KUZUGÖBEĞİ MANTARI
Muğla mutfağının önemli malzemesi olan kuzugöbeği mantarı ile birçok yemek yapılabilmektedir. Bulunması zor ve toplanması meşakkatli olduğundan ekonomik değeri oldukça yüksektir. Kuzu Göbeği Mantarı Nisan- mayıs aylarında yağmurla birlikte çam, meşe, gürgen, dişbudak, elma ve ceviz ağaçlarının dibinde yetişmektedir. Özellikle Muğla’daki çam ormanlarında yoğun olarak bulunan Kuzu Göbeği mantarı köylülerin en önemli gelir kaynakları arasındadır. Mevsiminde Perşembe günleri Muğla, Cuma günleri Ula, Salı günleri Milas pazarında tezgâhları süslemektedir.
Çeşitli alerjik reaksiyonlara neden olacağından çiğ olarak yenmemelidir. Fransız mutfağının önemli bir öğesi olan kuzugöbeği mantarı Muğla’da ekonomik değeri olan ve pek çok tatbilir tarafından tercih edilen lezzetli bir türdür.
FAYDALARI :
Protein bakımından zengindir
Hafızayı güçlendirir
Kan yapıcıdır
Vücudun dinç kalmasını sağlar, yorgunluğu giderir, enerji verir
Bitkinliğe, güçsüzlüğe ve yorgunluğa karşı oldukça faydalı bir mantar türüdür.
Gözler için oldukça yararlıdır. Gözün görme kalitesini artırır
Mide rahatsızlıkları için büyük fayda sağlar.
Bağırsak rahatsızlıkları üzerinde olumlu etkilere sahiptir
Anemi rahatsızlığına karşı faydalıdır
B1, B2 ve C vitaminleri içerir.
Yüksek oranda kalsiyum, sodyum ve potasyum gibi mineraller içerir.
Mantar genel olarak zehirli türleri de olduğu için zehirli türlerinden ayırt edemeyen kişiler tarafından toplanmamalıdır.
Pişirilmeden önce çok iyi temizlenmelidir.
Toplandıktan sonra bir süre suda bekletilmelidir. Şapka çukurlarının içinde böcek olabilir.
(KUZUGÖBEĞİ MANTARI KISIK ATEŞTE PİŞİRİLMELİDİR.)
Kuzugöbeği mantarı Yavaş pişirildiği zaman çok lezzetli olur. Bir oturuşta çok fazla yenilmemelidir. Çiğ ya da yarı pişmiş olarak yenildiğinde alerjik reaksiyonlara sebep olur. Vücuda zarar verebilir. Bu nedenle yavaş ateşte uzun süre pişirilmesi makbuldür.
Hazırlanan Kuzu Göbeği mantarı yemeği pişirildiği gün tüketilmelidir. Piştikten sonra dolapta muhafaza edilmez. ( en lezzetli haliyle yemek istiyorsanız, yemeden 15 dakika önce pişirin.)
KUZUGÖBEĞİ KAVURMASI :
MALZEMELER :
500 GR Kuzugöbeği
2 orta boy soğan
1 küçük çay bardağı Zeytinyağı
2 yumurta
Pul biber
Yapılışı:
Kuzugöbeklerini iyice yıkayıp doğrayın. Tavada biraz soğan sarartıldıktan sonra kuzugöbekleri eklenir ve beraberce pişirilir. Kuzu Göbekleri eklenip pişirilmeye başlandığında suyunu da salmaya başlar ve pişirmenin sonuna doğru suyunu çeker.
Bu aşamada tercih edilirse ince kıyılmış sarımsak yaprakları ilave edilir ve biraz daha pişirilir.
Son olarak domatesleri ekleyip 1 dakika kavurup ocaktan alın.
SÜTLÜ KUZUGÖBEĞİ
Malzemeler
500 gr kuzugöbeği mantarı
100 gram kıyma veya kavurma
1 su bardağı ayran
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı salça
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı veya sıvı yağ
Kırmızıbiber
Tuz
Yarım su bardağı süt veya krema
Yapılışı:
Toplanan mantarları yıkadıktan sonra, doğrayıp bir kaba koyarak, üzerine ayran ilave edin.
Bu şekilde 1 saat kadar bekledikten sonra ayrı bir kapta kıymayı ve 1 baş soğanı doğrayıp yağla birlikte kavurun.
Salça, damak zevkinize göre tuz ve kırmızıbiber ekleyin.
Önceden ayranda beklettiğiniz kuzugöbeği mantarını süzgeçten geçirin.
Süzgeçten geçirdiğiniz mantarı, kavrulmuş olan malzemeyle karıştırın.
Sonra pişmeye bırakın. Sütü ilave edin.
Bir müddet daha pişirdikten sonra ocaktan alıp servis yapın.
KUZUGÖBEĞİ DOLMASI
Çocukluk yıllarımda; köylü kadınlar yağmurlardan sonra topladıkları çeşit çeşit mantarları, pazarda küfeler dolusu satarlardı. Annem de tanıdığı, güvendiği satıcılardan değişik mantarlar alır; onları bazen kavurur, bazen kızartırdı. Bu sayede kuzugöbeği, çıntar çeşit çeşit lezzette mantarlar yerdik.
Malzemeler:
25 adet iri kuzugöbeği mantarı
1 çay bardağı pirinç
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
2-3 yemek kaşığı kışlık domates
1 adet küçük kuru soğan
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dereotu
Karabiber, nane, tuz
Yapılışı:
Mantarların iri olanları ayrılır.
Topraklı kök kısımları kesilir, toprakları temizlenerek yıkanır.
Dolma içi hazırlanıp, çok az ateşte çevrilir.
Sap kısımları kesilen mantarın içinde ki boşluğa hazırlanan dolma içi doldurulur.
Tencereye yerleştirilen buharda pişirme aparatının üzerine, hazırlanan dolmalar yerleştirilir. Yoksa tencerenin dibine çukur servis tabağını ters kapatıp kullanabilirsiniz.
Tencereye su eklenerek, dolmalar suya değmeden yarım saat kısık ateşte pişirilir.
Ilık olarak servis edilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.