Süleyman Akbulut

Süleyman Akbulut

LİSANS MEZUNLARI MUĞLA’DA İTFAİYE ERİ OLAMIYOR

LİSANS MEZUNLARI MUĞLA’DA İTFAİYE ERİ OLAMIYOR

Birkaç yerde geçen bir muhabbete şahit oldum.

Muhabbetin konusu Muğla Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Eri alım ilanıyla ilgiliydi.

İlana ulaştım ve “ne varmış bu ilanda dedikleri kadar” diyerek bir göz gezdirdim.

İstenilen şartlar, boy, kilo, KPSS’den alınması gerekli puan ne varsa kapsamlı şekilde dile getirilmiş.

Alınacak 9 kadro derecesine göre kadın-erkek 20 kişi, 10 kadro derecesine göre sadece erkek 50 kişi olmak üzere toplam 70 kişi.

Etrafta konuşulmaya değer bulunan konu ise, istenilen mezuniyet durumuyla ilgili.

Kadro derecelerine göre mezuniyet durumu açıklanmış, buna bir söz yok zaten bakıldığında ilana.

Ancak, alınacak 50 erkek personel için istenilen mezuniyet durumu, lise ve dengi okul mezunu olmak.

Diğer 20 kişiden ise, İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği, Sivil Savunma ve İtfaiyecilik veya Acil Durum ve Afet Yönetimi önlisans programlarından mezun olmak şartı getirilmiş.

Bu durumda ilan edilen programların dışındaki lisans mezunu biri başvuru yapamıyor anladığım kadarıyla.

Lisans mezunu bir kişi neden başvuru yapamıyor onu da pek anlamadım. Belki yetkililer açıklar da biz de sizlere aktarırız.

Yüksek lisans yapmış olanların hiç mi hiç şansı yok bu durumda zaten.

Yani lise ve dengi ya da önlisans mezunu olup, istenilen programlar dışındaki başka bir önlisans veya lisans mezunu biri, katiyen başvuru yapamıyor itfaiye eri olmak için…

Bu konuda gençlere iş sahası açılmasına mı sevinelim, talep edilen soru işaretli kriterlere mi üzülelim ya da artık Büyükşehir Belediyesi’nde bir birimin, o birimle alakalı bir kadro yapılanmasına gidiyor olmasına mı sevinelim, yoksa bugüne kadar herhangi bir bölümden mezun olmuş kişinin, mezun olduğu bölümle alakasız bir birimin başında olup, adama göre iş oluşturulduğu gerçeği varken, neden böyle bir sınırlandırma getirildiğine mi üzülelim bilemedim.

Bu yaklaşım bana, sık sık karşımıza çıkan “üniversite mezunu genç, tezgahda karpuz satıyor” ya da “üniversite mezunu binlerce genç, mezun olduğu bölümün dışındaki başka iş kollarına başvurdu” gibi haberleri hatırlattı.

Haberdeki başka iş kolları derken bitirdiği bölümün statüsel olarak altındaki iş kollarından söz ediyorum pek tabi ki ancak, herkesin işine gücüne olan saygımızdan dolayı iş ve meslek ismi söylemeyi uygun bulmadım.

Neyse ne diyorduk. Bana hatırlattığı haberlerden söz ediyorduk.

Bizim belediye, itfaiye eri alımında ortaya koyduğu seçicilikle, adeta lisans mezunlarını koruma altına almış ve “Lisans mezununun ne işi var itfaiye erliğinde” dedirtmiş.

Eee tabi dolayısıyla Pazar tezgahlarında da…

Ama unutulmuş. İtfaiye eri olmak için bırakın işe girememesini, başvurusunun bile kabul edilmemesi karşısında, pazar tezgahına gitmeyip te ne yapmalı?

Amaç gerçekten afet, itfaiye ya da acil durum üzerine eğitim görmüş kişilerin işe alınmasıysa buna tamam.

Tamam dediğimiz tespitin dışında, lise ve dengi okul mezunları için getirilen sınırlamadaki kriter nedir? Bildiğimiz kadarıyla kadro derecesi dışında ikisi de itfaiye eri.

Bir yandan afete yönelik bilgisi olduğuna inanılmış önlisans mezununu tercih ederken, bunun tam tersi olarak sadece kadro derecesi farklılığından kaynaklı lise ve dengi okul mezununu da tercih edip, lisans mezununu hepsinden muaf tutmak neyin nesi valla ben anlamadım. Anlayan da beri gelsin.

Neden böyle bir sınırlama getirildi anlamasam da, aklıma geleni de paylaşmadan sonlandırmayayım.

Sakın bu sınırlama, lisans mezunu birinin itfaiye eri olarak görev yaparken, başka bir kuruma geçiş yapmasının önüne geçmek için uygulanıyor olmasın.

Olur mu olur. Bizlere her şeyi düşündürenlere selam olsun.

Bu yazı toplam 2050 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Süleyman Akbulut Arşivi
SON YAZILAR