Hasan Telli

Hasan Telli

MARKA KENT OLMAK-III

MARKA KENT OLMAK-III

Marka kent olmak için kentsel eksiklikler engel teşkil etmez, önemli olan kenti dışa açmak ve

yabancı yatırımcıları, alıcıları, turistleri artan oranlarla kente çekmektir. Coğrafi olarak avantaja sahip her şehir kendi kaynaklarıyla büyümeyi başarabilir, düzenli olarak nüfusu, kişi başına düşen geliri artabilir, kentsel dönüşümünü sağlayabilir, temiz sokakları, harika yapıları, düzenli çalışan kamu kuruluşları, şehrine âşık hemşerileri olabilir ama bu onu markalaştırmaz. Marka kent olmak için şehri merak uyandıran bir yer haline getirmek, keyifle yaşanacak bir şehir ortamı yaratılması, şehre gelenlere misafirperver davranılması, sanayi ve ticaretin kolaylaştırılması gerekmektedir.

***

Kenti merak uyandıran bir yer haline getirmek demek, şehrin belirli bir özelliğinin ön plâna

çıkarılması ve adının dünyadaki insanlara sürekli duyurulması demektir. Bu bağlamda medyadan ve şehre gelen turist ve yatırımcılardan yararlanılabilir. Şehre gelen bu misafirlere şehrin ve olanaklarının iyi tanıtılması, ülkelerine döndüklerinde bu şehirden bahsetmelerini sağlayacaktır. Ayrıca arama motorlarında aranan ilk 100 kent arasına girmeye çalışılmalıdır. Kentin adı yazıldığında insanların karşısına kent sakinlerine yönelik hazırlanmış kuruluş siteleri çıkmamalıdır. Bu durum arayıcıya, yaptığı bu aramanın gereksiz olduğu düşüncesini verecektir. Bu nedenle, örneğin arama motoruna “Muğla” yazıldığında karşılarına ilk çıkacak şey kenti ve kent hakkındaki tüm siteleri tanıtan ve kullanışlı linkler veren bir portal olmalıdır.

Sanayi ve ticareti kolaylaştırmak ise sanayi ve hizmet sektörlerinin kategorilere ayrılması ve

anlaşılırlığının sağlanmasıdır. Bunun yanı sıra yatırım ve ticaret bürokrasisini azaltmak, fuar ve kongrelere önem vermek, danışman ajanslar kurmak da bu başlık altında uygulamaya geçer. Ayrıca her ne kadar marka kent olmak için kentsel eksiklikler engel teşkil etmese de, sonuç olarak kentsel gelişimin tamamlanması gerekmektedir.

***

Genellikle marka kent projeleri şehirlerin Ticaret Odaları tarafından hayata geçirilir. Örenğin New York Ticaret Odası Kent Konseyi ile yürüttüğü çalışmalarla marka kent projesini hayata geçirmiştir. Bu durum Muğla için de geçerlidir. Muğla Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde marka kent projesi hazırlanmalı devam etmelidir. Marka kent olmak süreci uzun ve zorlu bir süreçtir. Ticaret Odalarının yanı sıra bir kentteki yaratıcı sınıfın varlığı da çok önemlidir. Yaratıcı sınıf denildiğinde anlaşılması gereken; fikir üreten guruptur. Ancak çok sayıda yerel düzenleme yaratıcı sınıfın fikirlerini gölgeler ve engeller. Zaman içinde görülmüştür ki, bu gibi yerel düzenlemeleri en aza indirebilen yerlerde yaratıcı sınıf daha aktif çalışma imkânı bulmuştur. Bir markayı pazarlamak için o marka desteklenmelidir. Marka destekleme kavramı içinde:

- Kentin ne gibi olanaklar sunduğunu,

- Demografik kent popülasyonunu,

- Akıllı ve ileri görüşlü kent idaresini,

- Yapıcı ortamı,

- Bütün bu değişkenlere uyumlu bir şekilde projelendirilmeyi bulundurur.

Ancak her türlü çabaya rağmen bazen markalama süreci karmaşık bir hal alır. Bu aşamada geriye dönüp yeniden başlamak çok zordur. Bu yüzden kent markalama süreci en başından itibaren belirli konularda işlevsel hedef belirlemelidir. Örneğin; istihdam, endüstri, barınma, toplu taşıma, vb. New York marka olmuş şehirlere bir örnektir. New York’ta çok küçük bir alan hariç her yere yürüyerek, taksiyle ya da metro ile ulaşım sağlanabiliyor bu yüzden de özel araca sahip olmak zorunda kalınmıyor.

***

Muğla marka olur mu? Muğla doğru planlama ve istikrarlı çalışma ile marka olur. Yeterki bu kenti yönetenlerin böyle bir derdi olsun…

Bu yazı toplam 863 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Telli Arşivi
SON YAZILAR