. Baz olarak bunu aldım ben. Vakıflardan gelen arkadaşlara da söyledim dönemler araştırılması gerekiyorsa araştıralım. Bana ‘raspe yapıyor musun’ dediler. Evet, yapıyordum fakat 30 yıl önce. Şimdi yapmıyorum. Türkiye’de şöyle bir sıkıntı var; İtalya’da farklı, Türkiye’de farklı. İtalya’da sanatçıyım hürmet görüyorum, burada boyacıyız. Arada böyle bir fark var. Eline fırça alan herkes bu işi yapabilir diyorlar. Bizim yaptığımız iş sadece fırça işi değil. Daha önceki ustaların yaptığını düşünmek zorundayız. Hangi mantıkla yapmış, niçin böyle yapmış, ben yaparken bunları yaşadım mı yaşamadım mı gibi sorulara bazı cevaplar vermek zorundayız. Bütün kitaplarda geçen hali ile devam edeceğim. Ben diyorum ki bu motiflere tamir yapalım. 1800’lü yıllarda yapılmış haline getirmeye çalışacağız. Benim düşüncem bu yönde. Benim derdim burada doğru bir şey yapmak” şeklinde konuştu.

Çalışmaların tahmini 3 ay süreceğini söyleyen Osman Tali, “Şuanda duvarlarda görülen motifler 1800’lü yıllarda kalma motifler. Hali hazırda olan motifleri bırakacağım, patlamış kısımları yenileyeceğim. Bu çalışmaya ihya diyoruz. Noktalı ihya yapacağım. En üst tarafta olan desen çok güzel gözüküyor fakat rutubet almış. Koruma ne kadar yaparsak yapalım bugün olmasa da yarın aşağı inecek. Oraya müdahale etmek zorundayız. Mimar arkadaşlarımız şuan tüm alanın neresine ne yapacağımız ile ilgili bir plan hazırlıyorlar. Tabi karar mercii Anıtlar veya Vakıflar Kurulu olacak. Çalışmamızın 3, ay kadar süreceğini tahmin ediyorum ” dedi.

Bu haber toplam 659 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.