Sinem Kaplan

Sinem Kaplan

Millet İttifakı Arasına HDP Girdi Diyebilir miyiz?

Millet İttifakı Arasına HDP Girdi Diyebilir miyiz?

Hepimizin bildiği gibi CHP, HDP ve İyi Parti arasında çözümlenemeyen tartışmalar sürekli gündeme geliyor.

 Konuyu baştan özetlemek gerekirse 31 Mart seçim dönemi CHP ve İYİ Parti Millet İttifakındaydı. HDP’nin de işin içine girmesiyle tam anlamıyla ayrılıklar yaşanmaya başladı. İyi Parti Sözcüsü Yavuz Ağıralioğlu, önceki günlerde bir TV kanalında, Millet İttifakı’nın geleceğine dair yaptığı açıklamada, “Genel Başkanımız da söyledi. 'Eğer CHP kurumsal olarak ben HDP ile devam edeceğim' derse biz yokuz” dedi.

Diğer bir açıklama ise İyi Parti Grup Başkanvekili Lütfi Türkkan’dan geldi.  Başkanvekili Habertürk’e yaptığı açıklamada, CHP’yi, HDP ittifakı nedeniyle eleştirdi. Türkkan, “24 Haziran’da bir ittifak yaptık. 31 Mart’a geldiğimizde yeni bir ittifak kurduk. Her seçim sürecinde ittifaklar yeniden değerlendirilir. Biz ittifakın verdiği sorumlulukla hareket ediyoruz. Birçok konuda ortak görüşümüz var ama farklı görüşlerimizin olması da normal. Tabanımızı rahatsız eden görüşleri dile getirmekte de beis görmüyoruz. HDP’li seçmenden oy isteyebilirsiniz ama HDP ile ittifak tabanımızı rahatsız eder” diye konuştu.

Bunun yanı sıra İYİ Parti bünyesinden istifalar başladı. Bir istifa da Muğla’dan gelmişti. İyi Parti Muğla İl Yönetim Kurulu Üyesi Okan Arıkan hem yönetim kurulu üyeliğinden hem de İyi Parti’den istifa etti.  Arıkan açıklamasında “31 Mart öncesi tilki ile neden plan yapılmış, fikir ve ülkü kardeşliğimize darbe vuruldu” şeklinde söylemlerde bulundu. Aynı zamanda açıklamasında İyi Parti seçmeninin 31 martta çaresiz bırakıldığının da altını çizdi. Okan Arıkan, Genel Başkanı Meral Akşener’in neden herşeyi unutup hayatının hiçbir köşesinde yolu bile kesişmeyecek bir adayın elini kaldırdığını sorguladı.

Teslimiyet ittifakını masum kılacak hiçbir mazeret ve sebebin olmadığını söyleyen Arıkan” Muğla’da HDP’nin aday göstermeyerek destek verdiği bir adaya, güya ittifak diye parti üyelerimizden oy verilmesi istenmiştir. Bunu kabul etmek mümkün değildir. Sineye çekmek imkansızdır. HDP ile bizim oylarımız aynı sandıkta neden birleşti? Ne yazık ki bu sorulara cevap veremeyenlere soruyorum; Biz neden İktidar tarafından mecbur bırakıldığımız ittifakta, neden bu kadar teslimiyetçi olduk? Eksik miydik? Anlatacaklarımız mı yoktu? Biz neden HDP’nin de adayını çekerek %100 destek verdiği bir adaya seçmenimizden oy istedik? Biz neden HDP seçmeninin oylarıyla bizlerin oyunu sandıkta birleştirerek belediye başkanı seçme gayretinde bulunduk.” Dedi.

Gazetemizin Yazı İşleri Müdürü Ferdi Yavuz, konu ile ilgili yaptığı haberde Muğla İyi Parti İl Başkanı İncilay Gezgin Şekerdağ’dan açıklama almıştı. Şekerdağ açıklamasında “Marmaris ve Milas İttifak ile alındı. Yatağan’da da ittifaktık ama alınamadı. O da CHP’nin kendi içinde ki problemlerinden dolayı alınamadı” ifadelerinde bulmuştu.

Geçtiğimiz günlerde Ahmet Hakan’ın sunduğu Tarafsız Bölge programına katılan İYİ Parti Basın Sözcüsü Yavuz Ağıralioğlu, CHP ile yapılan Millet İttifak’nı ele alarak açıklamalarını yaptı. Katıldığı televizyon programındaki açıklamada “Millet İttifakı diye kurduğumuz İttifakı Chp ile kurduk, ama bizi CHP, İyi Parti, HDP cümleleri ile terörize etmeyi tercih ettiler. Ben ozaman genel başkanımla konuştum. Dedim ki bu cümlelerin içine sıkışırsak biz milletimize çıkıpta şuyuz diyemeyeceğiz, biz vallahi şu değiliz demek zorunda kalacağız.” İfadelerini kullandı.

Aynı zamanda seçim zamında nasıl oy istemediği vurgulayan Yavuz Ağıralioğlu “Biz devletin bütünlüğüne kast etmiş, devleti ele geçirmeye çalışan FETÖ’cülerden,  Kandile selam duranlardan, Abdullah Öcalanı sevenlerden, PKK’lılardan oy istemiyoruz. Biz bu topraklarda bir ve beraber yaşamak istiyoruz. Fakat HDP eşittir PKK diyemeyiz. Bu algı yanlış. HDP ye oy vermiş o kadar seçmene PKK demek PKK’nın ekmeğine yağ sürmekten başka bir şey değildir” dedi. 

Bir açıklamada CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan geldi.  Kılıçdaroğlu’na İyi Parti’nin yaptığı açıklama soruldu. İttifakı bozmaya yönelik Saray hareketi olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu “Millet İttifakı'nı oluşturan siyasi partilerin ittifakını bozmaya yönelik bir Saray hareketi bu.Çünkü Saray, bu ittifakın bir şekilde bozulmasını istiyor. Araya pek çok kişiyi koyuyorlar, istihbarat elemanları dahil olmak üzere devreye konulup, "Millet İttifakı'nı nasıl bozarız?" arayışı içindeler. Ben bu ittifakın bozulacağını sanmıyorum.” Dedi.

Şimdi sormak istiyorum;

CHP ile İyi Parti arasına HDP girdi diyebilir miyiz?

İyi Parti’nin bu İttifaktan tam anlamıyla çekilmesi söz konusu mu?

CHP ve HDP ittifakı ne olacak?

Bu yazı toplam 1190 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Sinem Kaplan Arşivi
SON YAZILAR