Muğla, alabalık üretiminde Türkiye lideri

Muğla, alabalık üretiminde Türkiye lideri
Balık avı sezonu açılışı, Muğla’nın Milas İlçesinin Güllük Limanı’nda düzenlenen törenle gerçekleşti.Törende, sezonun ilk mezadı da yapıldı....

Balık avı sezonu açılışı, Muğla’nın Milas İlçesinin Güllük Limanı’nda düzenlenen törenle gerçekleşti.

Törende, sezonun ilk mezadı da yapıldı. Sektörden yaklaşık 18 bin kişinin geçimini sağladığını belirten Muğla Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, alabalık üretimi ile Muğla'nın Türkiye'de lider olduğunu söyledi.

Sinem Korkmaz

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Güllük Mahallesi’nde avı sezonu açılış töreni yapıldı. Törende sezonun ilk satışı da yapıldı. Törene Milas Kaymakamı Eren Arslan, Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, SÜRKOP Muğla Bölge Birlik Başkanı Serhat Kozinoğlu, Dalyan Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Arif Yalılı, Muğla il genelinde faaliyet gösteren su ürünleri kooperatiflerinin başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve balıkçılar katıldı.

Törende yaptığı konuşmada, kaçak ve yanlış avlanma yöntemlerinin verdiği zarara dikkat çeken Milas Kaymakamı Eren Arslan, "İki gerçeğimiz var; birincisi su ürünleri açısından çok zengin potansiyele sahibiz. Maalesef bu alanda kendi yanlışlarımız sebebiyle geleceğimizin sermayesini bugünden harcıyoruz ve tüketiyoruz. Sadece kendimiz için değil bütün eko sistem için bunun önüne geçmek zorundayız. Denizde bir türün yok olması ya da bu bölgede yaşamayan başka bir istilacı türün bizim denizlerimizde görülmesi sadece bu denizin eko sistemini değil bütün canlı hayatı ve yaşam döngüsünü bozuyor. İkinci gerçeğimiz de üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizde su ürünleri ve balıkçılık sektörü aslında ülkemiz açısında çok önemli bir katma değer üretebileceğimiz alan. Hatta üretiyoruz ve dünya ülkelerine ihracatta gerçekleştiriyoruz. Devletimiz kaçak avcılığın önüne geçmek ve sürdürülebilir su ürünleri üretimi ve avcılığı için yasal düzenleme ve alt yapıyı mükemmel bir şekilde hazırladı. Bundan sonra bize düşen denizlerimize, ormanlarımıza, çevremize, bütün eko sisteme sahip çıkmak olmalı. Bu alandan ekmeğini zorluklarla kazanan tüm balıkçılarımıza 2020-2021 sezonunun hayırlı olmasını temenni ediyor, vira bismillah diyorum” dedi.

Muğla’nın balık üretiminde lider olduğunu vurgulayan Muğla Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, sektörden yaklaşık 18 bin kişinin geçimini sağladığını vurguladı.

Muğla'da bin 124 balıkçı teknesi bulunduğuna dikkati çeken Tarım ve Orman İl Müdürü Saylak, "1480 kilometre ile Türkiye’nin en uzun kıyılarından birine sahibiz. Bu nedenle balıkçılık için son derece uygun koşullara sahibiz. Su ürünleri yetiştiriciliğinde Türkiye lideriyiz. Deniz Kültür Balığı yetiştiriciliğinde üretimin yüzde 65’i ilimiz sınırları içerisinde yapılıyor. Yine iç sularda yaptığımız alabalık yetiştiriciliği 21 bin 500 ton üretimle Türkiye’de birinci noktadır. Bugün açacağımız av sezonunda beklentimiz yüksek. İl sınırları içerisinde bin 154 adet teknemiz, 3 bin 872 adet balıkçımız var” dedi.

“BU SEKTÖRDEN 18 BİN KİŞİ GEÇİMİNİ SAĞLIYOR”

Kaçak avcılıkla mücadele ettiklerini söyleyen Saylak, “Su ürünleri sektöründen, geniş kapsamda ve lojistik olarak 18 bin kişi geçimini sağlıyor. Bizim Bin 124 balıkçı teknemizin yıllık 3 bin-3 bin 500 ton civarı balık yakalama kapasitesi var. Geride kalan 24 adet gırgır ve trolümüzün de 30 bin tona yakın balık avladığına dair elimizde veriler mevcut. Böyle verimli körfezlerimiz ve kapasitemiz varken, yanlış avlanma yöntemleri ve kaçak avcılıkla mücadele ediyoruz. Tarım ve Orman Bakanı Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’nin girişimleri ile Su Ürünleri Yetiştiricileri Kooperatifleri ve Türkiye Su Ürünleri Yetiştiricileri Birliği olarak, 70’li yılların 1380 sayılı Su ürünleri Kanununu 22 Kasım 2019 tarihinde güncelledik. Şimdi daha bol balık için daha umutluyuz. Ayrıca 2 adet Su Ürünleri kontrol teknemizin yetersiz kaldığı durumlarda bize tekneleri ile sahada destek olan Sahil Güvenlik Komutanlığı’na buradan teşekkür ediyorum” dedi.

“KAÇAK AVLANMA DENETİMLERİ GECE DE DEVAM EDECEK”

Kaçak avlanmaya karşı denetimlerin gece de devam edeceğini dile getiren İl Müdürü Saylak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Buradan bir müjde vermek istiyorum. Sayın Valimiz Orhan Tavlı’nın himayelerinde, Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak bir projeye imza attık. Bu proje dâhilinde biri gece görüşlü ve termal kameralı olmak üzere 2 adet drone mevcut. Bu sayede kaçak avlanmaya karşı denetimlerimiz gece de devam edebilecek. Sürdürülebilir Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve avcılığı için, gelecek nesillere denizlerimizi temiz, içinde balığı bol olan denizler devretme sorumluluğumuz var. Bu anlamda önümüzdeki günlerde Muğla Su Ürünleri Kültür Balıkçıları Derneği ile imzalamış olduğumuz protokolü SÜRKOP’la ve Muğla Birliğimizle, Alabalık Yetiştiricileri Birliği ile geliştirerek denizlerimizin temizliğini el birliği ile önümüzdeki haftadan itibaren vatandaşlarımızın da katılımıyla gerçekleştireceğiz. 2020-2021 av sezonunun balıkçılarımıza bol, bereketli, kazançlı ve hayırlı olmasını diliyorum. Vira Bismillah.”

Bu haber toplam 607 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.