MİLAS'TA İLK PAMUK HASADI YAPILDI

MİLAS'TA İLK PAMUK HASADI YAPILDI
Milas Ziraat Odası ve TARİŞ 152 No'lu Milas Pamuk Tarım Satış Kooperatifi işbirliğinde gerçekleştirilen organizasyonla Söke’den getirilen pamuk hasat makinesi, kaliteli pamuk üretiminin yapıldığı Milas’ta ilk hasada başladı.Geçtiğimiz...

Milas Ziraat Odası ve TARİŞ 152 No'lu Milas Pamuk Tarım Satış Kooperatifi işbirliğinde gerçekleştirilen organizasyonla Söke’den getirilen pamuk hasat makinesi, kaliteli pamuk üretiminin yapıldığı Milas’ta ilk hasada başladı.

Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yılda Milas Ziraat Odası ve TARİŞ 152 No'lu Milas Pamuk Tarım Satış Kooperatifi işbirliğinde gerçekleştirilen organizasyonla Söke’den getirilen pamuk hasat makinesi, Milas’ta sezonun ilk hasadını gerçekleştirdi.

Söke’den Mutlu Ak’ın pamuk toplama makinesiyle yapılan hasat etkinliği, Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkan Vekili ve Milas Süt Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin’in ilçeye bağlı Baharlı Mahallesi’ndeki pamuk tarlasında hasat gerçekleştirildi.

Pamuk hasadına; Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, TARİŞ 152 No'lu Milas Pamuk Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Halit Şenli, Milas Su Ürünleri Üreticileri Birlik Başkanı Muhammet Toğuç, Milas Ziraat Odası’nda görevli ziraat mühendisleri Yusuf Ören ve Abdullah Öz, May Tohum Aydın/Muğla Bölgesi Satış Danışmanı Halil İbrahim Sayar ve yöredeki çiftçiler katıldı.

Katılımcılar, sezonun ilk hasadını yapan Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkan Vekili ve Milas Süt Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin’e hayırlı bereketli bir hasat diledi.

Milas’taki pamuk hasadıyla ilgili açıklamada bulunan Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, “Bugün itibariyle Milas’ta 2021 yılının ilk pamuk hasadı başladı. Şuanda Milas yöresindeki makineli pamuk toplama işi Milas Süt Birliği Başkanımız Sayın Ali İhsan Gezgin’in tarlasında başladı. Tüm çiftçilerimize, hasat sezonu devam eden dane mısır, pamuk üreten çiftçilerimize hayırlı, uğurlu ve bereketli bir yıl diliyorum. İnşallah çiftçilerimiz emeklerinin karşılıklarını alırlar. Burada pamuk ekim alanı 3 bin dekarlar civarında… Komşu ilçemiz Söke’den getireceğimiz makineli hasatla ilgili sözümüz vardı. Şuan itibariyle sözümüzü yerine getiriyoruz. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yılda hiçbir pamuk üreticimizin pamuğu tarlada kalmayacak. Pamuk hasadımız hem bu makine ile hem de Milas’ın önder çiftçisi Ali Osman Menteşe de kendi makinesi ile pamuk hasadının bir bölümünü gerçekleştirecek.” dedi.

“TÜRKİYE DESTEK VERİLİRSE PAMUK İHRACATÇISI BİR ÜLKE OLABİLİR”

Türkiye’nin pamuk üretim verileri ve potansiyeli hakkında değerlendirmelerde bulunan Başkan Atıcı, pamuk üreten çiftçilere destek verildiği takdirde çok güzel gelişmelerin kısa sürede yaşanmaya başlayacağının altını çizerek şu çağrıda bulundu:

“Buradan tüm ülkeme çiftçilerimize, Tarım ve Orman Bakanlığımıza bir seslenişim olacak. Bakın bu coğrafya sulanabildiği takdirde çok kaliteli bir pamuk yetiştirilebiliyor. Türkiye’nin biliyorsunuz 1 milyon 700 bin ton pamuğa ihtiyacı var. Fakat Türkiye genelinde yetiştirilen ve üretilen pamuk ancak ihtiyacın yüzde 45’ini karşılıyor. İhtiyacımız olan pamuğun yüzde 55’i ise halen ithal ediliyor.

