Muğla Baro Başkanı Av. Cumhur Uzun: “Baro başkanlığı hizmet makamıdır”

Muğla Baro Başkanı Av. Cumhur Uzun:  “Baro başkanlığı hizmet makamıdır”
Coronavirüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında açıklanan kurallara göre Muğla Barosu çoğunluk sağlanır ise 19-20 Haziran tarihlerinde genel kurul yapacak. Muğla Baro Başkanı Av. Cumhur Uzun, çoğunluk sağlanamadığı taktirde genel...

Coronavirüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında açıklanan kurallara göre Muğla Barosu çoğunluk sağlanır ise 19-20 Haziran tarihlerinde genel kurul yapacak. Muğla Baro Başkanı Av. Cumhur Uzun, çoğunluk sağlanamadığı taktirde genel kurulun 26-27 Haziran’da yapılacağını açıkladı. Baro genel kurullarının son derece demokratik olduğunu söyleyen Av. Cumhur Uzun, “Baro başkanlığı temsil ve hizmet makamıdır” dedi.

BERİTAN YÜCEL

15 Haziran 2021 tarihinden itibaren Avukatlık Kanununun EK Madde 3 hükümlerince, üye sayısı 400’ün altındaki baroların; pazar günleri hariç diğer günlerde genel kurullarını yapmalarında (salgın tedbirlerine uygun şekilde) herhangi bir sakınca bulunmadığı açıklanmıştı.

Muğla Baro Başkanı Av. Cumhur Uzun, 19-20 Haziran tarihlerinde genel kurulun yapılacağını, çoğunluk sağlanamaz ise bir sonraki hafta olan ve bu kez çoğunluğun aranmadığı 26-27 Haziran tarihlerinde genel kurul yapacaklarını açıkladı.

“ŞUANDA İKİ ADAY VAR”

Seçimlere izin çıkmasıyla genel kurul yapılacak olan Muğla Barosunda şuanda 2 adayın olduğunu açıklayan Baro Başkanı Av. Cumhur Uzun, “Benim daha önceden açıklamış olduğum adaylığım devam ediyor aynı kadromuzla birlikte. Diğer aday arkadaşımız bu süreç içerisinde kararında bir değişiklik oldu mu olmadı mı doğrusu çok bilmiyorum. Ancak geçtiğimiz hafta aday arkadaşımız arkadaşları ile birlikte ziyaret ettiklerinde adaylıklarını devam ettiği anlamına gelebilecek seçimlerin nasıl olacağı ile ilgili bir istişare içinde olabilirizi konuştuk kendisiyle. O yüzden benim şuanda söyleyebileceğim görünüşte 2 adaylı bir genel kurul ve seçim bizi bekliyor gözüküyor” şeklinde konuştu.

“SEÇİM SATHI MAHALLİ ATMOSFERİ KAYBOLDU”

Pandemi nedeniyle birçok kez seçimlerin iptal edildiğini söyleyen Muğla Baro Başkanı Av. Uzun, iptallerle çoğu kez sarsıldıklarını ifade etti. Muğla Baro Başkanı Av. Cumhur Uzun, “Bizim seçimlerimiz biraz nazlı ilerliyor. Bu pandemi sınırlandırması nedeniyle yapamadığımız seçimler var. Seçim yapabilme aşamasına geldiğimiz çok yaklaştığımız günler oldu. Daha sonra iptallerle biraz sarsıldık. O dönemlerde itibariyle ben ve arkadaşlarım ile Bodrum’dan bir arkadaşımız ve onun arkadaşları adaylığımızı açıkladık. Bu çerçevede gideceğimiz seçimlerde iptallerle karşılaştık. Genel ruh ve seçim nedeniyle şuana atmosfer yumuşamış sizlerin de deyimiyle seçim sathı mahalli atmosferi kayboldu. Çünkü belirsiz bir tarihe ertelendi. Bu ertelemeden sonra birçok tekrar genel seçim yapma durumuna girdik fakat benzer engellerle gene yapılamadı. En nihayetinde son yaptığımız planlamada çoğunluk sağlanır ise 19 Haziran-20 Haziran tarihlerinde yapılacak. Çoğunluk sağlanamaz ise bir sonraki hafta olan ve bu kez çoğunluğun aranmadığı 26-27 Haziran tarihlerinde genel kurulumuzu yapacağız” dedi.

