Muğla Eczacı Odası Başkanı Kadir Serkan Tekin: “Hiçbir eczacı fahiş fiyata ürün satmıyor”

Muğla Eczacı Odası Başkanı Kadir Serkan Tekin:  “Hiçbir eczacı fahiş fiyata ürün satmıyor”
Muğla Eczacı Odası Başkanı Kadir Serkan Tekin, Corona virüse yönelik tedbir alındığı sürece virüsün yayılmayacağını belirterek, “Eczaneye sadece...

Muğla Eczacı Odası Başkanı Kadir Serkan Tekin, Corona virüse yönelik tedbir alındığı sürece virüsün yayılmayacağını belirterek, “Eczaneye sadece hastalar geliyor. Bizim temas ettiğimiz grup hep hasta. Bu süreçte bütün sağlık personeline vatandaşlar sahip çıksın. Tüm eczacılarımız, doktorlarımız ve sağlık çalışanlarımız hepsi cephede çalışan bir asker” derken, hiçbir eczacının fahiş fiyatla dezenfektan, eldiven ve maske satmadığını da vurguladı.

Neval Çolak

Muğla Eczacı Odası Başkanı Kadir Serkan Tekin Coronavirüse yönelik alınan tedbirler kapsamında eczacıların bu süreçte yaşadıklarını değerlendirerek, vatandaşların eczacısına sahip çıkmasını istedi. Amaçlarının eczacıları mümkün olduğunca virüsten korumak olduğunu vurgulayan Muğla Eczacı Odası Başkanı Kadir Serkan Tekin, “Vatandaşlarımızı eczacısıyla temassız kucaklaşmaya davet ediyorum. Eczacılarımızı korumak amacıyla bir süreliğine sabahları bir saat dinlenme payı vererek, açılış saatlerini 09:00’a aldık. Kapanış zaten 18:00’di, açılış ve kapanış saatleri 09:00-18:00 olarak belirlendi. Konsantrasyonlarının bozulmaması için öğle arasında 1 saat mola olabilir. Hiçbir şekilde biz hizmeti aksatmayacak şekilde nöbetçi sayılarını ayarlayacağız. Hiçbir vatandaşımızı mağdur etmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

Coranavirüsün ülkemizde ilk görüldüğü günden itibaren, Türkiye Eczacılar Birliği ile sürekli istişare içerisinde olduklarını dile getiren Başkan Tekin, “Muğla Valiliği, Kaymakamlık, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve mülki amirler ile sürekli görüşme halindeyiz. Hıfzıssıhha ve ilçe hıfzıssıhhalarda bir eczacı meslektaşımızın olmasını sağladık. İlk günden itibaren bu tedbirlerin alınması, arkadaşlarımızın temas konusunda bütün hastalardan uzak durması ve gerekirse önlerine bir set çekerek, hastalarla yakın temas iletişimlerini engellediler. Herkes kendi eczanesinin fiziki şartları hangisine uygunsa, hatta gerekirse kapıdan hizmet vererek başladılar ve buna da devam edecekler” dedi.

“DEZANFEKTAN EN AZ YÜZDE 70 ALKOL İÇERMELİ”

Coranavirüsüne yönelik alınan tedbirler kapsamında ilk başta bir dezenfektan sorunu yaşandığını, bu sorunda sıkıntısının alkol olduğunu dile getiren Eczacı Tekin, eczanelere daha önce çıkan bir karar ile sadece ayda iki litre alkol verilebildiği, Türkiye Eczacılar Birliği ve Sağlık Bakanlığı ile görüşmeler yaparak bu süreçte bunu serbest bırakılmasını sağladıklarını ifade etti. Başkan Tekin, “Eczacılarımız ilk etapta bu alkolü tedarik edemedi. Sonrasında etmeye başladılar ama fiyatları yüksekti. Sağlık Bakanlığı’nın onayladığı bir kurumdan alkolleri resmi, faturalı 280 TL artı nakliye ile 300 TL’nin üzerinde tedarik ettik. Bir litre sadece alkolü 60 liraya geldi.  Bir litrenin içerisine belirli karışımları ilave ettik, 60 liranın üzerine. Ardından yeni bir sorunumuz ortaya çıktı. Bunu yaptık ama nereye koyacağız. Şişe fiyatlarını araştırdık, üreticiye kadar ulaştık. 5 TL’den aşağıya şişe bulunmadı. Maliyetlerle beraber, gerçek dezenfektan, Sağlık Bakanlığı’nın onayladığı aynı zamanda Dünya Sağlık Örgütü’nün de tasvip ettiği Corona konusunda en az yüzde 70 olması gereken alkol içerikli dezenfektanı kendimiz yaptık. Hatta eczacılarımızın yaptığı dezenfektanlarda yüzde 84’lere kadar alkol içerikli. Bir litre dezenfektanın maliyeti 70, 80 TL’yi buluyor” şeklinde konuştu.

“UCUZ DİYE ALDIKLARI DEZENFEKTANLAR YÜZDE KAÇ ALKOL İÇERİYOR?”

Başkan Tekin, bazı vatandaşların geçmiş dönemde aldığı dezenfektanlarla bu dönemdeki dezenfektan fiyatlarını karşılaştırıp hemen BİMER, CİMER, maliye ve vergi dairesine şikâyet etmeye başladıklarına da işaret ederek, “Vatandaşlarımız şuna çok dikkat etsinler; ucuz diye almış oldukları dezenfektan yüzde kaç alkol içeriyor? 33 liralık dezenfektana baktığımda ‘yüzde 60-65 oranında yüzde 60lık alkol’ bu yüzde 40’ın altında alkol demektir. Corona da hiçbir dezenfektan özeliği yok. Bizim şuan uğraştığımız Corona bunu unutmasınlar” dedi.

