Letoon Antik Kenti için destek protokolü imzalandı

Letoon Antik Kenti için destek protokolü imzalandı
Tarih ve kültür değerlerini gerek ulusal gerekse uluslararası tanıtımına ve gelişimine daha geniş katkı sağlamak amacıyla Letoon Antik Kenti için hazırlanan destek protokolü imzalandı.Muğla’da yürütülen arkeolojik kazılara...

Tarih ve kültür değerlerini gerek ulusal gerekse uluslararası tanıtımına ve gelişimine daha geniş katkı sağlamak amacıyla Letoon Antik Kenti için hazırlanan destek protokolü imzalandı.

Muğla’da yürütülen arkeolojik kazılara yardımcı olmak, tarihi ve kültürel varlıklarının tanıtımını sağlamak, tarih ve kültür değerlerini sevdirmek, gerek ulusal gerekse uluslararası tanıtımına ve gelişimine daha geniş katkı sağlamak amacı ile Letoon Antik Kenti için hazırlanan destek protokolü imzalandı.

Vali Orhan Tavlı Başkanlığında, DSİ 21.Bölge Müdürü Göktuğ İlter, İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Zekeriya Bingöl, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanları Özgen Uysal, Suat Esin, Yüksel Aslan, Muğla Turist Rehberleri Odası Başkanı Hamdi Turhan, Fethiye Müze Müdürü Emel Özkan’ın yanı sıra Kazı Başkanlığını Doç. Dr. Erdoğan Aslan’ın yürüttüğü Seydikemer ilçesine bağlı Letoon Antik Kenti ile ilgili hazırlanan destek protokolü taraflar arasında imzalandı.

Vali Orhan Tavlı, Muğla’daki antik kentlerin önemine vurgu yaparak, bu protokol ile Muğla İl Kültür Turizm Müdürlüğün ilgilendiği antik kentlerin diğer kurumlarla da iş birliği içinde sahip çıkılması için uğraş verdiklerini söyledi.

Toplantının sonunda Kazı Başkanı Doç. Dr. Erdoğan Aslan yaptıkları kazılarla ilgili kısa bilgiler sunarak bilgilendirme yaptı.

LETOON KUTSAL ALANI

Letoon Kutsal Alanı Seydikemer ilçesi, Kumluova Mahallesi’nin sınırları içerisinde bulunmaktadır. Antik Dönem’de Likya Bölgesi’nin batısında konumlanan bölge, bir dönemin hatırı sayılır yerleşimi olan Ksanthos kentinin yaklaşık 4 km güneybatısında yer almaktadır. 09.12.1988 tarihinde Ksanthos Antik Kenti ile birlikte, Likya ve batı mimarisine olan etkisi ile korunagelmiş Likçe dilinin çözümlenmesine katkısı olan yazıtları ile UNESCO dünya miras listesine dahil edilmiştir.

Kayalıklar ve su kaynağı bu merkezin kutsal kimliğini oluşumunu sağlayan başlıca ögelerdir. Bu merkezde Leto ile çocukları Artemis ve Apollon’un yanı sıra Nymphe (Luvice ali(ya), Likçe eliyana, Aramice hwrnys) olarak adlandırılan su perilerinin kültleri bulunmaktadır. Yalnızca bir dini merkez olarak planlanan Letoon Kutsal Alanı, Likya’nın en büyük kentlerinden Ksanthos, Patara, Pınara, Tlos, Sidyma ve Arsada’ya olan yakın konumuyla da Hellenistik Dönem’de Likya Birliği’ndeki tüm kentlerin ortak kutsal alanı ve birliğin tüm kararlarının yazılı ve sözlü duyurulduğu yer olmuştur. Böylelikle dini kimliğinin yanında siyasi bir kimliğinin de bulunduğu söylenebilir. Bu kutsal alanda Leto ve çocukları Artemis ile Apollon’a adanmış üç tapınak, kutsal yol, kutsal su kaynağı ve bu kaynak üzerine inşa edilmiş anıtsal bir çeşme yapısı, tiyatro, portiko, Arruntii Anıtı ve Erken Hristiyanlık Dönemine ait kilise yer almaktadır.

Bu haber toplam 548 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.