“FATURASINI EVDE KALARAK ÖDEDİK”

Pandemi sürecinin bütün yaşantıyı etkilediği gibi demokratik işleyişide etkilediğini söyleyen Baro Başkanı Av. Cumhur Uzun, “Biliyorsunuz ki demokrasiye inanmış gruplarda, topluluklarda seçim vazgeçilmezdir. Biz demokratik bir hukuk devletinde olduğumuzu en azından anayasamızın tanımlamasında böyle olduğunu bazı aksaklıklarımız olsada eleştirsekte özü itibariyle korumamız gereken değerin bu olduğunu bilen insanlarız. Bunun vazgeçilmezi de seçme ve seçilmedir. Seçimle geldiğiniz yerde, sizin varlığınız meşru seçim süresinizin dolmasından sonrada sürenizin bitimi nedeniyle biraz iğrelti kalıyorsunuz. Biz şuanda tam onu yaşıyoruz. Bizim inandığımız demokrasinin işletilmesi ve seçimlerin biran önce yapılması gerekiyordu. Ancak salgın gibi önemli bir tehdit gerekçe gösterildi. Haklıydı veya haksızdı onun tartışmasına girmeyeceğim. Çünkü salgın nedeniyle olası bir bulaş kaynağı olmayı bizde doğru bulmazdık. Ben hatta şöyle bakıyorum, ‘bazıları yaptı ya genel kurullarını kongrelerini’ diye bakmıyorum. Eğer sağlık için sakıncalıysa hepimize sakıncalı olmalıydı. ‘Onlarda yapmamalıydı. Onlar yaptı o yüzden bizde yapalım, bir tanede yanlış biz yapalım’ doğru bir mantık değil. Doğruda buluşmamız lazım. Doğrusu yapılmıyor olası idi ise ben buna varım ancak bunda ikna edilmem lazım. Başka yapılanlar olduğunda sadece barolar yapılmadığında ikna edilmiş olmuyorum. Hiç kimsenin yapmaması gerekirdi. Belki ülke o yapanların faturalarını ne yazık ki toplum olarak evde kalarak ödedik. Kimsenin bunu yaşatmaya hakkı yok. O yüzden birde biz yanlış yapalım demiyorum. Sağlık için gerekliydi. Gerekli olduğu içinde böyle davrandık. Daha da gecikmeksizin artık genel kurulları yapmalıyız, çünkü önümüzdeki günler daha sağlıklı günler yaz mevsimi boyunca getirebilir ama kışa geçince durum farklı olabilir o yüzden vaka sayıları bu noktaya gelmişken genel kurullarımızı yapabilmemiz gerekiyor” dedi.

“TEMSİL VE HİZMET MAKAMI”

Baro genel kurullarının son derece demokratik olduğunu söyleyen Av. Cumhur Uzun, baro başkanlığının temsil ve hizmet makamı olduğunu ifade etti. “Siyasi partiler demokrasinin vazgeçilmez unsurlarıdır, doğru ancak siyasi partilerin bile bu işleyişten örnek alacağı şeyler var” diyen Baro Başkanı Av. Uzun, “Genel kurulun gündem maddelerinin arasında yarın yapılacak seçimlerde aday olmak isteyenlerin belirlenmesi diye bir şey var. Pazar günü seçim var cumartesi günü akşamüzeri siz karar verebilirsiniz. ‘Ben yarınki seçimlerde aday olmak istiyorum’ diyebilirsiniz. Bu kadar açık bir ön şartı yok. Baroya kayıtlı olmak her şeyde olduğu gibi bir kısım disiplin cezalarına muhatap olmamış olmak başkanlık için 10 yıl şartı, yönetim kurulu üyeliği için ise 5 yıllık şartı gibi çok kabul edilebilir şartları var. Onun dışınca hiçbir kısıtlama yok. Cumartesi günü adayım dersiniz, Pazar günü seçim yapılır meslektaşlarınız size oy veriyorsa seçilirseniz. Seçmen delege falan değil, seçmen baroya kayıtlı herkes. Seçim Pazar günü saat 09.00’dan akşamüzeri 17.00’e kadar. ‘oy verme bir saatmış, ona yetişemedim’ falan yok. O saatler içerinde gelip oy verirken kime verir, gönlü kimi istiyorsa ona verir ve sonuçta akşam oylar toplandığında kim hangi kategoride oy almışsa o seçilir. Bu seçimden burada 2 yıllık bir periyot içerisinde görev yapar. Görevin sonunda tekrar aday olmak istiyorsanız olursunuz,  istemiyorsanız vedalaşıp gidersiniz. Baro başkanının aylığı, yıllığı yoktur. Yani buradan herhangi bir gelir elde etmez. Temsil ve hizmet makamıdır. Bunun mesleğe olan inanışı nedeniyle yapar, görevini tamamlar. Tamamladığına inandığı zamanda da ayrılır, bir başka arkadaşımız gelir. Bu demokratik işleyişe engel olmamak lazım. Akması lazım ki toplumun her tarafında o işleyişle ülke demokrasisi daha da güçlensin. Siyasi partiler demokrasinin vazgeçilmez unsurlarıdır, doğru ancak siyasi partilerin bile bu işleyişten örnek alacağı şeyler var” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 600 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.