Mahalle Bakkalları Tükeniyor

Mahalle Bakkalları Tükeniyor
SİNEM KARAKAYA- Ülke genelinde olduğu gibi Muğla’da da kurumsal market zincirlerinin çoğalması, bakkal kültürünü öldürüyor. Büyük alışveriş...

SİNEM KARAKAYA- Ülke genelinde olduğu gibi Muğla’da da kurumsal market zincirlerinin çoğalması, bakkal kültürünü öldürüyor. Büyük alışveriş merkezlerinin sayılarının giderek artmasıyla birlikte küçük esnaflar yok olmaya doğru ilerliyor. Son yıllarda gıda sektöründe açılan büyük şirketler, bakkalları her açıdan olumsuz etkiliyor. AVM'lerin mahalleler arasına kadar girdiğini ve bakkal kültürünü bitirdiğini belirten Muğlalı esnaflar yetkililerden yardım istiyor. Son zamanlarda kan kaybeden ve market zincirlerinin artması ile ayakta durmakta zorlanan bakkallar, küçük esnaf ve sanatkâr sermayenin acımasız insafına terk edilmiştir diyerek bu durumdan şikâyetçi olduklarını dile getirdi.

Mahalle Bakkalları Tükeniyor

Küçük Esnafın En Büyük Rakibi Belediye”

Küçük esnafın ayakta durması için hiçbir çalışma yapılmadığını dile getiren bakkal çalışanı Sinan Akbey; “ MELSA market dükkânı açtı. Belediye bizle yarış yapıyor resmen. Muğla genelinde birçok kafelerde sigara içmek yasak. Belediye’nin kafesi olan Atapark’ta niye yasak değil? Belediye yapabilir ama başkası yapamaz. Belediye’nin işi hizmet vermek midir yoksa esnafla yarış yapmak mıdır? Küçük esnaflar yavaş yavaş yok olmaya doğru gidiyor. Bu duruma bir an önce bir çözüm bulunmalı.” Diyerek yetkililere seslendi. Bakkalların sadece alışveriş yeri olmadığını aynı zamanda mahallelinin zaman geçirdiği ve hoş sohbetlerin yapıldığı mekânlar olduğunu dile getiren Sinan Akbey, mahalle arasında güzel bir gelenek olan ‘bakkal amca' geleneğine sahip çıkılmasını istedi. Büyük marketlere verilen imtiyazların küçük esnaflara da verilmesini istiyoruz diyen bakkal çalışanı Sinan Akbey; “Mesela biz sebze satmıyoruz çünkü pazarcı da kazansın istiyoruz. Ama büyük şirketlerde etinden tut çöpüne kadar her şey var. Vatandaşta kendine göre haklı. Arabasını park ediyor. Giyimden içeceğine kadar aradığı her şey orada mevcut. Küçük esnafı düşünen mi kaldı artık. Bu duruma hem Belediye’nin çare bulması gerekli hem de hükümetin bir çözüm yolu bulması gerekli. Mesela Belediye Başkanı hemen hemen her cenazeye katılır fakat bir tane AVM sahibinin cenazesinde görünüyor mu?  Gözükmez çünkü burada değiller. Küçük esnafı hiçbir yerde düşünen yok. Tüm Türkiye’de aynı sorun.Büyük şirketlerle yarış halindeyiz. Ama bu savaş altında biz eziliriz. Çünkü rakiplerimiz çok güçlü. Çeşit çok olunca vatandaş gözünün doyduğu yere gidiyor. Bize dönüp bakmıyorlar bile.” Dedi.

Bakkal’dan Anlamlı Mesaj “Siz Alışverişinizi Marketlerden Yaparsınız Ama Düğününüze, Cenazenize Mahallenizin Bakkalı Gelir”

Eskinden vatandaşların toplu alışverişini bakkaldan yaptıklarını fakat günümüzde alışveriş kültürünün AVM’lere kaydığını dile getiren Bakkal işletmecisi Fatma Sarı; “Büyük gıda şirketlerinin çoğalması tabi küçük esnafı olumsuz etkiledi. Sadece gıda sektöründe değil birçok alanda bu durum böyle. Önceden vatandaşlar alışverişini bakkaldan yapardı şimdi daha küçük alışveriş yapıyorlar. Ekmek, su ve bisküvi gibi. Evin temel ihtiyaçları artık AVM’lerden alınıyor. Büyük şirketlerin indirim kapsamı adı altında gerçekleştirdikleri fakat indirim uygulamadıkları ve insanlara subliminal mesaj vermek amacıyla 99. 9 gibi tutarlar gösteriyorlar. Vatandaşlarda bu tarz oyunlara kanıyorlar maalesef. Fakat eski insanlar, küçük esnafın yanında olan vatandaşlar hala bizden alışverişini devam ettiriyor. Vatandaşlar bu kuruşluk oyunlara inanması lazım aslında. Esnaflar daha çok kazanmaya muhtaç insanlar. Ailesinin geçimini buradan sağlayan kişiler var. Büyük şirketlere baktığınızda sermayenin kendisi onlar oldukları için çokta kaybedecekleri bir şey yok. Sermaye açısından küçük esnaflar desteklenirse ülke içinde çok daha yararlı olacaktır. Ayrıca siz alışverişinizi marketlerden yaparsınız ama düğününüze, cenazenize mahallenizin bakkalı gelir.” Şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 697 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.