MENTEŞE’DE YOLLAR YAP-BOZ OYUNUNA DÖNÜŞTÜ

MENTEŞE’DE YOLLAR YAP-BOZ OYUNUNA DÖNÜŞTÜ
 Ferdi YAVUZMuğla merkez ilçesi Menteşe’de bitmeyen yol çalışmaları vatandaşı isyan ettirdi. Menteşe’nin kanayan yarası halini dönüşen aynı zamanda yapılan çalışma ve projelere rağmen çözüme kavuşturulamayan en önemli...

 Ferdi YAVUZ

Muğla merkez ilçesi Menteşe’de bitmeyen yol çalışmaları vatandaşı isyan ettirdi. Menteşe’nin kanayan yarası halini dönüşen aynı zamanda yapılan çalışma ve projelere rağmen çözüme kavuşturulamayan en önemli sorunlarından biri şehir içi trafik ve otopark sorunudur.  Menteşe’de yer alan ve ilçe ulaşım yoğunluğunun büyük bir bölümünü sırtlayan Recai Güreli, Abdi ipekçi ve Cumhuriyet Caddeleri’nde devam eden yol ve kaldırım çalışmaları vatandaşların tepkisine yol açtı.

Menteşe İlçesi kent merkezinde, Muğla Büyükşehir Belediye’si tarafından “Prestij Cadde” proje uygulamaları adı altında yapılan, geçtiğimiz yıl başlatılan ve bitemeyen yol çalışmaları vatandaşların tepkisine neden oldu.  Muğla’nın merkez ilçesi Menteşe’de yer alan ve ilçe ulaşım yoğunluğunun büyük bir bölümünü sırtlayan Recai güreli, Abdi ipekçi ve Cumhuriyet caddelerinde devam eden yol ve kaldırım çalışmalarında ki son durum “ Menteşe’de yollar yap-boz oyununa dönüştü” söylemlerine yol açtı.

Muğla Büyükşehir Belediye’sinin yol çalışmalarının büyük bir bölümünü bitirmek için gerekli çabayı sarf etmediğini savunan vatandaşlar  “ Aylardır süren yol çalışmaları, yolların tek yöne düşürülmesi ve yol çalışmaları bitince tekrar yolların tam ortalarında bulunan rögar kapaklarının için yapılan çalışmalar oluyor. Ama Muğla Büyükşehir Belediye’si bu çalışmaları bir türlü bitiremiyor. Menteşe’nin en işlek caddeleri tek yöne düşürüldü. Zaten dar olan caddeler daha da dar hale getirilerek, araç yolu kadar bisiklet yolu yapıldı. Çoğu araç sahibi hangi yolun tek yön, hangi yolun çift yön olduğunu karıştırır hale geldi. Sürücüler yol verme hakkının kime ait olduğunu bilemez duruma geldikleri için sürücüler arasında tartışmalar, kavgalar oluyor. Muğla’mız da ulaşımın rahatlamasını bekliyorduk ama tam tersi oldu ve ulaşım sarpa sardı. Çalışma ve tadilatları bitmeyen bu yollarımızın adı da ”Prestij Caddeleri” oldu. Ya Muğla’da yaşayanlar prestij kelimesinin anlamını bilmiyor yada büyükşehir belediyemiz bilmiyor.  Toplu taşıma araçları dahi bu yollara sığmıyor. Muğla ile yap-boz gibi oynamaya kimsenin hakkı yok. Çalışmalar çok yavaş ilerliyor. Kazılan bir yer, işlem bitince kapatılıyor. Ama bir hafta geçmeden aynı yer tekrar kazılıyor.  Bir an önce bu yol ve gerekli alt yapı çalışmalarının bitmesini istiyoruz.” Dedi.

Geçtiğimiz yıllarda Muğla Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı tarafından, caddelere yerleştirilen dubalarla ilgili olarak Muğla Büyükşehir Belediyesi internet sitesinde bir açıklama yapılmış ve açıklama da şu ifadelere yer verilmişti;

“ İlçe merkezi ve çevresinde tek yön ve yol kenarı otopark uygulamaları ile trafiğin daha güvenli olması,  trafik sıkışıklığının önüne geçilmesi ve yol kenarı otoparkların daha güvenli ve standartlara uygun olarak düzenlenmesi hedeflenmiştir. Planlanan tek yön uygulamasının amacı, Menteşe İlçesi kent merkezi Trafik Sirkülasyonu Projesi ile trafik sıkışıklığının tespit edildiği noktaların rahatlatılmasıdır. Böylece trafikteki zaman kayıplarının önlenmesi, araçlardan salınan daha az karbon emisyonu ile çevre kirliliğinin azaltılması sağlanacaktır. Bu yollarda park yasağı uygulaması olmasına rağmen, bu kurala uyulmamakta, bu durum ulaşım ve trafik güvenliği açısından sorunlara yol açmaktadır. Bununla birlikte kaldırım üzerine araç park edilmesi yaya ve bisiklet güvenliğini de tehlikeye düşürmektedir. Yapılan düzenlemelerde bahsi geçen otopark alanlarında parklanmanın ilk 15 dakikasının ücretsiz olması, otopark sirkülasyonunun artması ve mevcut otoparkların daha verimli kullanılması ile birlikte; kent merkezine kısa süreli işleri için gelen halkımızın ücret ödemeden araçlarını en yakın noktaya park edebilmelerini sağlamaktadır.”

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nden gazetemize yapılan açıklamaya göre ‘’Cumhuriyet Meydanı’ndan başlayarak, Kademe mevkiine kadar olan yol güzergâhında komple asfaltlama çalışmaları başlayacaktır. Rögar kapakları da bu asfaltlamaya istinaden hizalanacaktır.  Söz konusu çalışmalar hava şartları müsaade ederse 1 Mart 2019 (Cuma) tarihinde başlayacak, aynı gün içerisinde bitirilecektir.’’ ifadelerine yer verildi.

Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlenen bilgiler doğrultusunda nüfusa göre taşıt kıyaslaması yapıldığında, nüfusu 938 bin 751 olan Muğla’ da her 2 kişiye bir araç düşüyor.  Söz konusu verilere göre bin kişi başına düşen araç sayısı bakımından 510 araçla Muğla birinci sırada yer aldı.

Bu haber toplam 1905 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.