KURUDUK

KURUDUK
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, meteorolojik kuraklık ölçümlerinin yapıldığı haritaları yayımladı. Yayımlanan haritaya göre Muğla’nın bazı bölgelerinde şiddetli, bazı bölgelerinde ise çok şiddetli kuraklık yaşandı.Muğla...

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, meteorolojik kuraklık ölçümlerinin yapıldığı haritaları yayımladı. Yayımlanan haritaya göre Muğla’nın bazı bölgelerinde şiddetli, bazı bölgelerinde ise çok şiddetli kuraklık yaşandı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, “Gerek içme suyu gerekse sulama suyu temininde önemli zorluklarla karşılaşacağız gibi görünüyor. MUSKİ Genel Müdürlüğü,  Muğla genelinde 665 kuyudan 88’inin kuruduğunu açıkladı” dedi.

SİNEM KORKMAZ

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, haziran ayı ve son bir yıllık döneme ait kuraklık durumunu gösteren haritaları yayımladı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Standart Yağış İndeksi (SPI - Standardized Precipitation Index) ve Normalin Yüzdesi Metoduna (PNI - Percent of Normal Index) şeklinde iki farklı metotla meteorolojik kuraklık haritalarını hazırlıyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün değerlendirmesine göre son aylarda Muğla’nın bazı bölgelerinde şiddetli, bazı bölgelerinde ise çok şiddetli kuraklık yaşandı.

“SU KAYNAKLARINDA AZALMALAR YAŞANIYOR”

Temmuz ayı başlarında yaşanan sıcaklıların artışı ile birlikte Muğla’da yeraltı ve yer üstü su kaynaklarında azalmalar yaşanıyor. Buna göre Türkiye’nin en fazla yağış alan ikinci ili konumunda olan Muğla’da geçen yıla göre yağışlar bu yılın son üç ayında yüzde 80 oranında azaldı. Muğla’nın merkez ilçesine 2020 yılında metrekareye Nisan ayında 39.9, Mayıs ayında 44.0, Haziran ayında 39.9 oranında yağış düşerken 2021 yılı Nisan ayında 8.4, Mayıs ayında 0.3, Haziran ayında ise 8.4, oranında yağış düştüğü açıklandı.

“SU SEVİYESİ YARI YARIYA DÜŞTÜ”

Yağışların geçen yıla oranla azalmasıyla birlikte barajlarda da su seviyelerindeki azalışın başladı. Geçen yıla oranla barajlardaki su seviyesi yarı yarıya düştü. 2020 yılı Temmuz ayında yüzde 49,25 olan Mumcular Barajı bu yıl 23,52 seviyelerine düşerken 2020 yılında Geyik Barajı yüzde 90,08 seviyesinde seyrederken 2021 Temmuz ayında bu seviye yüzde 55,56 olarak ölçüldü.

“BARAJLARIMIZDAKİ SU SEVİYELERİ HIZLA AZALIYOR”

Meteorolojik kuraklığın Tarımsal kuraklığa doğru ilerlediğini söyleyen MSKÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, “Ülkemiz genelinde 2021 Su Yılı başından bu yana toplam yağış haziran ayı itibariyle ortalama 396.2 milimetre olarak gerçekleşmiştir. Uzun yıl ortalamalarına kıyasla yaklaşık yüzde 25 oranında bir yağış azalması söz konusudur. Meteorolojik kuraklığın Tarımsal kuraklığa doğru ilerlediğini görüyoruz. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı yağış raporlarında bu durum açıkça görülüyor. Muğla’da karasal su kaynaklarının azaldığı gözle görülebilir durumdadır. Gerek içme suyu gerekse sulama suyu temininde önemli zorluklarla karşılaşacağız gibi görünüyor. MUSKİ Genel Müdürlüğü,  Muğla genelinde 665 kuyudan 88’inin kuruduğunu açıkladı. Diğer taraftan barajlarımızdaki su seviyeleri de hızla azalıyor. Su yılı başında dile getirdiğimiz tespitler, doğrultusunda etkin bir Su Kaynakları Yönetimi ve Kuraklık Eylem Planı ile gecikmiş olsak da kuraklık etkilerinin azaltılabileceğini umuyorum” dedi.

Bu haber toplam 1088 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.