Marmaris Belediyesi’nden şaşırtan yıkım kararı

Marmaris Belediyesi’nden şaşırtan yıkım kararı
Başta Belediye Hizmet Binası olmak üzere, depreme dayanıksız olduğu tespit edilen yüzlerce binanın bulunduğu Marmaris’te, tek katlı tarihi Bedesten Çarşısı...

Başta Belediye Hizmet Binası olmak üzere, depreme dayanıksız olduğu tespit edilen yüzlerce binanın bulunduğu Marmaris’te, tek katlı tarihi Bedesten Çarşısı için yıkım kararı alındı. Bedesten esnafı Belediye’ye tepki göstererek, “Çarşı tek katlı. İlçede, içlerinde binlerce kişinin yaşadığı 5-6 katlı çok sayıda çürük bina var” diye karara tepki gösterdi. Marmarisliler de bedestenin ranta kurban edileceğini öne sürdü.

Yerel kaynaklara göre tarihi en az 1700’lü yıllara dayanan çarşının ilçenin sembollerinden olduğunu belirten Marmarisliler de karara tepkili. 80 yaşındaki Marmarisli Tarihçi Yazar Erol Uysal, yıkım kararına karşılık büyük bir şaşkınlık yaşadığını belirterek, “Bedesten muhtemelen 1957 Büyük Marmaris Depreminden sonra tadilatlara uğradı ve bugünkü mimari yapıya kavuştu. Düğün yok, bayram yok, eniştem beni neden öptü? derler ya, bu karar onu hatırlattı. Gerçekten bu duruma güler misin, ağlar mısın? Bu tek katlı yapı deprem riski taşıyormuş. Eğer bu yapı deprem riski taşıyorsa, Deprem Evlerinin bulunduğu, alüvyonlu çamur dolgu sahasına yapılan imar tadilatıyla beş kata çıkarılan 3 adet şantiye bloklarında mevcut bulunan her birinde 10 daireli evlerin tamamına depreme dayanıklılık testleri acaba yapıldı mı? Onlar 5’er kata dönüştürüldükleri halde hiç deprem riski taşımıyorlar da, şu bizim garip, tek katlı Bedesten mi deprem riski mi taşıyor? Adama böyle durumda ‘Siz aklınızı peynir ekmekle mi yediniz’ derler” dedi ve şöyle devam etti: “Bu tek katlı yapı deprem riski taşıyormuş. Eğer bu yapı deprem riski taşıyorsa, Deprem Evlerinin bulunduğu, alüvyonlu çamur dolgu sahasına yapılan imar tadilatıyla beş kata çıkarılan 3 şantiye bloklarında mevcut bulunan her birinde 10 daireli evlerin tamamına depreme dayanıklılık testleri acaba yapıldı mı? Onlar 5’er kata dönüştürüldükleri halde hiç deprem riski taşımıyorlar da, şu bizim garip, tek katlı Bedesten mi deprem riski mi taşıyor? Haydi bunu yıkıyorsunuz, açılan alanın ne yapılacağını Marmaris Halkına duyurmak zorundasınız. Yine Bedesten yanındaki Çeşme Meydanı olarak bilinen yerdeki Koca Pınar’a çeşme derken Fıskiyeli havuz getirdiniz, hadi Bedesteni yıktınız yerine buraya ne koyacaksınız?”

İşyerlerini Eylül sonuna kadar boşaltmaları istenen esnaf, “Marmaris’te, tarihi bilinen en az 300 yıllık olan Bedestenin etrafı da dahil olmak üzere, 1999 depremi öncesinde kontrolsüz yapılmış yüzlerce bina var. Bedesten hem tarihsel konumu hem de görsel zenginliğiyle 1996 yılında dönemin belediye Başkanı rahmetli İsmet Karadinç tarafından, aslına uygun restore edilerek, turizmin yükseldiği o yıllarda Marmaris turizminin tanınan, Marmaris’i de tanıtmaya devam eden yüzü oldu. Madem deprem riski var, içerisinde halen insanların yaşamaya devam ettiği hem de çok katlı yüzlerce çürük bina varken, yıkım kararı neden İbrahimağa Camisi ve Marmaris Kalesi’yle bütünlük oluşturan tek katlı Bedesten için? Allah korusun olası bir riskli depremde bütün Marmaris yıkılır ama bu bedesten ayakta kalır. Varsa gerçekten böyle bir risk, yetkililer yıkmak yerine binayı güçlendirebilirler” diye konuştular.

TARİH RANTA MI KURBAN GİDECEK?

Karara tepki gösteren Marmarisliler de, “Marmaris’in hemen her yeri, olası şiddetli bir depremde yıkılacak çok katlı binalarla dolu iken, kent merkezinde tarihten izler taşıyan Marmaris turizmi için de sembol olmuş,  tek katlı Bedesten binası mı deprem riski taşıyor? Yıkım kararı alınmış ama yerine ne yapılacağı konusunda bir proje bir bilgi yok, yoksa Bedesten de mi ranta kurban edilecek” diye görüşlerini dile getirdiler. Tarihi bedestenin yıkım kararıyla ilgili Marmaris Kaymakamlığı’na yazılı bilgi verilmediği öğrenildi.

EN AZ 300 YILLIK

Kanuni Sultan Süleyman’ın Rodos Seferi sırasında yaptırdığı Marmaris Kalesi ve Hafsa Sultan Kervansarayı’nın hemen yanında bulunan tarihi çarşıda, bazıları hediyelik eşya, bazıları da dernek merkezi olarak hizmet veren 30 kadar küçük dükkan, bedestenin ortasında da turistlerin uğrak yeri olan kafeterya yer alıyor.

Marmaris Belediye Başkan Yardımcısı İsmet Kamil Öner imzasıyla, Bedesten’de kiracı konumunda bulunan kişi ve kurumlara gönderilen tebligatta, “Marmaris Belediyesi Bedesten Çarşısı 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun kapsamında Muğla Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 07/12/2016 tarih ve E.14462 sayılı Belediyemize gönderilen yazıda, “…Bakanlığımız tarafından lisanslandırılmış bir kuruluş olan Çimen Yapı Denetim Ltd.Şti. tarafından düzenlenen riskli yapı tespit raporu müdürlüğümüz teknik elemanlarınca incelenmiştir. Söz konusu raporda binan olası kuvvetli yer hareketlerinde tasarım depremi istemlerini (Can Güvenliği Performans Düzeyi Koşulları) karşılanamadığından riskli yapı olduğu görülmüştür’’ denildiğinden söz konusu taşınmaz belediyemiz tarafından 2017 yılı turizm sezonu sonunda yıkımına başlanacaktır. Eylül ayının sonuna kadar tarafınızca kiracı bulunduğunuz iş yerlerinin tahliyesini yaparak boşaltmanız gerektiğini ihtaren bildiririz” ifadeleri yer alıyor.

Bu haber toplam 1106 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.