Milletvekili Girgin: “Köylülerimiz kaygılı”

Milletvekili Girgin:  “Köylülerimiz kaygılı”
CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yazılı olarak yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Marmaris’teki Osmanlı tapuları hakkındaki köylü aleyhindeki kararları sordu. Girgin “köylülerin...

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yazılı olarak yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Marmaris’teki Osmanlı tapuları hakkındaki köylü aleyhindeki kararları sordu. Girgin “köylülerin 70 yıllık mücadelesi sonucu köylü lehine kararlar elde edildi. Şimdi Yargıtay bu kararları yok sayarak, yeni karar kurulmasını istiyor. Bunun nedenleri araştırılmalıdır” dedi.

Sinem Korkmaz

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin Marmaris’teki Osmanlı tapuları hakkındaki köylü aleyhindeki kararları, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yazılı olarak yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde sordu.

Girgin konu hakkında şu bilgileri verdi: “Muğla’nın Marmaris ilçesinin köylerinden Çamlı, Hisarönü, Yeşilbelde, Karaca Köyleri ile Küfre, Yedi Adalar ve Bördübet Mevkileri de dahil olmak üzere taşınmazların tamamının Osmanlı’dan beri kendisine ait olduğunu iddia eden Şerif Efendi Ailesi tüm köylülere dava açmıştır. Davalar 1950’li yıllarda başlamış, halen sürmektedir. Bu demektir ki, köylülerin 70 yıllık mücadelesi var. Marmaris Kadastro Mahkemesi’nin elde ettiği Örnek Karar’a göre 3 bin 500 dosyadan köylü lehine karar verildi. Ancak Yargıtay 2012’den beri bu örnek kararı yok sayıyor, yeniden başka bir örnek karar elde edilmesi isteniyor. Marmaris Kadastro Mahkemesi’nin örnek dosyasında verilen kararın Mahkeme’nin yüzde 90 kararında örnek alınmasına rağmen bu gün yok sayılmasının sebeplerinin araştırılması gerekir.”

Girgin, “Osmanlı tapusuna dayanarak dava yoluna gidenler 290 bin dönüm üstünde hak iddia etmişti. Davada, Osmanlı tapu kaydının gerçek manada tapu kaydı olmadığı, ayrıca miktarının da ormanlara işaret eden 14.000 dönüm olduğu anlaşılmıştır. Tüm bu süreçte köylülerimiz mahkemelere gitmekten, harç ve keşif gideri ödemekten yılmıştır” dedi.

“KÖYLÜLERİMİZ LEHİNE KARAR YOK SAYILIYOR”

Girgin hukuki süreci şöyle özetledi: “Marmaris Kadastro Mahkemesi’nin 2001 yılında köylülerimiz lehine aldığı karar, Yargıtay 7.Hukuk Dairesi Başkanlığı’nın onama kararı ile kesin olarak karara bağlanmıştı. Ancak şimdi Yargıtay aleyhe bozduğu davalardan birini kılavuz seçerek köylü aleyhine karar veriyor. Yargıtay’ın önceki onama kararına rağmen köylüler lehine kararı yok saymasının sebeplerinin araştırılması gerekir.”

Girgin sözlerini Adalet Bakanlığı’na şu çağrıyı yaparak noktaladı: “Cumhuriyet tapusu iptal edilmeye başlanan 3500 ailenin ve 10 binden fazla köylünün tepkisine Adalet Bakanlığı kayıtsız kalmamalı. Türkiye eğer gerçekten bir hukuk devletiyse, Cumhuriyetin tapularına mutlaka sahip çıkılmalı, mahkemelerin çelişkili kararları üzerinde durulmalı ve bu hukuk cinayeti derhal çözülmelidir. Adalet Bakanlığı yıllardır süren ve 10 bin köylüyü ilgilendiren bu konuyla ilgili bir araştırma yapmalıdır.”

Bu haber toplam 310 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.