MAHALLEMİZİN MUHTARLARI: ŞÜKRÜ ARIK (ORHANİYE MAHALLE MUHTARI)

MAHALLEMİZİN MUHTARLARI: ŞÜKRÜ ARIK (ORHANİYE MAHALLE MUHTARI)
Muğla Gazetesi olarak, mahalle muhtarlarımızla yürüttüğümüz röportaj dizimize Orhaniye Mahalle Muhtarı Şükrü Arık ile devam ediyoruz. Muhtarlarımız...

Muğla Gazetesi olarak, mahalle muhtarlarımızla yürüttüğümüz röportaj dizimize Orhaniye Mahalle Muhtarı Şükrü Arık ile devam ediyoruz. Muhtarlarımız sayesinde, kentimizin mahallelerini, mahalleler için ortaya konan çalışmaları öğrenme fırsatı edinecek, devletin temsilcileri olan muhtarlarımızı daha yakından tanıma fırsatı bulacağız.

Arık ile olan söyleşimizde öne çıkan ifade, ‘Muhtarlık para için yapılacak bir iş değil gönül işidir’ oldu.

Menteşe’nin en eski muhtarı Şükrü Arık ile söyleşimize kendisini tanıyarak başlayalım mı?

MAHALLEMİZİN MUHTARLARI: ŞÜKRÜ ARIK (ORHANİYE MAHALLE MUHTARI)

Sizi tanıyabilir miyiz?

1948 yılında Muğla’nın Gevenez köyünde doğdum. 1962 yılında Muğla’ya geldim. Burada berber çıraklığı yapmaya başladım. 1969 yılında da kendi dükkanımı açtım. 5 kardeşiz. 2 oğlum, 3’te torunum var.  Muğla’da hem berberlik yaptım. Hem siyaset yaptım. Muhtarlığa başlayınca doğal olarak siyaseti bıraktım.

Muhtarlıkta kaçıncı döneminiz?

Muhtarlıkta 7.dönemim. 1989 yılında başladım muhtarlığa. 32 yıl oldu yani. İlk muhtar olduğum zamanlar Orhaniye ile Karşıyaka mahallesi birdi. Muğla Büyükşehir olunca mahalleler ayrıldı. Karşıyaka mahallesinin son Orhaniye mahallesinin de ilk muhtarı olmuş oldum. Menteşe’deki en eski muhtarlardan birisiyim.  Muğla’daki ilk muhtarlık bürosunu ben açtım, ilk muhtarlar derneğini açtık başkanlığını yaptım sonra dernek kapatılınca muhtarlar federasyonunu açtık 15 yıl oranın başkanlığını yaptım. Aslında ilk muhtarlık adaylığı zamanı ben berberlikle beraber yürütemem diye aday olmak istemedim. Sonra çevremdekiler bana çok ısrar ettiler. Bende hırs yaptım aday oldum 16 kişi arasından muhtar olarak seçildim.

Mahallenizi nasıl tanıtırsınız?

Bizim mahallemiz çok büyük bir mahalle. Ekonomik olarak en üst kesimde var alt kısımda. Kırsaldan gelen çok mahallelimiz var. Yaylada evi olup burada kalan ya da çocukları, eşi burada olanlar var. Mahallemizde bakıldığında askeriye var, üniversite var, hastane var.  Büyük bir mahalle.

Mahallenizde çözüm bekleyen sorunlar var mı? Varsa nelerdir?

Tabi bekleyen sorunlar var fakat bu süreçte bunların yapılmaması çok normal. Pandemi sürecinde yardım kolisi alan mahallelimiz çok oldu. Fakat birden fazla her kuruluştan yardım kolisi alanlarda oldu bu yanlış. Herkes hakkına düşeni almalı.

Mahallenizin muhtarı olarak nasıl bir yönetim anlayışı içindesiniz?

Sabah 8 de gelirim muhtarlığa. Bu süreçte de hiç kapatmadım. Muhtarlığımız her ihtiyaç anında sürekli açık bulunuyor. Ben başlangıçta çok hızlı bir çalışma yaptım. Mahallenin her ihtiyacını ben yazılı olarak gerekli makamlara bildirirdim. Uzun süredir muhtarlık yapmanın ve burada esnaf olmanın kolaylığı ile hep isteklerimize geri dönüş oldu. Mahallelimizle de aramız çok iyi zaten olmasa bu kadar uzun yıllardır muhtar olarak seçilmezdim. Mahallelimin bir sorunu olunca hemen koşar giderim. 15 bin kaydım bulunuyor benim mahallemde. Ben tüm mahallelimin bilgisayar üzerinde kaydını yaparım. Her mahallemin ne zaman taşındığından telefonuna kadar tüm bilgileri sistemimizde kayıtlı. Bir durum olduğunda sistemli çalıştığım için hemen çözüm üretebiliyoruz. Muhtarlık para için yapılacak bir iş değil gönül işidir.

Muhtarlığı siyasetin içerisinde görüyor musunuz?

Muhtar seçildikten sonra siyasi kimlik doğal olarak kayboluyor. Her kesime eşit hizmet sağlamak bizim görevimiz. Ben kimseyi sağcısın solcusun diye ayırmam. İnsan insandır isterse başka dinden olsun benim için herkes bir ayırmam. Muhtarlık budur. Eskiden muhtarlık parası yoktu, insanlar şimdi maaşa bakıyor. Ben 20 yıl cebimden harcadım, Ankara’ya gittim sürekli. Muhtarlık hizmet işi. Hizmette herkese eşit verilmeli. İş yapılacaksa helalinden yapılmalı. Ben yaptığım hiçbir işime haram karıştırdığımı düşünmüyorum, her yaptığım işi en iyi şekilde yapıyorum.

Söyleşimizin sonunda sizden bir dilek temenni alalım.

Söylemek istediğim tek şey insanlar şu süreçte maskesiz gezmesinler, sosyal mesafeyi korusunlar. Olabildiğince evde kalsınlar. Sağlık her şeyden önemli.

 

Bu haber toplam 2028 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.