MASAL’CI

MASAL’CI
Geçtiğimiz gün Erhan Altunay’ın “Masalcı” adlı yeni yayımlanmış kitabını bitirdim. Tarihi roman İstanbul’un saklı kalmış gerçeklerini ve...

Geçtiğimiz gün Erhan Altunay’ın “Masalcı” adlı yeni yayımlanmış kitabını bitirdim. Tarihi roman İstanbul’un saklı kalmış gerçeklerini ve haçlı seferi sırasında ve sonrasındaşövalyeler tarafından İstanbul’un belli yerlerine gizlenmiş Kutsal emanetler, şifreler ve gizli geçitler (İstanbul’un dehlizlerinden kiliseden kiliseye geçişler) çok ilgi çekici bir hikaye. Yazar Erhan bey İstanbul’un 900’lü yıllardan 1600’lü yıllara kadar o dönemin tasvirini çok güzel yapmış. Okurken hissettiğiniz duygular oldukça güzel.

Döneme ait Latin el yazmaları, şövalye günlükleri yazar tarafından incelenip İstanbul’da tarihi binaların, belli yapıların üzerine işlenmiş logolar, simgeler, şifreler, yazar tarafından günümüzde inceleniyor. Bu incelemeleri yaparken yaşadığı kişisel macerasını da katarak anlatış biçimi oldukça başarılı ve akıcı. Okurken 1 dk. bile sıkılacağınızı düşünmüyorum tabi ilgi alanınıza bağlı.

Hatta o dönemde İstanbul’da bulunan şövalyelerin el yazması belgeleri şifreler, gizli geçitler için bir rehber görevi görmüş adeta. Tabi yazar Erhan Altunay’ın da bilgi birikimi de bu eserlere katılınca ortaya güzel bir iş çıkıyor. Fakat ümit ediyorum ve umuyorum Erhan bey aradığını bulacaktır.

En önemlisi kitapta anlatılan eski masalın aslında günümüze ve güncel emperyalist sisteme ne kadar benzer olduğudur.

Okurken aslında günümüze de uyarlamak zevkli.Aslında çok yerinde bir mesaj iletim şekli uygulanmış. Direk olarak “bu gavurlar bize kumpas kuruyor üzerimize oyunlar oynanıyor, İstanbul tehdit altında, aslında dönen dümenler şunlar şunlardır..” tarzında bir iletişim kullanmak yerine Kurt İmparatorluğu ile Boğa İmparatorluğu arasındaki çekişmeyi anlatan eski bir masal aracılığı ile bu mesajı iletmek, ilk bahsettiğim tarza istinaden daha kuvvetli ve kalıcı.Zaten medya tarafından hali hazırdakullanılan yöntem (meşhur TV yarışmaları, diziler, evlendirme programları, hatta elimizdeki akıllı telefonlar, vs. vs.) – Ne kadar etkili bir yöntem olup olmadığını görmek için 16 – 25 hatta üstü yaş aralığındaki insanlarla dünya ve ülke hakkında konuşmayı deneyin bakalım medya ne kadar kuvvetli. Bu insanların gündemleri neler izin verin anlatsınlar? Neyse bana ayrılan köşeyi güzel bir esere ayırmışken bunlardan bahsetmeye lüzum yok.

 

Kitaptaki masalda çobanın yerel halkı uyarmak ve halkın gerçekleri görmesi(bir nevi halkı uyarmak ve uyandırmak) için ayna kullanmıştı tam da o “ayna”görevi gören bir eser olmuş MASALCI isimli kitap.Tabi ki size masalın tamamını veya yazarın tecrübelerini yazmamı beklemiyorsunuz. Ama kitaptan etkilendiğim ufak bir öyküyü bir diğer yazımda sizinle paylaşmak isterim.

Bu haber toplam 1317 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.