Milas’ın “ilk ve tek kadın dolmuş şoförü”

Milas’ın “ilk ve tek kadın dolmuş şoförü”
Milas’ın “ilk ve tek kadın dolmuş şoförü” unvanıyla, Milas Şehiriçi Minibüsçüler ve Otobüsçüler Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi bünyesinde...

Milas’ın “ilk ve tek kadın dolmuş şoförü” unvanıyla, Milas Şehiriçi Minibüsçüler ve Otobüsçüler Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi bünyesinde dolmuş şoförlüğüne başlayan 34 yaşındaki Gonca Koç, “Kadınların başaramayacağı hiçbir iş yok!” diyerek, çalışma azmiyle herkese örnek oluyor.

 Haber&Fotoğraf: Volkan Yıldız

Milaslı 34 yaşındaki bir çocuk annesi Gonca Koç, babası Emin Koç’un, mesai arkadaşları ve meslek büyüklerinin desteği ile Milas Şehiriçi Minibüsçüler ve Otobüsçüler Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi çatısı altında dolmuş şoförlüğüne başladı.

Kadınların her alanda çalışabileceğine inanan ve bu görüşünü uygulamaya geçiren bir isim olan Gonca Koç, 33 yıllık mazisi bulunan kooperatifin, aynı zamanda Milas’ın ilk ve tek kadın dolmuş şoförü unvanını aldı.

Toplumdaki “Bu iş erkek işi” şeklindeki cinsiyetçi yaklaşımlara inat direksiyon başına geçen Gonca Koç, habermilas.com’a özel açıklamalarda bulunarak, büyük bir sevgiyle gerçekleştirdiği kamu hizmeti olan yeni mesleği “şoförlüğü” anlattı.

 ŞOFÖRÜ GÖREN ŞAŞKINLIĞINI GİZLEYEMİYOR

Bir yıl önce şoförlük için gerekli tüm belgelerini aldığını anlatan Gonca Koç, “10 yıldan bu yana zaten araç kullanıyordum. Babamın iki dolmuşundan birinde de ağabeyim çalışıyor. İkinci dolmuş şoförü işi bırakınca, babamın da desteği ile şoförlüğe başladım. İşimi severek yapıyorum.” diyerek, karşılarında kadın dolmuş şoförü gören müşterilerin de şaşkınlık yaşasalar da kısa süre sonra kendisini tebrik ettiklerini anlattı.

Özellikle kadın müşterilerin, “İyi ki sizin gibi kadınlar var, çok yakışmış şoförlük” diyerek kendisini motive ettiğini anlatan Koç, Milas’ta ilk kadın dolmuş şoförü olmaktan da ayrıca gurur duyduğunu ifade ederek şunları aktardı:

“Kadınlar isterse her şeyi yapabilir ve zoru başarabilirler. Kadınların çalışma hayatında olmasını çok önemsiyorum. Benim hikayemin de kadınlarımıza örnek olmasını isterim.”

“KADIN ŞOFÖR SAYISI ARTSIN İSTİYORUZ”

Sanayi esnaflarından olan ve çocuklarıyla birlikte şehiriçi dolmuş hattı işleten Gonca Koç’un babası Emin Koç da oğlunun ve kızının başarılarıyla her zaman gurur duyduğunu ve çocuklarını her zaman desteklediğini söyledi.

Çalışma yaşamında ilkleri başarmayı hedeflediğini ve bunda da başarıyı yakaladıklarını belirten baba Koç, “Son olarak kızım da dolmuş şoförü olarak Milas halkımıza hizmet sunuyor. Tabi ki kadınlarımızın çalışma yaşamında olmasını isteriz. Kızım gibi diğer kadınların da şoförlük mesleğini yapmalarını isteriz. Çalışan, üreten tüm kadınlarımızı kutluyorum.” dedi.

 “DURAĞIMIZA KADIN ELİ DEĞDİ”

Milas Şehiriçi Minibüsçüler ve Otobüsçüler Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi İkinci Başkanı Abdullah Artmış ise tüm evraklarını sunarak, stajyer şoförlüğünü başarıyla tamamlayan ve göreve başlayan Gonca Koç ile birlikte durakta oldukça olumlu gelişmeler yaşandığını söyledi.

33 yıldır faaliyet gösteren Milas Şehiriçi Minibüsçüler ve Otobüsçüler Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi’nin tarihinde ilk defa bir kadın dolmuş şoförü görev yaptığını söyleyen Artmış, “Kooperatifimiz bünyesinde 47 aracımız var. Bu araçlarımızın birini de Gonca hanım kullanıyor. Gonca hanımla birlikte durağımızda adeta çiçekler açtı diyebilirim. Durağımızdaki arkadaşlarımız her zamankinden daha da yardımsever ve kibar davranışlar sergiliyor. Bu durum hepimizi mutlu ediyor. Tabi ki bu güzel davranışlar müşteri ilişkilerimize de olumlu katkı sunuyor. Yapamaz diye bir şey yok. Gonca hanım yaptı, kadın şoförlerimizin artmasını temenni ediyoruz.” diye konuştu.

Milas’ın “ilk ve tek kadın dolmuş şoförü”

 “ŞOFÖRLÜK ÖZVERİ VE EMEK İSTEYEN BİR MESLEK”

Şoförlüğün sanılanın aksine oldukça özveri ve emek isteyen bir meslek olduğuna dikkat çeken Artmış, şoförlerin ekonomik anlamda pandemiden en fazla etkilenen meslek gruplarının başında geldiğini hatırlattı ve zor şartlarda da olsa kamu hizmeti sunmaya devam ettiklerini ifade etti.

Sokağa çıkma yasağında da şehiriçi dolmuşlarla toplu taşıma hizmeti sunmaya devam ettiklerini söyleyen Artmış, “Halkımızdan ricamız, toplu taşıma kullanırken ve gündelik yaşamlarında lütfen maske taksınlar, fiziki mesafe ve hijyen kurallarına hepimizin sağlığı için uysunlar. Biz şoförler olarak üzerimize düşeni yapıyoruz, halkımızın da bu konuya öncelikle dikkat etmelerini istiyoruz.” dedi.

Milas Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Nurol Paskal da ilçenin ilk kadın dolmuş şoförü olan Gonca Koç’u tebrik ederek, meslek yaşamında başarılar diledi.

 “BİZCE DE KADINLARIMIZIN YAPAMAYACAĞI BİR ŞEY YOK”

Milas Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası’na bağlı taksi ve minibüslerde, servislerde çalışan kadın şoförlerin bulunduğunu belirten Başkan Paskal, kadın şoförlerin sayısının artırılması için gerekli girişimlerde bulunduklarını anlatarak şunları kaydetti:

“Kadınlarımızın bizce de yapamayacağı hiçbir şey yoktur. Kadın şoförlerimizin gayretiyle ve işlerindeki titizlikleriyle, örnek davranışlarıyla gurur duyuyoruz ve onları her zaman destekliyor, motive ediyoruz. Bunun yanında pandemi süresince zor günler geçiren şoför esnafımızın sorunlarını an be an yerel ve merkezi yönetimlere iletmekteyiz. Gerekli destekleri sağlamak için Oda olarak elimizden geleni yapıyoruz. Kendi imkanlarımızla da tüm şoförlerimizi destekliyoruz.”

 

Bu haber toplam 1972 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.