Milas Halısı konferansı

Milas Halısı konferansı
Milas Müze Müdürlüğü, dün saat 15.00’te Milas Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda “Milas halılarının müzeye yolculuğu…” isimli bir konferans düzenlendi. Milas Meslek Yüksekokulu’ndan Öğretim Görevlisi Berna...

Milas Müze Müdürlüğü, dün saat 15.00’te Milas Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda “Milas halılarının müzeye yolculuğu…” isimli bir konferans düzenlendi. Milas Meslek Yüksekokulu’ndan Öğretim Görevlisi Berna Sevinç’in, Milas halılarını ve bu değerli halıların Milas Halı Müzesi’ne getiriliş hikâyesini anlattığı konferansa; Milas Kaymakamı Eren Arslan, Milas Müftüsü Ali Saim Doğru, Milas Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Muzaffer Demir, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler, Beçin Kalesi Kazı Başkanı Prof. Dr. Kadir Pektaş, MİTSO Başkanı Reşit Özer, Milas Müze Müdürü Gülnaz Savran, Milas Kent Konseyi Başkanı Mehmet Günlük, akademisyenler, arkeologlar ve öğrenciler katıldı. Dünyadaki halı müzelerinden örnekler vererek sunumuna başlayan Öğretim Görevlisi Sevinç, daha sonra İstanbul Vakıflar Halı Müzesi’ni anlattı.

Milas Halı Müzesi’ni tasarlarken ve müzede yer alacak olan halıları tespit ederken ekip olarak titiz bir çalışma yaptıklarını ifade eden Sevinç, “Milas Halısı müzesinin hazırlanma aşamasında öncelikle halıların Kaymakamlık ve Diyanet İşleri izinli onayı ile Milas ilçesinin mahalle camileri (köyleri) gezilerek ve camilerdeki halı ve kilimler camii defterine kayıtlı ise yada müftülüğe kayıtlı envanter defterinden tespit edilerek bulunmaya çalışıldı. Camii içerisinde genellikle bulabildiğimiz halıları kadınlar mahfili bölümünde tespit ettik. Bazı halılar cami imamları tarafından koruma altına alınmış, bazı halılar ise camiinin depolarından çıkarılmıştır. Milas’ın bütün mahalle camilerinde kayıtlı görülen halı tespitlerine çalışmamıza kolaylık olması için müftülük elinde bulunan envanter defterinde görülen camilerden başladık. Ancak Milas’ın pek çok camisini gezdik ve inceledik. Bazı camilerde Milas halısına hiç rastlamadığım gibi bazı camilerde bulunanların ise müzeye uygun olmadığı tespit edilmiştir. Milas mahalle camilerinde yer alan 2863 Sayılı Kanunun 23 maddesinde belirtilen korunması gerek li etnoğrafik nitelikli taşı nır kültür varlığı kapsamı na giren, nitelikleri ve bulundukları yerleri belirti len 69 adet halı ve 32 adet kilim Milas Müze Müdürlü ğüne teslim edilmiştir.” dedi.

Bu haber toplam 566 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.