“HİÇ BİR ECZACI FAHİŞ FİYATLA ÜRÜN SATMIYOR”

Hiçbir eczacının fahiş fiyatla dezenfektan, eldiven ve maske satmadığını vurgulayan Muğla Eczacı Odası Başkanı Kadir Serkan Tekin, “Maskeler 5 liraya satıldı diye, bizler gerçek işimiz sağlık hizmeti üretmeyi bıraktık maliyecilerin veya Ticari Sanayi İl Müdürlükleri’nin denetlemeleri ile uğraşıyoruz” dedi. Başkan Tekin, “Bizleri bıraksınlar, halka sağlık hizmeti sunalım. Biz vergi dairesinin, bazı memurlarının işgüzarlıklarını çekmek zorunda değiliz. Biz işimizi yapalım, herkes işini yapsın” diye görüş belirtti.

MALİYECİLERE TEPKİ

Diğer bir sorunun maske olduğunu dile getiren Başkan Tekin, maskenin sadece ülkemiz için değil, dünyanın sorunu olduğuna dikkat çekti. Maliyecilerin, denetlemeye gelen vergi dairesi memurlarının internetteki maske fiyatlarına bakmalarını isteyen Başkan Tekin, “3 lira, 4 liradan aşağı maske satışı yok. Eczacı arkadaşlar resmi aldıkları maskeleri 3,75 TL’den aldılar, artı KDV ve kargosu ile 4 liraya mal ettiler. Bazı yerlerde bunu 4-5 liraya almak zorunda kalanlarımız oldu ve 6-7 liraya satmış olabilir. Biz bunlara gerekli uyarıları yaptık. Temin edebilecekleri gerekli adresleri söyledik. Yanı sıra Başta Valimiz olmak üzere, Kaymakamımız, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü ve tüm mülki amirler bizlere çok yakın davrandılar. Vergi Dairesi Başkanımıza, denetlemelerde birçok memurlarının yanlış yaklaşımlar sergilediğini anlattık ve hemen yardımcı oldu. İl Milli Eğitim Müdürlüğü kendisinin belli bir sayıda üretebildiği, kurumlara dağıttığı maskeleri bile biz 2 lira artı KDV’den alabiliyoruz. Şimdi durum böyleyken, belli sayıda devletin ürettiğinin bile maliyeti bu şekilde iken benim eczacım 4 liraya buluğu maskeyi 5 liraya satmış. Bu normal mi, değil mi? Bunu kamuoyunun takdirine bırakıyorum” diye konuştu.

“MERDİVEN ALTI ELDİVEN ALMASINLAR”

Vatandaşların eczane dışında hiçbir yerden ürün almamaları gerektiğini vurgulayan Başkan Tekin, “Eldiven konusunda da, bende eldivenin paketini 20 liraya alıyordum. Eczaneye gelen müşterimize ücretsiz veriyorduk zamanında, eldiven olsun maske olsun. Geldiğimiz noktada bir paket eldiveni 35-40 liradan almaya başladık. Bakanlığın onaylamadığı hiçbir şey şu süreçte sağlıklı değil. Dezenfektanı yapma hakkını biz eczacılara verdiler. Eczane dışında hiçbir yerden ürün almayın. Hiçbir meslektaşım hiçbir ürünü fahiş fiyatla satmıyor. Eczaneden dezenfektan alırken eczanenin yaptığı dezenfektanı istesinler. Merdiven altıyla kesinlikle karşılaştırmasınlar ve almasınlar. Geldiğimiz noktada bir de 200 TL’ye satmış olduğumuz temassız ateş ölçerleri internette 900 TL’ye satanları denetlesinler. Zaten bir eczacının elinde en fazla 3-4 tane ateş ölçer olur. Bu yüzde 15’lik karlar bizim vergimizi anca karşılıyor” şeklinde konuştu.

“VATANDAŞ ECZASINA SAHİP ÇIKSIN”

“Temasın değil, tedbirin önemli olduğu şu süreçte tedbir alarak, sokaklarda gezmeyip, birbirimizle temas etmemeliyiz” diyen Muğla Eczacı Odası Başkanı Kadir Serkan Tekin, vatandaşların eczacısına sahip çıkmasını isteyerek, “Tedbir alalım. Tedbir aldığımız sürece bu virüs yayılmayacak ve o kadar da korkulur bir hal almayacaktır. Eczaneye sadece hastalar geliyor. Bizim temas ettiğimiz grup hep hasta. Bu süreçte bütün sağlık personelini vatandaşlar sahip çıksın. Tüm eczacılarımız, doktorlarımız ve sağlık çalışanlarımız hepsi cephede çalışan bir asker. Şunu da eklemek istiyorum. Meyve suyu firması, soda firması günlük C vitamini ihtiyacını karşılar diye reklam yapıyor. Bunlar anında yasaklanmalı. İnsanlar sodadan her gün içerek C vitamini karşılayamaya çalışıyorlar. Vatandaşlarımız böyle şeylere itibar etmesinler. Bu tür şeylerde doktorlarına ve eczacılarına güvensinler” diye konuştu.

Bu haber toplam 1139 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.