Mimarlar Odası Yaşanan Hukuki Süreçleri Anlattı

Mimarlar Odası Yaşanan Hukuki Süreçleri Anlattı
SİNEM KARAKAYA- Muğla Mimarlar Odası basın mensuplarıyla bir araya gelerek oda çalışmaları ve yaşanan hukuki süreçler hakkında bilgilendirme toplantısı...

SİNEM KARAKAYA- Muğla Mimarlar Odası basın mensuplarıyla bir araya gelerek oda çalışmaları ve yaşanan hukuki süreçler hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Muğla’nın coğrafya ve kültür mirasını korumak için hukuki anlamda savaş verdiklerini dile getiren Muğla Mimarlar Odası Avukatı Didem Alaca, Okluk Koyu, Karabağlar Yaylası, Kelebekler Vadisi, Menteşe ikinci etap TOKİ konutları, Gökova Körfezi ve Menteşe Eski Garaj Alanı ile ilgili dava süreçleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Kelebekler Vadisi için yanlıştan dönüldüğü belirten Mimarlar Odası Avukatı Dide Alaca konuşmasında şu ifadeleri kullandı: "Davamız çok. Kamu yararının bittiği yerlerde takiplerimiz devam ediyor. Bizim kıyılarda en büyük sorunumuz, itirazımız, o bölgelerin kampa, bungalov tarzı yapılaşmaya açılması. Kelebekler Vadisi'nde de itirazımız buydu. O yanlıştan şuan için dönüldü."

"Okluk Koyu İle İlgili Davalar Anında Reddediliyor"

Okluk Koyu için açıklama yapan Avukat Didem Alaca; “Mimarlar Odası bir meslek örgütü fakat bize göre asıl önemli olan kamusal alandaki çevrenin, mirasın ve değerlerin korunmasını amaç edinmiş bir oda olması. Muğla ranta, talana çok açık bir mevkiiye sahip. En büyük mücadele aracımız ise hukuk. Davalarımızın tamamı çok önemli davalar. Gökova Körfezi'nde Okluk Koyu var. Cumhurbaşkanlığı bir yapı inşaa etmeye çalışıyor. Buraya 4 katlı bir saray oturtulmaya çalışılıyor. Açtığımız davalar bir takım saçma nedenlerle hemen iptal ediliyor. Okluk bölgesine artık giremiyoruz. Karacasöğüt, Ovacık'ta yaşayan köylülerde bir korku başladı. Köylerin boşaltıldığına yönelik duyumlar alıyoruz. Okluk için yeni bir mücadeleye ihtiyaç var. Ayrıca Karacasöğüt Limanı'nın kaldırılabileceği söyleniyor.” Dedi.

Gökova Körfezi sit değişikliğinin anında onaylandığını belirten Alaca; “Gökova Körfesi'nde SİT'in statüsü değiştirildi. Buna dava açtık, hemen reddedildi. Yapılan statü değişikliği onaylandı. Jet hızıyla ret aldık. Bu kadar önemli bir yerin SİT değişikliği davası hemen bitti. Datça Bozburun'da yine dava açtık. Rapor alındı fakat rapor bizim aleyhimize geldi.” Dedi.

"Karabağlar Yaylası'nda Muğla Büyük Bir Tepki Ortaya Koydu"

Avukat Didem Alaca; "Devlet aleyhine karar alınması neredeyse imkânsız. Mahkemeler bu konuda her şeyi yapıyor. Üst derece mahkemelerde bu süreçleri anlatacağız. Muğla'da ortak bir kamuoyu baskısı oluşturmak lazım. Bunlar Muğla değil, aslında Türkiye için çok önemli davalar. Kültür mirasımıza sahip çıkmamız için desteğe ihtiyacımız var. Karabağlar Doğal Sit alanında yapılan arama işlemine karşı suç duyurusunda bulunduk. Devlet kurumu olduğu için dava açılacağını çok düşünmüyoruz. Bakanlık izin vermeyebilir. Allah'tan SİT alanında arama yapıldı da fark ederek tepkimizi tüm Muğla olarak ortaya koyduk. Koruma Kurulu tarafından 'uyarı' kararı verildi. Bu güzel bir gelişme. Karabağlar konusunda bizim dışımızda herhangi bir hukuki başvuru yapan kurum olmadı. Belediyelerden bu süreçte birçok bilgi aldık, fakat davalar konusunda da onlardan destek bekliyoruz." Şeklinde konuştu.

"Toki Bizimle Adeta Saklambaç Oynadı"

Avukat Alaca, Menteşe ikinci etap TOKİ konutları için şunları söyledi; “TOKİ binaların inşaat ruhsatını almadan inşaata başladı. Bizim suç duyurumuz hemen reddedildi. Vatandaş olarak bunu yapsanız başınıza gelmedik kalmaz. Ardından kent kültürü ve yapılaşmasına aykırı bir yapılaşma gerçekleştirildi. Arazinin yapısı göz önünde bulundurulmadan kat yükseltildi. 6 kat imar planına 8 kat uygulandı. İmar planlarına itiraz ederek dava açtık. Çünkü plan hatalı, uygulamaya izinsizdi. Bu uygulamaların hatalı olduğunu bilen TOKİ,  bir kaç değişiklik ile yeni bir plan sundu. Bir önceki dava yeni planla düştü. TOKİ bizle adeta saklambaç oynadı. Son bilirkişi raporu aleyhimize geldi. Değerlendirilecektir diye düşünüyoruz. Bu süreçte halktan bazı tepkiler aldık. Şunu belirmeliyiz ki Mimarlar Odası olarak barınmaya karşı bir tepkimiz yok.”

"Eski Garaj Alanı İle İlgili Üç Davayı Kazandık"

Son olarak Menteşe Eski Garaj Alanı ile ilgili dava süreçleri hakkında bilgi veren Avukat Alaca; “Menteşe'deki eski garaj alanı ile ilgili 4 adet davamız var. İhalenin iptali davası, belediye meclisi ihale kararını aldığı 104 sayılı kararın iptali davası, 2004 yılındaki imar planı iptali davası, konut yapılabilir kararının iptali davası. Biri hariç üç davayı da kazandık. Bugün eski garaj alanında 5 katlı konut yapılması önlendi. Geldiğimiz noktada kent meydanı ve otopark yapılması uzlaşının sağlandığını gösteriyor." Dedi.

Bu haber toplam 952 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.