“Madenciliği Konuşuyoruz” Temalı Çalıştay Düzenlendi

“Madenciliği Konuşuyoruz” Temalı Çalıştay Düzenlendi
Neval ÇOLAK- Muğla Büyük Şehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde ilki düzenlenen çalıştay Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’nde yapıldı....

Neval ÇOLAK- Muğla Büyük Şehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde ilki düzenlenen çalıştay Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’nde yapıldı. Madenciliği Konuşuyoruz” temalı çalıştayda, birinci oturum başkanlığı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Taki Güler tarafından,  ikinci oturum başkanlığı CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Av. Gülizar Biçer Karaca tarafından, üçüncü oturum başkanlığı MSKÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof Dr. Sebahat Genç  tarafından gerçekleştirildi.

Muğla’da Madencilik sektörü ile ilgili Menteşe İlçesi’nde “Madenciliği Konuşuyoruz” konulu çalıştay yapıldı. Yapılan oturumlarda, Madencilik Üzerine Tartışmalar, Madenciliğin Ekonomisi, Politikası ve Somut Sonuçları ve Madenciliğin Somut Sonuçları adı altında konular ele alındı. Muğla’da ilki düzenlenen çalıştaya; CHP Muğla Milletvekilleri Süleyman Girgin, Suat Özcan, Mürsel Alban, CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Av. Gülizar Biçer Karaca, CHP Muğla İl Başkanı Adem Zeybekoğlu, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, İyi Parti Muğla İl Başkanı İncilay Gezgin, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Muğla Mermerciler Derneği Başkanı Mustafa Ercan ve sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Muğla İl Koordinasyon Kurulu Temsilcisi Engin Fırat Ata; “TMMOB olarak yıllardan bu yana ülkemizdeki tüm madencilik faaliyetlerinin kamu yararına ve ülke geleceğini gözetecek şekilde planlanmasını savunduk. Tüm madenlerimizin kamu eliyle işletilmesine ve maden işletmelerinde kamu denetlemenin sağlanmasını savunduk. Madencilik faaliyetlerini doğaya ve doğal biçime uygun yürütülmesini sağladık. Bundan sonrada savunduğumuz bu değerler için mücadele etmeye devam edeceğiz. Karabağlar Yaylası’nda olduğu gibi yöre halkının yanında olmaya devam edeceğiz.” dedi.

“Madenciliği Konuşuyoruz” Temalı Çalıştay Düzenlendi

“Madencilik Yasasında Değişiklik Yapılması Gerekiyor”

Madenin ham olarak değil, işlenip satılması gerekiyor diyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün; “Madencilik ülkeye istihdam ve girdi sağlar. Ancak sektörün büyük tahribatı var. Bunun minimize edilmesi gerekiyor. Türkiye’de her konuyu uzmanlarınca konuşmak gerekir. Değerli bilim adamları kenarda kalıyor ama herkes konuşuyor. Bu zeminden ülkemizin çıkması gerekiyor. Mermeri kütük olarak satıyoruz, mamul hale getirilerek satılmalı. Hiçbir madenci doğayı katletmek istemez, birbirimizi suçlamamalıyız. Sistem ve düzen bizi kavga ettirtiyor. Türkiye maden üretiminde dünyada 28’inci, maden çeşitliliği açısından 10’uncu sırada yer alıyor. Muğla’nın yüzölçümü 13 Bin 338 kilometre kare, il genelinde 641 maden ocağı var. 333’ü ormanlarımızda yer alıyor. Yüzde 9,3’ü arkeolojik sit, kültürel sit ve ÖÇK alanlarında bulunuyor. Kimse bize bir şey danışmadan ruhsat veriyor. Ben verdim oldum diyor. Bundan dolayı madencilik yasasında değişiklik yapılması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Av. Gülizar Biçer Karaca, Yurdun dört bir yanında vatandaşların madene karşı çıktıklarını ve bunun nedeninin yargıya olan güven sorunu olduğunu dile getirdi.

Bu haber toplam 572 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.