Maden Faciasıyla İlgili TMMOB Raporu Açıklandı

Maden Faciasıyla İlgili TMMOB Raporu Açıklandı
Muğla'nın Milas İlçesi’nde ki feldspat madeninde meydana gelen ve 3 kişinin yaşamını yitirdiği, 1 kişinin de yaralandığı göçük faciasıyla ilgili Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası...

Muğla'nın Milas İlçesi’nde ki feldspat madeninde meydana gelen ve 3 kişinin yaşamını yitirdiği, 1 kişinin de yaralandığı göçük faciasıyla ilgili Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası Milas Temsilciliği'nce hazırlanan rapor kamuoyuyla paylaşıldı. Jeoloji Mühendisleri Odası’nca, Muğla'nın Milas İlçesi’ndeki maden sahasında meydana gelen heyelanın yaşandığı yerde, işçi sağlığı ve güvenliği ile ilgili doğru düzgün tedbirlerin alınmadığının tespit edildiği bildirildi.

Odadan yapılan yazılı açıklamada, 18 Şubat'taki heyelanın ardından, İzmir Şubesine bağlı Milas İlçe Temsilciliği tarafından olay yerinde inceleme yapıldığı belirtildi. Kazanın yaşandığı yerde, işçi sağlığı ve güvenliği ile ilgili doğru düzgün tedbirlerin alınmadığının görüldüğü aktarılan açıklamada, şu bilgilere yer verildi: "Maden ocağında kazaya neden olan olay, jeoloji bilim ve uygulamalarının sadece arama döneminde değil, açık veya kapalı maden işletme dönemlerinde de ne kadar hayati önemde olduğunu ortaya koymaktadır. Ülkemizde yaşanan çoğu göçük olayında da görüldüğü üzere, yeterli jeolojik-jeoteknik araştırma ve incelemeye dayanmadan açılan şev ve yarmalarda can kayıpları ile sonuçlanan çok sayıda kazanın yaşanmasına neden olmaktadır. Bu ve benzer sorunlarla karşılaşılmaması için gerek açık, gerekse kapalı maden ocaklarında ayrıntılı jeolojik ve jeoteknik araştırma ve incelemeye dayalı şev stabilite analizi yapılmadan işletmeye geçilmemelidir."

Açık maden ocaklarında şevlerin düzenli kontrol edilmesi, sorun tespit edilen şevlerin bulunduğu alanlarda gerekli tedbirler alınmadan işletmeye devam edilmemesi gerektiği belirtilen açıklamada, işçi sağlığı ve güvenliği hususunun önemli bir konu olduğunun dikkate alınması, bu konuda yeterli tedbir almayan hiçbir işletmeye izin verilmemesi gerektiği vurgulandı.

Raporda; göçüğün meydana geldiği bölgeyi gösteren uydu görüntüleri, kayma düzlemi boyunca hareket eden kayaların altında kalan iş makineleri, açık ocak işletme sahası, göçük bölgesindeki kayma düzlemi, bölgedeki kayaçlardaki kırıklı, çatlaklı yapı ve alınan iş güvenlik tedbirleri gibi fotoğraflara da yer verildi.

Bu haber toplam 616 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.