Muğla Barosu “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele'ye” Dikkat Çekti

Muğla Barosu “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele'ye”  Dikkat Çekti
Muğla Barosu Kadın Hakları Komisyonu “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü” kapsamında yaptığı açıklamada kadına yönelik şiddet...

Muğla Barosu Kadın Hakları Komisyonu “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü” kapsamında yaptığı açıklamada kadına yönelik şiddet olaylarında yaşanan artışa dikkat çekti.

Muğla Barosu toplantı salonununda Baro Başkanı Avukat Cumhur Uzun'la birlikte açıklama yapan Muğla Barosu Kadın Hakları Komisyonu üyeleri, açıklamalarında şu ifadelere yer verdiler:

“25 Kasım 1960'ta diktatörlüğe karşı mücadele eden Mirabal Kardeşler'in tecavüz edilerek vahşice öldürülmesinin ardından 1985 yılında Birleşmiş Milletler (BM) tarafından Kadına Yönelik Şiddetin Yok Edilmesi için Uluslararası Mücadele Günü olarak kabul edilen 25 Kasım günü, en son 1999'da Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü olarak ilan edilmiştir.

Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde kadınların erkek şiddetine karşı mücadele verirken diğer yandan erk-egemen sistemin yönetim adı altında dayattığı baskı, eşitsizlik, hak ihlalleri ve erkeğin kadına yönelttiği şiddet her geçen gün artmakta, kadının bedeni, kimliği ve emeği üzerindeki baskılar yoğunlaşmaktadır.

Kadın ve erkeğin eşit haklara sahip olduğu imzalanan uluslararası sözleşmeler kapsamında veAnayasal düzende tartışmasız olduğu halde gece yarısı çıkan yasalarla bu haklar ve yükümlülükler erk yönetimin eliyle gölgelenmekte ve yok sayılmaktadır. Bu yıl da sayılarla ölçülmesinden sakınca duyduğumuz birçok kadın canından olmuş, ağır şiddet vakıaları ile karşı karşıya kalmış ve baskı altında haklarından yoksun bırakılmıştır. Hatta milyonlarca kadın resmi kayıtlı istihdamdan çıkarılmış ve ekonomik özgürlüğü elinden alınmıştır.”

Müftülere Nikah Yetkisi Verilmesi

Muğla Barosu Kadın Hakları Komisyonu, basın açıklmasındaNüfus Hizmetleri Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun'daki değişiklikler ile müftülerin evlendirme memurları arasına eklenmesi ve kendilerine evlendirme yetkisi verilmesi, evlenmenin bildirilmesi yükümlülüğünün kaldırılması konusunda da eleştirlerde bulunarak, şu ifadelere yer verdiler:

”Her geçen gün hakları elinden alınmaya çalışılan kadının dinsel yapıda ikincil varlık haline dönüşmesine ve haklarını kaybetmesine; kadına ve çocuğa yönelik, şiddet, taciz ve istismar vakalarının artmasına yol açmaktadır. Müftülüklere nikah yetkisinin Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilmesinin hemen ardından boşanma sürecinde Arabuluculuk uygulamasının tartışılması dahi kadın üzerinde baskı ve sindirme politikasının yasalaşmasına yol açmakta ve İstanbul Sözleşmesine aykırı bir yasaya daha mahal vermektedir.

Kadına yönelik şiddetle mücadele eden biz kadınlar erk şiddetini her daim ensemizde hissetmekteyiz. Kadının susturulduğu, iradesinin ve haklarının yok sayıldığı, özgürlüğünün kısıtlandığı, canına kastedildiği, gün geçtikçe özgürlük ve demokrasinin sözde kaldığı günümüz Türkiye'sinde Muğla Barosu Kadın Hakları Komisyonu üyeleri olarak; yani hem kadın, hem de avukat kimliğimizle şiddetin olmadığı barış içinde yaşanacak bir ülke için, kadına yönelik şiddetle ve cinsiyetçi erkek egemen zihniyetle mücadelemiz dün olduğu gibi bugün ve yarın da tüm gücü ve adalete olan inancıyla devam edecektir.”

Bu haber toplam 702 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.