Muğla, börülce ve barbunya üretiminde birinci

Muğla, börülce ve barbunya üretiminde birinci
2020 yılının üretici ve tüketici için zor bir yıl olduğuna değinen Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Muğla’nın Türkiye’de börülce ve barbunya üretiminde birinci, zeytin üretiminde 2’nci, badem, susam,...

2020 yılının üretici ve tüketici için zor bir yıl olduğuna değinen Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Muğla’nın Türkiye’de börülce ve barbunya üretiminde birinci, zeytin üretiminde 2’nci, badem, susam, portakal, limon, nar ve domates üretiminde 3’üncü olduğunu açıkladı.

Beritan Yücel

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 2020 Yılı Değerlendirme Toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşan Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Pandemi sürecine rağmen, Muğla’da toplam tarımsal üretim değerinin 10 milyon TL olduğu bilgisini verdi. Saylak, çiftçi kayıt sistemine kayıtlı 27 bin 483 üretici olduğunu bildirirken, Muğla’nın Türkiye’de börülce ve barbunya üretiminde birinci, zeytin üretiminde 2’nci, badem, susam, portakal, limon, nar ve domates üretiminde 3’üncü olduğunu açıkladı.

“HASTALIKTAN ARİ İL OLMA YOLUNDA 4’ÜNCÜ SIRADAYIZ”

Tıbbi aromatik bitki projesi kapsamında atak yaşandığını söyleyen Saylak, “2020-2021 yılları içerisinde 455 bin TL bütçeli 200 bin adet tüplü lavanta fidesinin dikimini gerçekleştirdik. Milas’ta Topraksız Tarım İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) projesi ile 2 bin dekarlık alanda topraksız tarım uygulaması hedefliyoruz. Hayvancılıkta ise hastalıktan ari il olma yolunda 7’nci sıradan 4’üncü sıraya yükseldik. Datça’yı hastalıktan tamamen ari hale getirerek ülkemize örnek bir çalışma yapmak hedefindeyiz.” dedi.

“APİTERAPİ ÜRÜNLERİ ÜRETİM MERKEZİ AÇACAĞIZ”

Muğla’nın yüzde 68’inin orman alanı olduğunu ve dünyada üretilen çam balının yüzde 92’sinin Türkiye’den sağlandığını ifade eden Saylak, “Ülkemizde üretilen çam balının yüzde 75’i ilimizden sağlanıyor. 2019 TÜİK rakamlarına göre ilimizde yaklaşık 1 milyon koloni sayısı ile 15 bin ton bal üretilmektedir. Arıcılık alanında yeni bir proje başlatıyoruz. Apiterapi Ürünleri Üretim Merkezi açacağız.” dedi.

“YAĞLIK ZEYTİN ÜRETİMİNDE 2’NCİ SIRADAYIZ”

Muğla’da bulunan 16 milyon zeytin ağacının 10 milyonunun Milas’ta bulunduğunu aktaran Saylak, Muğla’nın yağlık zeytin üretiminde 2’nci sırada olduğunu bildirdi. Saylak, “AB’de tescilli ilk ve tek Türk Zeytinyağı Milas’ın oldu. 2017 tarihinde MİTSO tarafından AB’ye başvurusu yapılan Milas Zeytinyağı 23 Aralık 2020 de onaylandı. AB’den tescil aldık ama zeytin bitiyor. Asıl şimdi ekip olup üretimi arttırmalıyız. ‘Zeytinlerde Verimsizliğin Nedenlerinin Tespiti ve Giderilmesi Projesi’ başlattık. Ticaret Odaları, Ziraat Odaları, Zeytindostu Derneği, GEKA işbirliği ile eğitim ve yayım faaliyetleri gerçekleştireceğiz.” dedi.

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, tüm zorluklara rağmen 2021 yılında tarımsal desteklemelerin daha da artacağını belirterek salgın sürecinde emek harcayan tüm ekip arkadaşlarına, sağlık çalışanlarına ve basın mensuplarına teşekkür etti.

Bu haber toplam 264 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.