KUZUGÖBEĞİ MANTARI

KUZUGÖBEĞİ MANTARI
Muğla mutfağının önemli malzemesi olan kuzugöbeği mantarı ile birçok yemek yapılabilmektedir. Bulunması zor ve toplanması meşakkatli olduğundan ekonomik...

Muğla mutfağının önemli malzemesi olan kuzugöbeği mantarı ile birçok yemek yapılabilmektedir. Bulunması zor ve toplanması meşakkatli olduğundan ekonomik değeri oldukça yüksektir. Kuzu Göbeği Mantarı  Nisan- mayıs aylarında yağmurla birlikte çam, meşe, gürgen, dişbudak, elma ve ceviz ağaçlarının dibinde yetişmektedir. Özellikle Muğla’daki çam ormanlarında yoğun olarak bulunan Kuzu Göbeği mantarı köylülerin en önemli gelir kaynakları arasındadır. Mevsiminde Perşembe günleri Muğla, Cuma günleri Ula, Salı günleri Milas pazarında tezgâhları süslemektedir.

Çeşitli alerjik reaksiyonlara neden olacağından çiğ olarak yenmemelidir. Fransız mutfağının önemli bir öğesi olan kuzugöbeği mantarı Muğla’da ekonomik değeri olan ve pek çok tatbilir tarafından tercih edilen lezzetli bir türdür.

FAYDALARI     :

Protein bakımından zengindir

Hafızayı güçlendirir

Kan yapıcıdır

Vücudun dinç kalmasını sağlar, yorgunluğu giderir, enerji verir

Bitkinliğe, güçsüzlüğe ve yorgunluğa karşı oldukça faydalı bir mantar türüdür.

Gözler için oldukça yararlıdır. Gözün görme kalitesini artırır

Mide rahatsızlıkları için büyük fayda sağlar.

Bağırsak rahatsızlıkları üzerinde olumlu etkilere sahiptir

Anemi rahatsızlığına karşı faydalıdır

B1, B2 ve C vitaminleri içerir.

Yüksek oranda kalsiyum, sodyum ve potasyum gibi mineraller içerir.

Mantar genel olarak zehirli türleri de olduğu için zehirli türlerinden ayırt edemeyen kişiler tarafından toplanmamalıdır.

Pişirilmeden önce çok iyi temizlenmelidir.

Toplandıktan sonra bir süre suda bekletilmelidir. Şapka çukurlarının içinde böcek olabilir.

(KUZUGÖBEĞİ MANTARI KISIK ATEŞTE PİŞİRİLMELİDİR.)

Kuzugöbeği mantarı  Yavaş pişirildiği zaman çok lezzetli olur. Bir oturuşta çok fazla yenilmemelidir. Çiğ ya da yarı pişmiş olarak yenildiğinde alerjik reaksiyonlara sebep olur. Vücuda zarar verebilir. Bu nedenle yavaş ateşte uzun süre pişirilmesi makbuldür.

 Hazırlanan Kuzu Göbeği mantarı yemeği pişirildiği gün tüketilmelidir. Piştikten sonra dolapta muhafaza edilmez. ( en lezzetli haliyle yemek istiyorsanız, yemeden 15 dakika önce pişirin.)

KUZUGÖBEĞİ KAVURMASI       :

 

MALZEMELER                        :

500 GR Kuzugöbeği

2 orta boy soğan

1 küçük çay bardağı Zeytinyağı

2 yumurta

Pul biber

Yapılışı:

Kuzugöbeklerini iyice yıkayıp doğrayın. Tavada biraz soğan sarartıldıktan sonra kuzugöbekleri eklenir ve beraberce pişirilir. Kuzu Göbekleri eklenip pişirilmeye başlandığında suyunu da salmaya başlar ve pişirmenin sonuna doğru suyunu çeker.

Bu aşamada tercih edilirse ince kıyılmış sarımsak yaprakları ilave edilir ve biraz daha pişirilir.

Son olarak domatesleri ekleyip 1 dakika kavurup ocaktan alın.

SÜTLÜ KUZUGÖBEĞİ

Malzemeler

500 gr kuzugöbeği mantarı

100 gram kıyma veya kavurma

1 su bardağı ayran

1 adet kuru soğan

1 yemek kaşığı salça

2-3 yemek kaşığı zeytinyağı veya sıvı yağ

Kırmızıbiber

Tuz

Yarım su bardağı süt veya krema

Yapılışı:

Toplanan mantarları yıkadıktan sonra, doğrayıp bir kaba koyarak, üzerine ayran ilave edin.

Bu şekilde 1 saat kadar bekledikten sonra ayrı bir kapta kıymayı ve 1 baş soğanı doğrayıp yağla birlikte kavurun.

Salça, damak zevkinize göre tuz ve kırmızıbiber ekleyin.

Önceden ayranda beklettiğiniz kuzugöbeği mantarını süzgeçten geçirin.

Süzgeçten geçirdiğiniz mantarı, kavrulmuş olan malzemeyle karıştırın.

Sonra pişmeye bırakın. Sütü ilave edin.

Bir müddet daha pişirdikten sonra ocaktan alıp servis yapın.

KUZUGÖBEĞİ DOLMASI

Çocukluk yıllarımda; köylü kadınlar yağmurlardan sonra topladıkları çeşit çeşit mantarları, pazarda küfeler dolusu satarlardı. Annem de tanıdığı, güvendiği satıcılardan değişik mantarlar alır; onları bazen kavurur, bazen kızartırdı. Bu sayede kuzugöbeği, çıntar çeşit çeşit lezzette mantarlar yerdik.

Malzemeler:

25 adet iri kuzugöbeği mantarı

1 çay bardağı pirinç

3-4 yemek kaşığı zeytinyağı

2-3 yemek kaşığı kışlık domates

1 adet küçük kuru soğan

Yarım demet maydanoz

Yarım demet dereotu

Karabiber, nane, tuz

Yapılışı:

Mantarların iri olanları ayrılır.

Topraklı kök kısımları kesilir, toprakları temizlenerek yıkanır.

Dolma içi hazırlanıp, çok az ateşte çevrilir.

Sap kısımları kesilen mantarın içinde ki boşluğa hazırlanan dolma içi  doldurulur.

Tencereye yerleştirilen buharda pişirme aparatının üzerine, hazırlanan dolmalar yerleştirilir. Yoksa tencerenin dibine çukur servis tabağını ters kapatıp kullanabilirsiniz.

Tencereye su eklenerek, dolmalar suya değmeden yarım saat kısık ateşte pişirilir.

Ilık olarak servis edilir.

Bu haber toplam 2055 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.