Menteşeli taksici esnafı: “Kısa mesafe ücretine zam istiyoruz”

Menteşeli taksici esnafı:  “Kısa mesafe ücretine zam istiyoruz”
***Muğla’nın Menteşe ilçesinde faaliyet gösteren taksiciler, kısa mesafe ücretinde uzun zamandır zam alamadıklarını belirterek, zam olarak verilen küsuratlı...

***Muğla’nın Menteşe ilçesinde faaliyet gösteren taksiciler, kısa mesafe ücretinde uzun zamandır zam alamadıklarını belirterek, zam olarak verilen küsuratlı oranların müşteride kaldığını kaydettiler.

*** Muğla’nın Büyükşehir olduktan sonra taksimetre fiyatlarının düştüğüne dikkat çeken taksiciler “Zam yapmayın, sadece ilk açılıştaki kısa mesafe ücreti 15 lira olsun.  En azından durakta sıradan çıkma nedenimiz olur” dedi.

Neval Çolak

Muğla’nın Menteşe ilçesinde faaliyet gösteren taksiciler, kısa mesafe yollara zam yapılmasını istedi. İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlerle kıyaslandıklarını vurgulayan taksiciler, Muğla’da örnek verilen iller kadar iş olmadığından dert yandı. Muğla’nın Büyükşehir olduktan sonra taksimetre fiyatlarının düştüğüne dikkat çeken taksiciler “Zam yapmayın, sadece ilk açılıştaki kısa mesafe ücreti 15 lira olsun.  En azından durakta sıradan çıkma nedenimiz olur” dedi.

Kısa mesafe ücretinde uzun zamandır zam alamadıklarını söyleyen taksici Aytekin Hışır, Özcan Turan, Emrah Yüksek, Ramazan Aygün Coşkun, Ramazan Çolakkol isimli taksici esnafı, Menteşe bütün taksicilerin uzun zamandır kısa mesafe ücretine zam gelmesini beklediklerini ifade etti.

Zam olarak verilen oranların küsuratlı oranlar olduğunu ve bu küsuratı müşteriden almadıklarını kaydeden taksici esnafı, “Büyükşehir olunca fiyatların yüksek 2003’te taksimetre fiyatımız en yakın yere 8,5 lira yazıyordu. Yani buradan en yakın mesafe neresi, eski garajın orası. 8,5 lira yazardı, 9 lira alırdık. 2020 yılındayız, 10,60 kuruş yazıyor oda eğer kavşaktan dönersen 11 lira. 2013’ten bu yana da iki sefer zam aldık. Birinde Büyükşehir olduk diye taksimetre fiyatları düştü. İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlerle kıyaslandık. Ankara’nın fiyatı böyle diyerek bizim fiyatlarımız yüksek bulundu ve fiyatlar düşürüldü” dedi.

“BİZİM YILDA KAZANDIĞIMIZI ONLAR 3 AYDA KAZANIYOR”

Öte yandan sahil kesimlerindeki taksiciler gibi turizmden faydalanamadıkları belirten taksiciler, “Biz taksimetrelere zam istiyoruz, bizi burada kurtarmıyor ama Bodrum’u veya Marmaris’i kurtarıyor. Bu yüzden oralarda istemiyorlar ama zaten bizim kısa mesafe için istediğimiz zam onları etkilemiyor. Bodrum da bir taksi şoförü en kısa mesafesi 4 kilometre gidiyor veya 40 kilometre havalimanına gidiyor. Bizim fiyatlarımız sahillerden ayrı tutuluyordu ama Büyükşehir olduktan sonra hepsi birleştirildi, aynı oldu. Büyükşehir olduğumuz için biz zam istesek de sahil kesimindeki taksiciler istemiyor, çünkü bizim 3 yılda kazandığımız parayı onlar 3 ay da kazanıyor” şeklinde konuştular.

“DURAKTAN ÇIKMA NEDENİMİZ OLSUN”

“Bütün zam yapmasınlar, sadece ilk açılıştaki kısa mesafe ücreti 15 lira olsun” diyen taksiciler, “Bugün Kötekli 40 lira-45 lira yazıyor, hastane 45 lira yazıyor. Bu mesafeler bizi kurtarıyor. Biz bu mesafelerde zam istemiyoruz. Yüzde 7 bütün zam vereceklermiş. Zaten bir kilometreye kadar 10,60 yazsa da biz 10 lira alıyoruz, 10 lira yazsa da 10 lira alıyoruz. Yüzde 7 zam bizim için bir şey fark etmiyor. Diyoruz ki bütün zam yapmayın sadece ilk açılıştaki kısa mesafe ücreti 15 lira olsun.  En azından durakta sıradan çıkma nedenimiz olur” diye konuştular.

