Lavantalar Toprakla Buluşmaya Devam Ediyor

Lavantalar Toprakla Buluşmaya Devam Ediyor
Kırsal Kalkınma Destek Programı kapsamında kadın istihdamına yönelik çalışmalar, Menteşe Yenice Mahallesi’nde bulunan kadın girişimci Harika Durgut’a...

Kırsal Kalkınma Destek Programı kapsamında kadın istihdamına yönelik çalışmalar, Menteşe Yenice Mahallesi’nde bulunan kadın girişimci Harika Durgut’a ait 3 da’lık arazide lavanta dikimi ile devam ediyor.

Yerkesik Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve ZEY-DER’ in tam destek sağladığı çalışmalara, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik ve eğitim desteği, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ise 50 bin adet Lavanta Fidesi desteği sağladı. Yerkesik, Gülağzı, Doğanköy, Yenice, Kuyucak, Sarnıç, Denizova, Meke, Dağpınar, Bağyaka, Yeniköy, Algı, Zeytinköy, Yenibağyaka, Derinkuyu ve Kıranı kapsayan Mahallerde Tıbbi Aromatik bitki üretimi için yapılan ve 45 kadın girişimcinin katılımıyla tamamlanan eğitimin ardından Lavantalar geçtiğimiz hafta Algı Mahallesinde Öznur Türkoğlu ve Sultan Şanlı’ya ait toplamda 20 dönüm araziye ekilerek başlanıldı.

Lavantalar Toprakla Buluşmaya Devam Ediyor

Menteşe’ye bağlı Yenice Mahallesinde bulunan kadın girişimci Harika Durgut’ a ait 3,5 da’lık arazide lavanta dikimi ile devam etti. Lavanta dikim törenine Vali Yardımcısı Ayhan Yazgan başta olmak üzere, Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, Orman Bölge Müdürü Yasin Yaprak, DSİ Şube Müdürü Mehmet İskender, Turizm İl Müdürü, Sağlık İl Müdürü, Menteşe Belediye Başkan Yardımcısı, Ula Belediye Başkanı, Sivil Toplum Kuruluşlarının Başkanları, Muhtarlar, Çiftçiler ve gönüllü gençler katıldı. Tören ev sahibi Harika Durgut ve Yenice Muhtarı Mehmet Çelik’in karşılama konuşmasıyla başladı. Ardından Köy-Koop Birliği Başkanı Eray Çiçek; “Başından beri söz verdiğimiz gibi tüm kadın girişimcilerimizin arkasındayız ve olmaya da devam edeceğiz. Bu anlamda Harika hanıma da girişimlerinden dolayı teşekkür ediyorum. Aslında Muğla’ da yeknesaklık olması açısından bu tür çalışmaların tek elden yönetilmesi, tüm STK ve önder kuruluşların bir araya gelerek yeni, sürdürülebilir ve akılcı bir yere getirilmesi gerektiğine inanmaktayız. Bu tür çalışmalarla aromatik bitki üretim çalışmalarının daha çok yaygınlaşacağına inanıyoruz.” diyerek sözü İl Müdürü Barış Saylak’ a verdi.

Saylak yaptığı konuşmada; “Herkesi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Bugün burada olmaktan son derece mutluyum. Bu çalışmada emeği geçen ve katkı sağlayan tüm kamu kuruluşlarına çok teşekkür ediyorum. Muğla birçok zenginliğe sahip bir ilimiz. Üreticilerimizin gelirini arttırmaya dönük, yine üretimi arttırmaya dönük kimin ne projesi varsa 7 gün 24 saat onlarla kol kola yürümeye söz veriyoruz. Kadın girişimcilere istihdam yaratmak için buradayız. Bu çalışmaları ortak işbirliği içinde olursak, yarın pazarlamada da sorun yaşamayız. Bu anlamda kapımız her türlü herkese açık. Lavanta dikiminin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

Vali Yardımcısı Ayhan Yazgan yaptığı konuşmada; “Buraya gelirken bayrama gidermiş hissi ile heyecanlandım. Biz toplum olarak üretimi duyunca, üretim gülünce yüzümüz gülüyor. Hele ki hasat olursa duygularımız daha da katmerleniyor. Toprakla bağımızı koparamayız. Geleneksel ürünlerimizin yanında, katma değeri yüksek olan ve kadınlarımıza katkı sağlayan bu tür üretimleri destekliyoruz. Harika hanıma bu çalışmayı gerçekleştirerek, diğer kadınlara örnek olduğu için çok teşekkür ediyorum. Bu çalışmayı destekleyen ve burada bulunan herkese çok teşekkür ediyorum. Toprakla buluşan Lavantalarımız Muğla’mıza mis kokular versin ve daha da artarak devam etsin inşallah” dedi.

Bu haber toplam 718 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.