Milas TDIOSB Fizibilite Projesi GEKA’dan Destek Kazandı

Milas TDIOSB Fizibilite Projesi GEKA’dan Destek Kazandı
Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın 2020 yılı Fizibilite Desteği Programı kapsamında destek almaya hak kazanan Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün “Milas Topraksız Tarım TDIOSB (Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi...

Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın 2020 yılı Fizibilite Desteği Programı kapsamında destek almaya hak kazanan Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün “Milas Topraksız Tarım TDIOSB (Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi) Fizibilite Araştırması” projesinin sözleşmesi imzalandı.

Valilik 75. Yıl Toplantı Salonunda düzenlenen imza törenine Muğla Valisi Orhan Tavlı, Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak ve Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) Genel Sekreteri Özgür Akdoğan katıldı.

Projenin, modern teknikler kullanılarak Muğla’nın alternatif tarımsal potansiyelinin daha da arttırılması ve yeni istihdam olanaklarının geliştirilmesi amacıyla hayata geçirilmesi planlanan Milas’ta Topraksız Tarıma Dayalı OSB’nin kurulumuna yönelik fizibilite çalışmalarını içerdiği bildirildi. Yapılacak fizibilite çalışmasının Milas Topraksız Tarım OSB’nin kurulmasına yön vereceği ifade edildi.

Proje ile sebze ve meyve sektöründe gerek ihracata gerekse de iç pazara yönelik üretim yapan ve yapacak işletmelerin, verimli üretim gerçekleştirmelerini sağlayacak teknik ve modern bir altyapıya kavuşacağı, yatırımcı işletmelerin bir araya getirilerek kümelenmelerinin sağlanacağı diğer yandan Ar-Ge, İnovasyon Merkezi, Eğitim Merkezi ve tüm yan sanayi kollarının (fide, gübre, sera malzemeleri, ambalaj vb.) bir arada bulunacağı bir ihtisas OSB’nin kurulacağı ifade edildi.

İhtisas OSB bünyesinde topraksız tarım teknolojisi ile kurulacak olan modern seralarda, birim alandan daha fazla ürün alınabileceği, yaklaşık 2400 kişinin istihdam edileceği bu sayede il ekonomisine büyük ölçüde katkı sağlayacağı belirtildi.

Valilik tarafından yapılan açıklamada topraksız tarım ile ilgili şu ifadelere yer verildi:

“Seralar; iklimin elverişli olmadığı dönemlerde bitkilerin yetişme koşullarını optimum düzeyde tutarak, mevsimleri dışında yetişmesine uygun ortamın sağlandığı, ısı, ışık, nem ve hava hareketleri gibi etmenlerin kontrol altına alınabildiği özel yapılardır. Modern seracılık ise örtü altı bitki yetiştiriciliğinde ileri teknoloji kullanılarak kaliteli ve yüksek verim elde edilmesidir. Günümüz teknolojisinde, geleneksel seracılık ile kıyaslandığında oldukça üstün yanları olan topraksız tarım ile yıl boyunca gerçekleştirilen üretimin, modern seraların vazgeçilmez unsuru olduğu anlaşılmaktadır. Topraksız (Hidrolojik) tarım, kültür bitkilerinin toprak yerine kaya yünü, Hindistan Cevizi kabuğu (cocopeat), perlit, turba, kum, saman gibi yetiştirme ortamlarında ihtiyaç duydukları mineral maddeleri solüsyon olarak vermek suretiyle yapılmaktadır. Bu yöntemde; kurulacak özel düzeneklerle birim alanda daha fazla ürün alınabilmektedir. Bu avantaj sayesinde günümüzde tarım alanlarının giderek azalması nedeniyle üretim miktarlarında yaşanan düşüşün bir nebze de olsa önüne geçilebilir.”

Bu haber toplam 229 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.