Milas Arı ve Bal Çalıştayı yapıldı

Milas Arı ve Bal Çalıştayı yapıldı
Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) ile Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) işbirliğinde düzenlenen "Milas Arıcılık ve Bal Çalıştayı"nda...

Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) ile Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) işbirliğinde düzenlenen "Milas Arıcılık ve Bal Çalıştayı"nda kristalize olan balın gerçek çam balı olduğu, yanlış bilinenin aksine kristalize olmayan balların ise katkılı bal olduğu belirtildi. Çalıştayda arıcıların şekerle arı beslememesi gerektiği de belirtilerek şekerle beslenen arıların ömrünün yüzde 35 azaldığı ifade edildi. İklim değişikliği ve çevre kirliliği nedeniyle geçen yıl Türkiye'deki arıların yüzde 60'ının öldüğü belirtilirken bal üretiminde kaliteden ödün verilmemesi gerektiği anlatıldı.

MİTSO ve MAYBİR işbirliğinde düzenlenen Milas Arı ve Bal Çalıştayı yapıldı. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Dünyada çam balı üretiminin yüzde 92'sinin Muğla ili ve Kuşadası'nın Dilek Yarımadasında elde edildiğini, bunun da üçte birinin Milas ilçesinde gerçekleştiğini ifade etti. Reşit Özer, "Balımızı markalaştırmak, arıcılığımızı geliştirmek için biz MİTSO olarak ne yapılması gerekiyorsa, yapmaya hazırız" diye konuştu.

MAYBİR adına konuşan Gıda Mühendisi Yasin Kırgız ise Muğla'nın Ordu ilinden sonra en çok bal üretilen ikinci il konumunda olduğunu ve Muğla'ya kışı geçirmek için diğer illerden de  arıcıların geldiğini ifade ederek "Muğla'da arı popülasyonu arttı. Artık orman alanları artan arı popülasyonuna dar gelmeye başladı" dedi.

Kahraman Maraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Yeninar "Arı yetiştiriciliği, koloni yönetimi ve kış beslenmesinde dikkat edilecek hususlar" başlıklı sunumunda arıların süper organizmalar olduğunu ve balın 4 bin 500 yıl boyuncu bozulmadan saklanabildiğini anlattı. "Arıcılık sektörü olarak tüketicinin gözünde balın kalitesini ve güvenilirliğini arttırmak zorundayız" diyen Prof. Dr. Yeninar "Basında arı ve bal iki şekilde yer alıyor: bir; kitlesel arı ölümleri olduğunda, iki; tağşişli bal haberleri. Arılar ölmeye başladığında diğer hayvanlar da ölmeye başlar. Bal arıları ölmeye başlamışsa bizim için de alarm zilleri çalmaya başlamıştır. Çevreye arılar kadar bağlı olan başka bir canlı yoktur" dedi. Türkiye'nin arı sayısında ve bal üretiminde dünyada 2. sırada olduğunu belirten Prof. Dr. Yeninar, arıların küresel iklim değişikliğinden etkilendiğini vurgulayarak "Sektör olarak küresel iklim değişikliğine hazırlıklı olmalıyız. İklim değişikliğiyle birlikte hastalıklar ve parazitler artacak. Bağışıklık sistemi zayıflayacak.Geçen yıl Türkiye'deki arıların yüzde 60'ı öldü. Şaka değil, yüzde 60'ı öldü. Neden öldü? Bunu öngöremediğimiz için öldü. Çiçekler kirleniyor, su kirleniyor sonuçta arılar ölüyor. Maden ocaklarından, termik santrallerinden, çimento fabrikalarından savrulan kirleticiler arının vücuduna yapışarak kovana taşınıyor ve kovanda arılar ölmeye başlıyor" diye konuştu.

ARILARI ŞEKERLE BESLEMEYİN, ŞEKER ZEHİRDİR

Arıcıların arılara şeker verdiğini bunun yanlış bir uygulama olduğunu anlatan Prof. Dr. Yeninar  "Şeker ile bal kelimesini asla yan yana kullanmayacağız. Şeker ne zamandır arının yiyeceği oldu? Şekerle arı beslediğinizde kuyuya düşeriz ve o kuyudan kimse bizi çıkaramaz. Uzmanlar en tehlikeli üç beyazdan söz ediyor; şeker, un, tuz.  Zehir denilen şekeri kullanarak bal üretemezsiniz. Kristalize olan bal doğal baldır. Bal canlıdır.Kristalize olan balı suya koyup kaynatırsanız, balı öldürürsünüz. Kaynayan bal, bal değil, şeker şurubudur. Şeker işçi arıların ömrünü yüzde 35 düşürüyor.Şeker ile beslenen arının ömrü 27 günden 21 güne düşüyor. Bal ile beslediğinizde arıları nosema hastalığından kurtarıyorsunuz" dedi ve sunumunu "Bal üretiminde asla kaliteden vazgeçmemek gerekiyor" diye tamamladı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Kimya Bölümü Organik Kimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Duru ise "Bal ve diğer arı ürünleri üretimi ve muhafazasında kaliteye etki eden kriterler"  konulu sunumunda arıcıların yaptıkları bazı hatalı uygulamaları anlatarak "Çam balının 20 günde sağılmaması gerekiyor. 20 günde sağdığınızda hem arı yoruluyor, hem  de balın olması gereken değeri yok oluyor" dedi. Arıcıların şekerle arı beslemesinin yanlış olduğunu da vurgulayan Prof. Dr. Duru. "Arıcılar neden şekerle besleme yapıyorlar? Zaten doğada yeterince çiçek var" dedi.

KOVAN HAVASI ALZHEİMERİ ÖNLÜYOR

Muğla'da arıcılık yapılan köylerde araştırma yapıldığını ve üç kuşaktır arıcılık yapılan ailelerde alzheimer hastalığına rastlanmadığını ifade eden Prof. Dr. Duru "Buna kovan havası deniliyor. Eğer bunu değerlendirebilirsek sağlık turizmi açısından iyi bir seçenek oluşturabiliriz" diye konuştu.

Toplantıya katılan arıcıların yönelttikleri soruları yanıtlayan konuşmacılardan Prof. Dr. Halil Yeninar "Doğa bitti. Biz aracılar olarak tarım alanlarına yöneldik. Doğayı koruyabilirsek, bal ormanlarımızı koruyabilirsek arıcılığın sorunları biter" dedi.

Bu haber toplam 553 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.