Menteşe’nin deprem denetim raporu: 75 zincir market denetlendi, 16’sı mühürlendi

Menteşe’nin deprem denetim raporu: 75 zincir market denetlendi, 16’sı mühürlendi
 YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜ
Deprem riski haritasına göre 1. derece deprem bölgeleri arasında olan Muğla’nın merkez ilçesi Menteşe sınırları içerisinde, Türkiye’nin yaşadığı 6 Şubat deprem felaketinin ardından 75 büyük işletmede denetim yapıldı. 75 büyük işletmede yapılan denetimler sonrası aykırılık tespit edilen 16 işletme mühürlemesi yapıldı. 16 işletme mühürlemesinin ardından 10 işletme uygun hale getirdiği, 6 işletmenin ise proje sürecinin devam ettiği öğrenildi.

6 Şubat 2023’te meydana gelen ve 11 ilde 53 bin 537 vatandaşın ölümüne, yüzbinlerce vatandaşın yaralanmasına neden olan depremlerin üzerinden 1 yıl geçti.

Deprem riski haritasına göre 1. derece deprem bölgeleri arasında olan Muğla’nın merkez ilçesi Menteşe sınırları içerisinde Menteşe Belediyesi ekiplerince, Türkiye’nin yaşadığı 6 Şubat deprem felaketinin ardından vatandaşlardan CİMER üzerinden gelen şikayetler üzerine Menteşe Belediyesi ekiplerince, Menteşe sınırlarında bulunan 75 büyük işletmede denetim yapıldı.

Yapılan denetimlerde temel problemler olarak dükkan birleştirme, iki bağımsız bölümü arasında ki duvarı kaldırarak bütün işyeri haline getirme durumları tespit edildi.

KOLON VEYA KİRİŞ KESMEYE İLİŞKİN HİÇBİR TESPİT VE MÜHÜRLEME İŞLEMİ OLMADI

Menteşe Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü’nden edindiğimiz bilgilere göre; şikayetler üzerine yapılan denetimlerde mühürleme, ruhsatlandırma, idari para cezası ve yıkım kararı alınan bölümler var. Uygun hale getirilip tekrar ruhsatlandırılan yerlerde bulunuyor. Bugüne kadar kolon veya kiriş kesmeye ilişkin hiçbir tespit ve mühürleme işlemi olmadı.

75 BÜYÜK MARKET DENETLENDİ, 16 MARKET MÜHÜRLENDİ

Menteşe sınırlarında bulunan 75 büyük işletmede denetimler sonucu 16 işletme mühürlemesi yapıldı.

Mühürlemelerden 5 tanesi Muslihittin Mahallesinde, 4 tanesi Orhaniye Mahallesinde, 3 tane Emirbeyazıt Mahallesinde, 1 tanesi Yeniköy’de, 2 tanesi Kötekli’de ve 1 tane Bayır’da mühürleme işlemi gerçekleştirildi. 16 işletme mühürlemesinin ardından 10 işletmenin uygun hale getirdiği, 6 işletmede ise proje sürecinin devam ettiği öğrenildi.

“ŞİKAYETLERE GÜNÜ GÜNÜNE İŞLEM YAPTIK”

Menteşe Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü’nce gazetemize yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“CİMER hattı üzerinde gelen şikayetlere günü gününe işlem yaptık. Şikayetler üzerine yaptığımız denetimlerde mühürleme, ruhsatlandırma, idari para cezası uyguladık ve yıkım kararı aldığımız yerler var. Uygun hale getirilip tekrar ruhsatlandırdığımız yerler bulunuyor. Bütün işlemlerimiz devam ediyor. Bugüne kadar kolon veya kiriş kesmeye ilişkin hiçbir mühürleme işlemimiz olmadı.

“FONKSİYONEL OLMADIĞI İÇİN DÜKKAN BOŞALMA DURUMLARI YAŞANDI”

Mühürleme işlemler Menteşe Belediyesi yetkisinde yürütülüyor. Biz CİMER şikayetlerine istinaden günü gününe işlemleri yapıyoruz. Pek çok zincir marketlerde bugüne kadar mühürleme işlemi yaptık. Yaptığımız mühürleme işlemlerinde hiçbirinde kolon veya kiriş kesme işlemi yoktu. Temel problemler dükkan birleştirme, iki bağımsız bölümü arasında ki duvarı kaldırarak bütün işyeri haline getiren yerlerde mühürleme yaptık. Mühürlemenin ardından pek çoğu uygun hale getirdi. Uygun hale getirdiğinde de o market için fonksiyonel olmadığı için dükkan boşalma durumları yaşandı.

“HALKIMIZDA HASSASİYET OLUŞTU”

Ülkemizde yaşanan deprem felaketinin ardından halkımızda binaların depremlerden korunması ilgili bir hassasiyet oluştu. Bu nedenle apartmanlardan bize CİMER üzerinden şikayetler gelmeye başladı. Tek tek şikayetlere baktık. Daha sonra genel bir CİMER şikayeti geldi. ‘Menteşe sınırları içindeki tüm marketler yasal değildir, bu binalar çok büyük yapıldı, yaparken kolon veya kiriş kesmiş olabilirler, denetlenmesini istiyoruz’ şeklinde bir genel CİMER şikayeti geldi.

TEK TEK İNCELENDİ

Bizde şikâyet üzerine Zabıta Müdürlüğümüzden Menteşe Belediyesi sınırları içerisindeki verdiğimiz tüm ruhsatların listesini istedik. İşletme ruhsatı 75 büyük market tespit ettik. Yapı Kontrol Müdürlüğü olarak 75 büyük marketi yerinde tek tek inceledik. Bunların içerisinden aykırılık tespit ettiğimiz 16 tane market mühürlemesi yaptık. Bu mühürleme işlemleri İmar Kanununun 32. Maddesi gereği imar mevzuatı açısında mühürleme. İşletme ruhsatı olarak mühürleme değil. Bir yapının İmar Kanunu 32 ve 42. Maddesine göre mühürlenmiş olması işletme ruhsatı etkilemez. Yasal olarak İmar Kanunu gereği mühürlediğimde zabıtanın verdiği işletme ruhsatını kapatamıyoruz.

Halktan ara ara ‘imar mühürledi hala niye çalışıyor’ şeklinde serzenişlerde geldi. Biz bunların açıklamalarını resmi yazılar ile şikayet sahiplerine yaptık.

16 market mühürlemesinin, 5 tanesi Muslihittin Mahallesinde, 4 tanesi Orhaniye Mahallesinde, 3 tane Emirbeyazıt Mahallesinde, 1 tanesi Yeniköy’de, 2 tanesi Kötekli’de ve 1 tane Bayır’da mühürleme işlemi yaptık. 16 market mühürlemesinin ardından 10 marketin uygun hale getirdiği, 6 marketin ise proje süreci devam ediyor.”

Bu haber toplam 226 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.