Mandalina üreticilerine eğitim verildi

Mandalina üreticilerine eğitim verildi
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün katkıları ve Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün destekleriyle Bodrum’lu üreticilere teorik ve pratik “Turunçgil Yetiştiriciliği ve Budama Eğitimi” verildi.Muğla...

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün katkıları ve Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün destekleriyle Bodrum’lu üreticilere teorik ve pratik “Turunçgil Yetiştiriciliği ve Budama Eğitimi” verildi.

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün katkıları ve Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün destekleriyle Bodrum’lu üreticilere teorik ve pratik “Turunçgil Yetiştiriciliği ve Budama Eğitimi” verildi.

Eğitimle ilgili sunum Deniz Ticaret Odası Toplantı Salonu’nda yapıldı. Sunuma Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, Belediye Başkan Yardımcısı Emel Çakaloğlu, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak ile İlçe Müdürü Durmuş Çakır, AK Parti Bodrum İlçe Başkanı Osman Gökmen ile üreticiler katıldı.

Eğitim programının hayırlı olmasını dile getiren Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, “Muğla’ya bakıldığında sektörel olarak tarım bir numaradır. Biz de bir turizm kenti olurken tarımı da asla ihmal etmiyoruz. Mandalina coğrafi işareti almış, bu memleketin insanlarının geçimine katkıda bulunmuş gerçekten önemli bir ürün. Mandalinanın olmadığı Bodrum bizim özlediğimiz Bodrum asla olamaz. Onun için rantın çok yüksek olduğu ülkemizde mandalina bahçelerini korumamız gerekiyor. Bu anlamda bu eğitim önemi daha da anlaşılıyor” dedi.

Üreticilere her anlamda destek olmak için çalıştıklarını söyleyen İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, “Ben her yerde söylüyorum, Bodrum ile Milas arasındaki Meşelik köyündenim. Yani yarı Milaslı, yarı Bodrumluyum. Dolayısıyla Bodrum mandalinasının aromasını, lezzetini bilen biriyim. Bakın turunçgil alanlarının tapu kayıtlarından yapılan incelemede eskiden yaklaşık 750 hektar iken günümüzde 450 hektarlara düştüğü görülüyor. Yok olan her mandalina bahçesi, hem Tarım Orman İl Müdürü olarak, insan Barış Saylak olarak beni son derece üzüyor. Nasıl yöresel tatları koruyabiliriz, nasıl üreticilerimiz bahçelerinden gelir elde edebilirler de bahçelerine sahip çıkarla diye geldiğimiz günden bu yana bir arayış içerisindeyiz, çaba içerisindeyiz. Bodrum kendi değerlerine sahip çıkmalı. Bahçelerin bakımı yaşlı kesim tarafından gerçekleştirilmekte ve atadan görme usullerle devam ettirilmektedir. Yeni nesil bahçe bakımını bilmemektedir. Eğitimimizin amacı bahçe bakım ve budama konusunda profesyonel olarak çalışanlara ve Müdürlüğümüzde görev yapan teknik elemanlarımıza akademik bilgiler eşliğinde uygulama pratiği kazandırmaktır” dedi.

Bodrum’un gerek Yarımada olarak gerekse Karaova Bölgesi olarak tarım potansiyelinin olduğunu vurgulayan Saylak, “Agroturizmi Bodrum’da hayata geçirebiliriz. Turistler gelsin Bodrum Mandalinası bahçesinden mandalina hasat etsin, Milas Çomakdağ’da zeytin hasat etsin” diye konuştu.

Antalya Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Dr. Ertuğrul Turgutoğlu ile Ziraat Yüksek Mühendisi Murat Şimşek tarafından Turunçgil Yetiştiriciliği konusunda sunum yapılarak üreticilerin konu ile ilgili soruları yanıtlandı.

Daha sonra Bitez’de Ali İhsan Tarsus’a ait mandalina bahçesinde konu uzmanı hocalar tarafından uygulamalı budama eğitimi verilerek program sonlandırıldı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada eğitimlerin Perşembe günü Köyceğiz’de, Cuma günü de Ortaca İlçesinde gerçekleştirileceği bildirildi.

Bu haber toplam 233 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.