“60 KURUŞ İÇİN 700 LİRA CEZA YEDİK”

60 kuruş zam için, 500 lira taksimetreyi ayarlatmaya değmediğinin altını çizen taksici esnafı, “Berberlere her 6 ay da bir zam geliyor. Bize ise 3-4 sene de bir zam geliyor onu da zar zor alıyoruz. Berberlere zam geldiğinde 50 liraya imza mühürletiyorlar, neredeyse bedavaya geliyor. Biz taksiciler olarak her taksinin taksimetresini değiştirmek durumunda kalıyoruz. Her taksimetrenin içini açıp mührünü değiştiriyorlar 60 kuruş için taksi başına 500 lira veriyoruz. 60 kuruş için taksimetreyi ayarlatmaya değmez. Biz durakta 4-5 arkadaş ayarlatma yapmadık. Meğerse 15 gün içinde ayarlanması gerekiyormuş, ayarlatmadık diye 500 lira ceza yedik. Hala daha cezaları ödemedik, 700-800 lirayı bulmuştur” dedi.

“1 LİRA ZAM ALDIK”

2013 yılından bu yana her şeye zam geldiğini fakat bu uygulamadan taksicilerin geri kaldığına vurgu yapan taksiciler, 2013 yılı ve 2020 yılı karşılaştırması yaptı.

Bu zamana kadar 1 lira zam aldıklarını kaydeden taksici esnafı, “2013’te berberlerin saç, sakal tıraşı 18 liraydı. 9 liraya mahalleye gidiyorduk. İki mahalleye gittiğimde saç, sakal tıraşı olabiliyordum. Bugün 2020 saç, sakal 50 lira. 10 liradan hesap edersen, 5 mahalle yapmam lazım ki saç, sakal tıraşı olabilelim. Ekmek 2013’te 50 kuruştu, en yakın yere 9 liraya gidiyorduk, şimdi ekmek 1,5 lira. Ekmeğe 3 kat zam geldi, bize sadece 1 lira zam geldi. Arabalarımızın masrafı da cabası. En fazla 2 bin liraya araba kaplıyorlardı, geçen Yatağan’da sordum 7 bin 500 lira olmuş kaplama. Yaptığımız kaplama 3 sene idare ediyor bizi. Arabayı da en az 45 ile 50 lira arasında yıkatabiliyoruz. Bunun için her gün bu kadar veremeyeceğimiz için günlük araba bakımını kendimiz yapıyoruz.  1 mahalle yaptığımda bir paket sigara alıyordum 1 lira da para üstü kalıyordu. Şimdi aldığımız sigara en az 18 lira, en kısa mesafe 10 lira. Her şeye zam gelmiş ama biz taksicilere uygulanan zam geride kalmış” diye konuştu.

“BOŞUNA TAKSİMETRE AYARLATMASINLAR”

Bağlı oldukları odaya seslenen taksiciler, 60 kuruş zam istemediklerini kaydetti.

Taksiciler, “Odalara başvuracaksınız diyorlar. Biz de şunu söylüyoruz odalara, 60 kuruş için bize zam vermeyin. 60 kuruş zam için 500 lira vererek, taksimetre ayarlatıyoruz. Ayarlatmazsak bir o kadar da ceza yiyoruz. Otobüslere yüzde 7 verebilirsin. Otobüs bu, yer gelir 5 kişi biner yeri gelir 50 kişi biner ama bizim her şey ortada. Zam gelecekmiş ama biz de dedik yüz de 7 olursa biz zam istemiyoruz. Bize yüzde 7 vereceklerse boşuna zam vermesinler, aynı fiyata çalışalım. Boşuna 500-600 lira taksimetre ayarlatmasınlar. Kararı, Büyükşehir Ulaşım Dairesi Başkanlığı Ukome veriyor. Bizim odamız elinden gelen her şeyi yapıyor. İsteklerimizi iletiyoruz odaya, onlar da Büyükşehir Ulaşım Dairesi Başkanlığı Ukome iletiyor” dedi.

Bu haber toplam 1039 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.