Letoon'da kazı çalışmaları başladı

Letoon'da kazı çalışmaları başladı
Muğla'nın Fethiye İlçesi'nde tapınaklar kenti olarak bilinen Letoon Antik Kenti'nde yaz dönemi kazıları Başkent Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji...

Muğla'nın Fethiye İlçesi'nde tapınaklar kenti olarak bilinen Letoon Antik Kenti'nde yaz dönemi kazıları Başkent Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sema Atik Korkmaz'ın başkanlığında başladı.

Likya'da 'Apollon' ve 'Artemis'in annesi 'Leto' adına kurulan Letoon Antik Kenti, 1988 yılında Dünya Kültür Mirası listesine alındı. Tarihi M.Ö. 7'nci yüzyıla kadar uzanan Letoon Antik Kenti, içinde yer alan ve kente adını veren 'Leto Tapınağı', 'Artemis Tapınağı' ve 'Apollon Tapınağı' ile dikkat çekiyor. Tapınakların batısında bugün su içinde kalan 'çeşme' ve 'havuz' ile turistlerin ilgisini çeken kentteki kazılar, ilk kez 1952 yılında Fransız arkeolog Prof. Dr. H. Metzger tarafından başlatıldı. Çalışmalar, daha sonra 2011 yılına kadar Fransız arkeolog Prof. Dr. Christian Le Roy tarafından sürdürüldü. Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2011 yılında kazıların Başkent Üniversitesi tarafından yürütülmesine karar verdi. Türk arkeologlar tarafından sürdürülen kazılarda, 26 bilim insanı, arkeoloji öğrencileri ve 11 işçi görev yapıyor.

DÜNYA KÜLTÜR MİRASI LİSTESİNDE BULUNUYOR

Kazı başkanı Prof. Dr. Sema Atik Korkmaz, Letoon Antik Kenti'nin Dünya Kültür Listesi'nde yer alan ender arkeolojik alanlar arasında olduğunu söyledi. 1952 yılında Fransız arkeologlar tarafından başlatılan kazıların 2011 yılında Türk bilim adamlarına devredildiğini hatırlatan Prof. Dr. Korkmaz, "Çalışmalar kapsamında Leto Tapınağı'nın üst yapı bloklarının konservasyonu, kilisedeki mozaiklerin temizliği ve onarımı, duvar ve taban onarımı, alan düzenlemesi yapılıyor. Ziyaretçiler için tüm kentte bilgilendirme levhaları hazırlıyoruz. Restorasyon çalışmalarının yanında tiyatro ve kilisede kazı çalışmaları da başlatıldı" dedi.

Letoon Antik Kenti'ndeki yaz dönemi kazı çalışmaları, eylül ayında sona erecek.

Bu haber toplam 913 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.