Menteşe SHM’den 20 bin kişi hizmet aldı

Menteşe SHM’den 20 bin kişi hizmet aldı
Menteşe Sağlıklı Hayat Merkezi’ne hizmete girdiği 1 yıllık sürede, 20 bin kişi müracaat ederek, hizmet aldı.Neval ÇOLAKSağlık Bakanlığı’nca...

Menteşe Sağlıklı Hayat Merkezi’ne hizmete girdiği 1 yıllık sürede, 20 bin kişi müracaat ederek, hizmet aldı.

Neval ÇOLAK

Sağlık Bakanlığı’nca ülke genelindeki aile hekimliği hizmetlerini desteklemeyi ve güçlendirmeyi, birinci basamakta hekimlik dışı sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırarak, hastaneye yığılmanın önüne geçilmesi hedefiyle hizmete açılan Sağlıklı Hayat Merkezleri, toplum sağlığı merkezine bağlı ek hizmet birimi olarak faaliyet gösteriyor.

Bu kapsamda Muğla merkez ilçede faaliyet gösteren Menteşe Sağlıklı Hayat Merkezi’ne 2019 yılında 20 bin kişinin müracaat ederek, hizmet aldığı kaydedildi.

Menteşe SHM’den 20 bin kişi hizmet aldı

Menteşe Sağlıklı Hayat Merkezi olarak 1 yıldır halka hizmet verdiklerini söyleyen Menteşe Sağlıklı Hayat Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Burcu Özkaya, “Menteşe ilçesinin yanı sıra Köyceğiz, Ula, Yatağan ve Kavaklıdere ilçelerine de hizmet vermekteyiz. Merkezimizde KETEM, ÇEKÜS, diş ve sigara bırakma polikliniği, beslenme ve fiziksel aktivite danışmanlığı, psikososyal danışmanlık gibi birimlerimiz var. KETEM olarak 40-69 yaş arası kadınlara meme kanseri taraması olarak ücretsiz mamografi çekilmektedir” dedi.

4 BİN 724 KİŞİYE MAMOGRAFİ ÇEKİLDİ

Sağlıklı Hayat Merkezlerinde, gereksinim duyulan alanlarda laboratuvar ve görüntüleme alt yapıları oluşturularak, halka ve personele yönelik sağlık eğitimlerinin gerçekleştirildiğini ifade eden Özkaya,  2019 yılında Menteşe Sağlıklı Hayat Merkezi’nde 4 bin 724 kişiye mamografi çekildiğini, 30-65 yaş arası rahim ağzı kanseri için “HPV DNA - smear taraması”, bin 478 kişiye smear testi yapıldığını, 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere kolon kanseri için “gaitada gizli kan” taraması yapılarak, 2019 yılında 317 kişiye gaitada gizli kan testi yapıldığını söyledi.

368 GEBEYE EĞİTİM VERİLDİ

Çocuk, ergen, kadın ve üreme sağlığı hizmetleri birimi olarak 2019 yılında bin 255 kişiye aile planlaması danışmanlığı verildiğini ifade eden Dr. Burcu Özkaya, “Menteşe Sağlıklı Hayat Merkezi’nde 368 gebeye gebe sınıfı kapsamında eğitim verilmiş, 161 lohusaya anne sütü eğitimi ve emzirme danışmanlığı verilmiştir. Sağlıklı nesiller için 0-6 yaş dönemi gelişim basamakları büyük önem taşımaktadır. Okul çağı ve ergenlik dönemi, aile danışmanlığı, sosyal hizmet danışmanlığı ve bireysel görüşmeleri kapsayan psikososyal danışmanlık birimimizde psikolog, çocuk gelişimci ve sosyal çalışmacı tarafından eğitim ve danışmanlık verilmektedir. 2019 yılında bu kapsamda bin 200 kişiye ulaşılmıştır” dedi.

3 BİN 118 KİŞİYE DANIŞMANLIK VERİLDİ

Sağlıklı Hayat Merkezlerinde, hareketli yaşam ve doğru beslenmede iyi uygulama örnekleri gösterilerek ve sağlığın geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapıldığını da belirten Özkaya, “Menteşe Sağlıklı Hayat Merkezi’nde beslenme ve fiziksel aktivite danışmanlığı birimi olarak 2 fizyoterapist ve 2 diyetisyenimiz bulunduğunu söyledi. Dr. Burcu Özkaya, “Fiziksel aktivite danışmanlığı birimi olarak kişilerin fiziksel aktivitelerini düzenlemek, hareket kabiliyetlerini arttırmak, postur bozukluklarını engellemek için bireysel aktiviteler düzenlenmektedir. 2019 yılında, bu kapsamda bin 268 kişiye danışmanlık verilmiş olup, 246 kişiye de fiziksel aktivite salonunda bireysel egzersiz programları düzenlenmiştir. Beslenme danışmanlığı birimi olarak da 3 bin 118 kişiye danışmanlık verilmiştir. Yeterli ve dengeli beslenme ve fiziksel aktiviteler kontrol edilerek, güzel sonuçlar elde ettiğimiz en az 10 ve üzeri kilo veren 40 danışmanımıza belge töreni düzenledik. Bu danışmanlarımızdan 35 kilo veren birçok danışmanımız dahi mevcuttur” dedi.

15 BİN ÖĞRENCİYE EĞİTİM VERİLDİ

Menteşe Sağlıklı Hayat Merkezi’nce koruyucu Ağız ve Diş Sağlığı birimi tarafından okullarda öğrencilere ağız diş sağlığı, diş fırçalama, çürük ve beslenme eğitimleri verildiğine değinen Dr. Özkaya 2019 yılında okullarda 2 bin 800 öğrenciye flor vernik uygulaması yapılarak, diş polikliniğinde 0-14 yaş grubu 840 çocuğa diş tedavisi uygulandığını kaydetti. 464 kişiye danışmanlık verildiğini dile getiren Özkaya, okul sağlığı eğitimleri kapsamında 15 bin öğrenciye sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite ve postur bozuklukları, ağız diş sağlığı, akran zorbalığı ve intiharı önleme, bilinçli ve güvenli teknoloji kullanımı, küresel gençlik tütün araştırma eğitimleri verildiğini ifade etti.

Menteşe Sağlıklı Hayat Merkezi sorumlu hekimi Burcu Özkaya Sağlıklı Hayat Merkezlerinde sağlık okuryazarlığı ve sağlığın geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapıldığını da kaydederek, “Muğla’da 2019 yılında Menteşe Sağlıklı Hayat Merkezi’nde sağlık okuryazarlığı kapsamında da kronik hastalıklar yani diyabet, hipertansiyon gibi, bel Sağlığı, postür ve omurga bozuklukları, sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite, diş sağlığı, diş fırçalama, stresle baş etme yöntemleri konularında yaklaşık 6 bin 500 kişiye eğitim verilmiştir” dedi.

Bu haber toplam 2101 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.