MESLEKLERİN CİNSİYETİ…

MESLEKLERİN CİNSİYETİ…
Eskiden mesleklerin cinsiyeti olduğu düşünülürdü. Günümüzde de ne kadar az olsa da maalesef bu düşünceye sahip kişiler mevcut. Okula başladığımızda...

Eskiden mesleklerin cinsiyeti olduğu düşünülürdü. Günümüzde de ne kadar az olsa da maalesef bu düşünceye sahip kişiler mevcut. Okula başladığımızda öğretmenlerimizin ilk sorusu, “Hangi mesleği yapmak istiyorsun?” “Büyüyünce ne olmak istiyorsun?” olurdu ve günümüzde de bu sorular devam ediyor. Öğretmenlerinin bu sorularına bazı kız çocuklarının cevabı “öğretmenlik” iken, bazılarının cevabı ise, polislik, pilotluk veya astronot olmak yönünde. Erkek çocuklarının cevaplarının içinde, pilot ve mühendisliğin yanında terzilik, ebelik ve moda tasarımcılığı var.

Ben insanların hayallerini gerçekleştirmek için yaşadığını düşünenlerdenim. Ebeveynler, çocukları büyütürken cinsiyete göre mesleklere yönlendirme yaparak büyütüyordu ve hala da böyle büyütülen çocuklar var ama bilmiyorlar ki mesleklerin cinsiyeti yoktur.

Çocukların hayal kurmalarını engelleyerek gerçekçi olmalarını sağlıyoruz. Kız çocukları için uygun görülen meslekler öğretmenlik, kuaförlük, ebelik, terzilik ve benzeri meslekler iken, erkek çocukları için mühendislik, avukatlık, doktorluktu. Okumazlar ise, kız çocukları sadece ev hanımı olabilir gözüyle bakılırken, erkekler de tamirhaneye verilmekle tehdit ediliyordu.

Günümüzde mesleklerin cinsiyetinin olmadığını gösteren birçok örnek mevcut. Örnek vermek gerekirse kadın mesleği olarak görülen doğum uzmanı veya hemşirelerde de kadınlar kadar erkeklerde bulunmakta ve işlerinde de oldukça başarılılar. İlimizde kuaförlerde saç kesimi, boyama gibi işlemlerde veya restoranda aşçı olarak kadınlardan çok erkekler çalışmakta. Sadece Muğla’ya baktığımız da bile terzilerin çoğunun erkek olduğunu görmekte mümkün.

Erkek mesleği olarak görülen mesleklere geldiğimizde ise, en basitinden ilk aklımıza gelen meslek mühendislik oluyor. Mühendislikte bildiğiniz üzere birçok bölüm bulunmakta. Mesela inşaat mühendisliği kadınların yapamayacağı bir meslek olarak görülmekteydi fakat artık günümüzde birçok erkekten daha fazla adını duyduğumuz inşaat mühendisi kadınlarımız var. Bir yandan da kadın şoförlere dahi laf edilen bu ülkemizde şoförlüğün yanı sıra taksicilik erkek mesleği olarak görülürken bizim ilimizde en az 30 yıldır taksicilik yapan kadın şoförümüz mevcut ve bunun yanında başka çalışan kadın şoförlerde var. Erkeklerin okumaz ise verilmek üzere korkutulduğu tamirhanede çalışan hatta Muğla ilimizde tamirhane sahibi olan bir kadınımız var.

Kısacası söylemek gerekirse çocuklarınızın küçükken hayal kurmalarını engellemek yerine onlara destek olun. Belki geleceğin en iyi bilim insanı kadınlarımızın sayısı artar veya işinde daha başarılı doğum uzmanı erkeklerimizin olmasının ihtimallerini yok etmeyelim.

Bu haber toplam 1123 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.