Eğer çiftçimiz desteklenirse, pamuk ekimi teşvik edilirse Türkiye kendi ihtiyacı olan 1 milyon 700 bin ton pamuğu ürettiği gibi pamuk ihracatçısı bir ülke olabilir. Bu anlamda gelecek yıllarda pamuk ekim alanlarının mutlaka genişletilerek artırılması gerekiyor. Çünkü ülkemiz her yıl 2 milyar dolar pamuk ithalatı yaparak dövizin kaybına uğruyor.

Bu ürün 37 sanayi koluna ham maddelik yapar. Hiçbir şeyi zayi olmaz. Çiftçimizin desteklenmesini, pamuk ekim alanlarının artırılmasını talep ediyoruz.

Milas Ziraat Odamızda görevli ziraat mühendislerimiz, MİZO-TAR, pamuk üretiminin her aşamasında çiftçilerimizin yanında oldu. Umarız tüm bu emeklerin karşılığını aldığımız bir pamuk hasat sezonu olur.”

BAŞKAN ATICI’DAN PAMUK ÜRETİMİNDE UZMAN ÇİFTÇİ VURGUSU

Milas’ta pamuk üretiminde geçen yıla göre pamuk üreten çiftçi ve pamuk tarımı yapılan arazide cüzzi bir artış olduğunu ifade eden Başkan Atıcı, Milas’ın pamuk alanındaki hedefleri ve pamuk alanındaki uzman çiftçi kitlesi konusunda şunları kaydetti:

“Çiftçimiz yılların verdiği bir çekingenliği yaşıyor. Mesela bu makineli hasat garantisini biz çiftçimize vermemiş olsaydık, bu üretim bu seviyede de olmazdı. Çünkü pamuk hasadı çok zor, elle toplamada işçi bulmak mümkün değil.

Milas’ta 50 bin dekar alanda, pamuk üretimi noktasında genç, orta yaş ve yaşlı uzman çiftçi kitlemiz halen var. Bu potansiyeli de değerlendirerek böylesi uzman bir çiftçi kitlesini pamuk üretimine çekmemiz gerekiyor.

Geçen yıl 2 bin 850 dekar, bu yıl 3 bin 50 dekar alanda pamuk ekimi yapıldı.

Milas’ta hedefimiz ilk etapta pamuk üretim alanlarını 3 bin dekarlardan 10 bine, 2. Etapta ise 20 bine daha sonra ise 3. etapta bu ekiliş alanını 30 bin dekarlara çıkarmamız gerekiyor.”

PAMUK ÜRETEN ÇİFTÇİLER SULAMA KONUSUNDA SIKINTI YAŞIYOR

2021 sezonu pamuk hasat sezonumuz hayırlı, bereketli olmasını dileyen TARİŞ 152 No'lu Milas Pamuk Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Halit Şenli ise sulama sıkıntılarının yaşandığı üretim sezonunu değerlendirerek, “Tabi pamukta zor bir ekim-bakım sezonunu geride bıraktık. Çünkü sulamada ciddi sıkıntılarımız oldu. Kuraklığın etkisini çiftçilerimiz diğer tarımsal üretim alanlarında olduğu gibi pamukta da yaşadı. Buna bağlı olarak sulama imkanının yeterli olduğu yerlerde pamuk verimi iyi ancak sulamanın yeterince yapılamadığı yerlerde ise rekolte kayıplarını gözlemliyoruz. Çok meşakkatli bir iş olan pamuk üretiminde alın teri döken tüm çiftçilerimiz adına Milas’ımızda sulama imkanlarının geliştirilmesini talep ediyoruz. Tekrardan çiftçilerimizin emeğinin karşılığını aldığı bir hasat sezonu diliyorum.” dedi.

Bu haber toplam 890 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.